ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Η 3η Απρίλιου 1821 και η μάχη του Πύργου


Λίγες ημέρες μετά την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως τον Μάρτιο του 1821 οι Ηλείοι επαναστάτες προσπάθησαν να στερεώσουν τον Αγώνα στον χώρο της Ηλείας. Ωστόσο παρέμενε μεγάλη η απειλή των Τουρκαλβανών του Λάλα που ήδη από τις πρώτες στιγμές χτυπούσαν  τους επαναστάτες. Αυτό φάνηκε πιο καθαρά την 3η Απριλίου 1821, όταν οι επαγγελματίες αυτοί πολεμιστές των Οθωμανών επιτέθηκαν στην πόλη του Πύργου που ήταν η έδρα των Επαναστατών στην κεντρική Ηλεία.
Την ημέρα εκείνη έλαβε χώρα η Μάχη του Πύργου κατά την οποία 1200 εμπειροπόλεμοι Λαλαίοι Τουρκαλβανοί  χτύπησαν τον Πύργο για να καταπνίξουν την Επανάσταση. Την πόλη υπεράσπιζαν 670 ένοπλοι Έλληνες υπό την ηγεσία των Χαραλάμπη Βιλαέτη, Αλεξίου Μοσχούλα, Αναγνώστη Παπασταθόπουλου, Πάνου και Γενναίου Κολοκοτρώνη, Γιώργη και Πέτρου Μήτσου, Διάκων, Καμπασαίων και Αχόλων.

Ύστερα από σκληρή μάχη Τμήμα της πόλεως καταστρέφεται από τους Τουρκαλβανούς εισβολείς (και αυτό αποτελεί το πρώτο ολοκαύτωμα της Ελληνικής Επαναστάσεως), αλλά η άμυνα αντέχει...
Η μάχη διήρκεσε 8 ώρες. Οι πολιορκητές αποκρούονται και οι αμυνόμενοι  αποκτούν την πρώτη του επαφή με τα όπλα και την πολεμική πείρα. Οι απώλειες ήσαν, κατά τον Γενναίο Κολοκοτρώνη, 150 νεκροί Τουρκαλβανοί του Λάλα  και 130 Έλληνες φονεύθηκαν ή αιχμαλωτίσθηκαν. Οι περισσότεροι Ρωμιοί ως τότε μόνο με τα γεωργικά τους εργαλεία ασχολούνταν και καλούνταν, αν ήθελαν να γίνουν ελεύθεροι, να πάρουν τα όπλα και να τα βάλουν με έναν οργανωμένο Στρατό μιας Αυτοκρατορίας που όλες οι Δυτικές Δυνάμεις σέβονταν ή υπολόγιζαν ή φοβόνταν.

Η μάχη αυτή είναι το πρώτο χτύπημα των Τούρκων εναντίον ελληνικής πόλεως το 1821.
Σήμερα, 191 χρόνια μετά, οφείλουμε να θυμόμαστε και να τιμάμε τους ηρωικούς πολεμιστές της Μάχης του Πύργου της 3ης Απριλίου και τους άλλους ήρωες του 1821.
Ο Σύνδεσμος Οπλιτών Νομού Ηλείας καλεί όλους τους συμπατριώτες μας, Αρχές και πολίτες, να τιμάμε τις ιστορικές αυτές στιγμές του Έθνους μας που χάρισαν μετά από μεγάλες θυσίες προσέφεραν την Ελευθερία στον Λαό και τον Τόπο μας.                             

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΟΠΛΙΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ

ΑΠΟ http://www.patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έρχεται μείωση των προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

11/04/2024 16:04  Πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών IRIS, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ηλικίας...