ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Τραγωδία με τέσσερις νεκρούς κι έναν τραυματία στο Κρυονέρι

Τραγωδία με τέσσερις νεκρούς κι έναν τραυματία, έπειτα από σύγκρουση τρένου με ΙΧ αυτοκίνητο, στις 12.30 το μεσημέρι στο Κρυονέρι Αττικής.

 Οι δύο απο τους νεκρούς και ο τραυματίας, ειναι Πακιστανοί μετανάστες, οι οποίοι, σύμφωνα με πιθανή εκδοχή που εξετάζεται, προσπάθησαν με αυτοθυσία, να σώσουν τους επιβάτες του αυτοκινήτου, αλλα δεν τα κατάφεραν και "θυσιάστηκαν" μαζί τους.

Το τραγικό περιστατικό συνέβη στο τέρμα της οδού Ανοίξεως, στο σημείο που διασταυρώνεται ισόπεδα με τη σιδηροδρομική γραμμή. Το ΙΧ αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε ηλικιωμένο ζευγάρι, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ξέφυγε απο την πορεία του, ανέβηκε στις ράγες και ακινητοποιθήθηκε, την ώρα που ερχόταν η επιβατική αμαξοστοιχία "Ιντερσίτι" Θεσσαλονίκης- Αθηνών.

Τρεις Πακιστανοί που ήταν στο σημείο και είδαν τι συνέβη, πιθανολογείται ότι έτρεξαν να βοηθήσουν τον άνδρα και την γυναικα, αλλά τους πρόλαβε το τρένο.

Χρειαστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής, συνεργεία της οποίας απεγκλώβισαν πριν απο λίγο νεκρούς τους επιβάτες του ΙΧ και τους δύο μετανάστες, που βρέθηκαν μεταξύ του αυτοκινήτου και της αμαξοστοιχίας.

Ο τραυματίας αλλοδαπός διακομίστηκε σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Προανάκριση για το δυστύχημα διενεργεί η Τροχαία Μαλακάσας, ενώ μεχρι και πριν λίγο η γραμμή παρέμενε κλειστή.

ΑΠΟ http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: