ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Υπο παραίτηση τελεί το Επιστημονικό Συμβούλιο


Υπό παραίτηση τελεί από χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Καλαμάτας, μετά τη γενική συνέλευση των γιατρών.
Στην ενέργεια αυτή -αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες- προέβη το Επιστημονικό Συμβούλιο διαμαρτυρόμενο για νόμο του υπουργείου Υγείας που ενέκρινε η Βουλή λίγο πριν διαλυθεί και με τον οποίο καταργείται αναδρομικά -από την 1η Ιανουαρίου 2012- η δυνατότητα αποζημίωσης των πρόσθετων εφημεριών των γιατρών.
Σημειώνεται ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο είναι το όργανο που προτείνει τις εφημερίες κάθε μήνα
στη διοίκηση του κάθε νοσοκομείου, φροντίζοντας αυτές να είναι ασφαλείς - κάτι που επιτυγχάνεται με τις πρόσθετες εφημερίες.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί εκτιμούν ότι οι πρόσθετες εφημερίες είναι αναντικατάστατες, ιδιαίτερα στα περιφερειακά νοσοκομεία. Ωστόσο, η ψήφιση του νόμου -με αναδρομική ισχύ μάλιστα- σημαίνει ότι οι κατά τόπους επίτροποι δεν θα εγκρίνουν πρόσθετες εφημερίες από την αρχή του τρέχοντος έτους, με κίνδυνο κλινικές των περιφερειακών νοσοκομείων να υπολειτουργούν.
Ας σημειωθεί ότι ήδη σε πολλά νοσοκομεία -σύμφωνα με ανακοίνωση των νοσοκομειακών γιατρών της Αττικής και του Πειραιά- εκκρεμεί η αποζημίωση των εφημεριών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2012, ενώ όπου έχουν καταβληθεί οι εν λόγω αποζημιώσεις υπολείπονται του σωστού ποσού κατά 12-50%, ακόμα και με το νέο μειωμένο ωρομίσθιο. Εκκρεμούν επίσης οι πρόσθετες εφημερίες Δεκεμβρίου 2011 και Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2012.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...