ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Γαύροι και Βάζελοι: Προέλευση ψευδωνύμων

Πολλοί από εμάς αποκαλούμε γαύρους ή βάζελους τους οπαδούς του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού αντίστοιχα, χωρίς να ξέρουμε την ακριβή ερμηνεία αυτών των ψευδωνύμων!

Έχοντας αναλύσει την προέλευση της αιώνιας κόντρας μεταξύ των δύο ομάδων (βλ. άρθρο
Ολυμπιακός & Παναθηναϊκός: μία αιώνια κόντρα.. Πως ξεκίνησε; στο coolweb.gr) ας εξηγήσουμε και
τι ακριβώς σημαίνουν αυτοί οι πολυσυζητημένοι όροι καθώς και πως προέκυψαν!
Βάζελος ή Βαζέλας
Υπάρχουν δύο εκδοχές για την προέλευση του ψευδωνύμου βάζελος. Αρχικά, κατά την πρώτη, ο χαρακτηρισμός επικράτησε γύρω στο 1965.

Σε έναν αγώνα του ΠΑΟ οι οπαδοί του Ολυμπιακού, άλειψαν με βαζελίνη τον πάγκο του παναθηναϊκού λίγο πριν την έναρξη του μεταξύ τους αγώνα!


Σύμφωνα βέβαια, με μια δεύτερη άποψη, λέγεται ότι αυτή η περιπαιχτική ονομασία δόθηκε στους οπαδούς του Παναθηναϊκού, διότι προέρχονταν από τις τάξεις της υψηλής κοινωνίας και συνήθιζαν να στρώνουν με μπραγιαντίνη (ο πρόγονος του ζελέ) τα μαλλιά τους, την οποία οι οπαδοί του Ολυμπιακού ονόμαζαν κοροϊδευτικά βαζελίνη.


Γαύρος

Η ποδοσφαιρική ιδιότυπη αυτή έκφραση - γαύρος - έχει τις ρίζες του στο παρελθόν και όπως και για τον "Βάζελο" αποκτήθηκε για τους οπαδούς του Ολυμπιακού Συνδέσμου Φιλάθλων Πειραιά, την περίφημη δεκαετία του 1960 και πιό συγκεκριμένα το 1965!

Σύμφωνα, λοιπόν, με μία εκδοχή η ονομασία γαύρος, προέκυψε όταν γύρω στο 1965, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού υποδέχτηκαν τους παίκτες του Ολυμπιακού με ... ψαροκασέλες από γαύρους τις οποίες έιχαν βουτήξει από το λιμάνι του Πειραιά λίγο πριν την έναρξη του αγώνα!


Φυσικά οι γνωστοί αυτοί όροι χρησιμοποιούνται, όπως είναι γνωστό, ακόμα και σήμερα έχοντας αποκτήσει αρνητική σημασία. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν καν την προέλευση την ψευδωνύμων αυτών και όσο περνάει ο καιρός χάνεται η προέλευση τους!


Ωστόσο αν το καλοσκεφτούμε τα
ψευδώνυμα αυτά δεν έχουν τίποτα το κακό! Στην τελική, μία αλοιφή και ένα ψάρι είναι! 

ΑΠΟ http://coolweb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...