ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Αρνητική απάντηση για λαθρομετανάστες από Περιφέρεια και ΠΕΔ Πελοποννήσου

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δε δέχεται ντιρεκτίβες και τελεσίγραφα και ζήτησε μελέτες και προτάσεις για τη μεταναστευτική πολιτική, για τη δημιουργία κέντρων κράτησης λαθρομεταναστών. Ωστόσο στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε το θέμα της εγκληματικότητας, δέχτηκε ότι η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στην κεντρική κυβέρνηση. Οι εκπρόσωποι της ΠΕΔ, οι δήμαρχοι Καλαμάτας και Αργους - Μυκηνών, σημείωσαν ότι δε θα δεχτούν καμία
απόφαση για κέντρα κράτησης χωρίς να εκφράσουν άποψη τα Δημοτικά Συμβούλια.
Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, που κατέθεσε την πρόταση την οποία κατά πλειοψηφία ενέκρινε το Συμβούλιο, είπε ότι «δε δεχόμαστε εντολές, δεν είμαστε υπάλληλοί τους. Το υπουργείο αναλαμβάνει την ευθύνη», όταν ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Δράκος ζήτησε να ξεκαθαρίσει ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης και να κατατεθεί η βούλησή της.
Στην απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο, που ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία (διαφώνησε η "Λαϊκή Συσπείρωση" που ψήφισε δική της πρόταση, ενώ απουσίαζε ο Θανάσης Πετράκος), συνεχάρη την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας σε περιφερειακό επίπεδο. Ενέκρινε τη δημιουργία άτυπου οργάνου που θα συνεδριάζει κάθε 2 μήνες και θα παρακολουθεί την κατάσταση της εγκληματικότητας και επιβεβαίωσε την προμήθεια τροχαίου υλικού στην ΕΛΑΣ με 2 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, για την ασφάλεια στην οδική κυκλοφορία. Ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι «αν δε δεχτεί σε 15 ημέρες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου την προσφορά, η Περιφέρεια θα προχωρήσει η ίδια στην προμήθεια».
Ο κ. Τατούλης παραδέχτηκε την επιδείνωση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας, λόγω της οικονομικής κρίσης και των πολιτικών που... δεν εφαρμόστηκαν, αλλά δε δέχτηκε ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.
Ο αστυνομικός διευθυντής της Περιφέρειας Ηλίας Γεωργόπουλος είπε ότι η έξαρση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας οφείλεται σε κοινωνικά, οικονομικά προβλήματα και υπερσυσσώρευση μεταναστών. Παρατήρησε πως οι εγκληματικές συμμορίες σήμερα είναι πιο οργανωμένες και μίλησε για επιτυχίες, εξιχνιάσεις και συλλήψεις. Ομως με τα στατιστικά στοιχεία του 2011 παραδέχτηκε τις αυξήσεις σε ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις. Διαβεβαίωσε ότι στην Αστυνομία θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν τις συνθήκες ασφάλειας, ευχαρίστησε το αστυνομικό προσωπικό του οποίου έχουν καταστρατηγηθεί τα εργατικά δικαιώματα και τόνισε το φιλότιμο των αστυνομικών: «Δε συνδυάζουμε τις απολαβές μας με την αποδοτικότητα και την εργατικότητά μας», σημείωσε.
Οι πρόεδροι των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων από τους νομούς της Περιφέρειας αναφέρθηκαν με χαρακτηριστικό τρόπο στις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, σε εξοπλισμό, σε καύσιμα, καθώς και στην ανάληψη εργασιών που δεν έχουν καμία σχέση με το καθήκον τους.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ - δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας σημείωσε ότι αιτίες της εγκληματικότητας είναι η οικονομική κρίση, η φτώχεια και η ανεργία, και ζήτησε να αντιμετωπιστούν τα αίτιά της. Για τα κέντρα κράτησης ζήτησε να ληφθούν υπόψη οι απόψεις των Δημοτικών Συμβουλίων, ενώ για τους τσιγγάνους μίλησε για πρόληψη.
Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ, δήμαρχος Αργους-Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, δε δέχτηκε τη δημιουργία στρατοπέδων για λαθρομετανάστες πουθενά, πολύ περισσότερο στο δήμο του, και επέκρινε τον υπουργό για προεκλογική σκοπιμότητα.
Στην εισήγησή της η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου διαφώνησε με τα κέντρα κράτησης, κάνοντας λόγο για «πολλά εκατομμύρια ευρώ σε προεκλογική περίοδο από κυβέρνηση που δεν είναι απολύτως νομιμοποιημένη».
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Δράκος είπε ότι «η ελληνική Πολιτεία δεν έχει επιτελέσει το καθήκον της». Ζήτησε  επαναπροσέγγιση του ρόλου της ΕΛΑΣ, στενή συνεργασία με την Αστυνομία και διεκδίκηση μαζί της, καθώς και «να ξεκαθαρίσουμε το μέγα ζήτημα της λαθρομετανάστευσης». Σημείωσε ότι η κατάσταση με την εγκληματικότητα είναι αφόρητη σε περιοχές της Περιφέρειας όπως η Τριφυλία.
Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Νίκος Γόντικας ανέφερε ότι φταίει η σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος, οι πολιτικές ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, και ζήτησε οι μετανάστες να πάνε όπου θέλουν και να υπάρχουν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας τους.
Στη συνεδρίαση παρέστησαν και οι αστυνομικοί διευθυντές των νομών της Περιφέρειας (για τη Μεσσηνία ήταν ο υποδιευθυντής Σταύρος Τουφεξής) που παρουσίασαν τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την παραβατικότητα - εγκληματικότητα και τις επιτυχίες τους κατά το 2011.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: