ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Πρωτόγνωρες σκηνές βίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο - Επίθεση από κατοίκους για το βιοαέριο

Εξαγριωμένοι κάτοικοι από την περιοχή της Μαντινείας τα έκαναν γυαλιά καρφιά χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο και διέκοψαν τη συνεδρίαση κινούμενοι με άγριες διαθέσεις κατά του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και συμβούλων της πλειοψηφίας, οι οποίοι ψήφιζαν υπέρ της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη μονάδα βιοαερίου στην περιοχή Μπέρμπερη. Οι σκηνές που διαδραματίστηκαν ήταν πρωτόγνωρες, καθώς τραυματίστηκαν άνθρωποι από τα ποτήρια, τις καρέκλες και τα τραπέζια που εκσφενδονίστηκαν! Την τάξη επέβαλαν τελικά άνδρες των ΜΑΤ που ήταν εκτός του Πνευματικού Κέντρου και οι οποίοι έσπευσαν και συγκράτησαν τους επιτιθέμενους. Ο κ. Τατούλης εγκλωβίστηκε
στην αίθουσα για 2,5 ώρες και φυγαδεύτηκε από δύναμη των ΜΑΤ. Πολίτες οδηγήθηκαν στο Νοσοκομείο, ενώ οι αστυνομικοί συνέλαβαν 4 άτομα.
Οι κάτοικοι εξαγριώθηκαν όταν σύμβουλοι της Αρκαδίας ψήφιζαν υπέρ της μελέτης, ενώ τους είχαν υποσχεθεί ότι θα την καταψηφίσουν. Τότε έκαναν επίθεση, άρχισαν να πετούν τραπέζια, καρέκλες, ποτήρια και μπουκάλια με νερό κι ο χώρος μετατράπηκε σε... βομβαρδισμένο τοπίο. Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν ήταν πρωτόγνωρες. Μοιάζει με θαύμα που τραυματίστηκαν τόσο λίγοι και τόσο ελαφρά. Πιο σοβαρά τραυματίστηκε ένας πολίτης στο μάτι, ενώ προσπάθησε να σώσει τον περιφερειάρχη.
H κατάσταση ήταν εκρηκτική από νωρίς, όταν αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει την είσοδο του Πνευματικού Κέντρου και δεν επέτρεπαν στους συγκεντρωμένους κατοίκους να μπουν μέσα. Οπως έλεγαν οι αστυνομικοί, είχαν εντολή να περάσει μέσα μόνο μια αντιπροσωπεία των κατοίκων. Από την πίσω πλευρά του κτηρίου βρισκόταν μια κλούβα με ΜΑΤ. Και ενώ ήταν σε εξέλιξη οι διαμαρτυρίες των κατοίκων που ήθελαν να περάσουν μέσα και να παρακολουθήσουν τη δημόσια συνεδρίαση, όταν προσήλθε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης και ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας δόθηκε η άδεια να μπει μέσα όλοι οι συγκεντρωμένοι - οι οποίοι έδωσαν την υπόσχεση ότι θα είναι ήσυχοι και δε προβούν σε αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα.
Στις πρώτες τοποθετήσεις των συμβούλων της πλειοψηφίας και αντιπεριφερειαρχών (Μπεντεβής, Στεφανόπουλος, Χειβιδόπουλος, Γιαννακούρας) ήταν φανερό ότι θα ψήφιζαν υπέρ της μελέτης με 4 όρους - προϋποθέσεις που είχε θέσει η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας. Η μείζων μειοψηφία διά του Κώστα Μανδρώνη και του Δημήτρη Δράκου τάχθηκε κατά της συγκεκριμένης μελέτης λέγοντας ότι έχει πολλές ατέλειες. Κατά της μελέτης και της συγκεκριμένης χωροθέτησης τάχθηκαν οι παρατάξεις της Αριστεράς (Γόντικας, Πετράκος).
Εκπρόσωποι των κατοίκων -η Γεωργία Κονονέλου και ο δικηγόρος Σταύρος Μίγγινας- τόνισαν ότι θα αντισταθούν. Είπαν ότι γίνεται αναφορά σε 4 όρους, ενώ η υπηρεσία έχει επισημάνει 15. Και σημείωσαν πως δεν μπορεί να εγκριθεί η μελέτη γιατί -σύμφωνα με νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας- δεν επιτρέπεται αυτό όταν δεν έχει γίνει η οριοθέτηση ρεμάτων, όπως του γειτονικού στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Τατούλης μίλησε για παραμυθάδες, για λαϊκισμό, για ανευθυνότητα, και επέκρινε τις παρατάξεις των μειοψηφιών. Παρατήρησε ότι το έργο είναι αυστηρά περιβαλλοντικό και είναι συμβατό με το σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ενημέρωσε ότι έγινε προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος, κοινή συνεννόηση - και ενώ άφηνε να εννοηθεί ότι έγινε η συνεννόηση, αλλά τελικά δεν υλοποιήθηκε, υπήρξαν αντιδράσεις και φωνές ότι «λέει ψέματα ο ψεύτης, δε συμφωνήσαμε».
Ο περιφερειάρχης πρότεινε να εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων με τους όρους και τις προϋποθέσεις, ακόμα και με αυτές των κατοίκων, όμως στην ουσία στεκόταν μόνο στις 4 που είχαν αναγνωρίσει.
Οι μειοψηφίες ομονόησαν κατά της μελέτης. Στην ψηφοφορία, όταν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας από την Αρκαδία (Ρουμελιώτης, Μπεντεβής) ψήφισαν υπέρ, κάτοικοι εξοργίστηκαν. Κινήθηκαν τότε κατά των συμβούλων και του προεδρείου με τον περιφερειάρχη, πετώντας τραπέζια, καρέκλες, ποτήρια και πλαστικά μπουκάλια με νερό. Η επέμβαση της δύναμης των ΜΑΤ συγκράτησε τον κόσμο κι έσωσε συμβούλους και τον περιφερειάρχη. Η αίθουσα θύμιζε κυριολεκτικά βομβαρδισμένο τόπο. Ο άνθρωπος που τραυματίστηκε πιο σοβαρά ήταν ξαπλωμένος πίσω από το αναποδογυρισμένο τραπέζι του προεδρείου και ο αντιπεριφερειάρχης - γιατρός Ανδρέας Πουλάς του πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες.
Τα ΜΑΤ σχημάτισαν ασπίδα στην είσοδο της αίθουσας, ενώ ο κόσμος παρέμενε συγκεντρωμένος έξω από την αίθουσα φωνάζοντας συνθήματα κατά του περιφερειάρχη και της αντιπεριφερειάρχη Ντίνας Νικολάκου. Μετά από ώρα, ο πρόεδρος Γιώργος Πουλοκέφαλος ανακοίνωσε τη διακοπή της συνεδρίασης ενώ ο κ. Τατούλης και η κ. Νικολάκου παρέμειναν εγκλωβισμένοι.
Ο συγκεντρωμένοι δεν έφευγαν αν δεν ελευθερώνονταν τα 4 νεαρά άτομα που είχαν συλληφθεί. Τελικά ο κ. Τατούλης φυγαδεύτηκε από τα ΜΑΤ μετά από 2,5 ώρες, ενώ η αποχώρησή του αποδοκιμάστηκε έντονα και κάποιος του πέταξε ένα μπουκάλι με νερό.
Πριν από τη συνεδρίαση στο γραφείο του περιφερειάρχη πραγματοποιήθηκε συνάντηση όλων των συμβούλων της πλειοψηφίας, στους οποίους ο κ. Τατούλης παρουσίασε τη θέση που θα ακολουθούσαν. Κατά την ψηφοφορία εκείνος που ψήφισε "όχι" από την πλειοψηφία, λίγο πριν από την έκρηξη, ήταν ο Νίκος Πετρόπουλος από την Κορινθία.
Νωρίς το μεσημέρι και πριν παραταχθούν μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο, αγρότες της Μαντινείας πραγματοποίησαν πορεία κορνάροντας στους κεντρικούς δρόμους της Τρίπολης.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: