ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Ταξίδι στα έγκατα του Ειρηνικού Ωκεανού

Ο δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον σχεδιάζει να καταδυθεί στα έγκατα του ωκεανού με το υπερσύγχρονο μονοθέσιο βαθυσκάφος«Deepflight Challenger». Κόστισε περίπου 17 εκατ. δολ. και υπολογίζεται πως μπορεί να... πιάσει πάτο σε περίπου 2,5 ώρες

Τέσσερις ομάδες ετοιμάζονται να κατέβουν στην άβυσσο. Ο σκηνοθέτης του «Τιτανικού» και του «Αβαταρ», Τζέιμς Κάμερον, και ο δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον οι δύο προπορευόμενοι της κούρσας

Βουτηγμένη στο απόλυτο σκοτάδι και στο... μυστήριο, η επονομαζόμενη Τάφρος των Μαριανών αποτελεί το βαθύτερο σημείο των ωκεανών.
Βρίσκεται όχι 20.000 λεύγες αλλά 11.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Χαρακτηριστικά, το βάθος της είναι μεγαλύτερο από το ύψος του Εβερεστ. Κοινώς, ακόμη κι αν ένα υπεράνθρωπο χέρι έπαιρνε και βύθιζε το Εβερεστ σε ακριβώς εκείνο το σημείο του ωκεανού, η υψηλότερη κορυφή του (8.848 μέτρα) πάλι θα ήταν περίπου 2.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού.
Οσο για την πίεση στο βαθύτερο σημείο τής εν λόγω τάφρου (στο καλούμενο «Τσάλεντζερ Ντιπ»), αυτή ανέρχεται σε περίπου 11.200 τόνους ανά τετραγωνικό μέτρο.


Προκειμένου να αντιληφθείτε το παραπάνω μέγεθος, φανταστείτε την πίεση που ασκείται σε ένα μικρό αυτοκίνητο εάν κάτσουν πάνω του περίπου... 8.000 ελέφαντες. Δεδομένων των παραπάνω, η Τάφρος των Μαριανών δεν είναι απλά η βαθύτερη αλλά και η περισσότερο απροσπέλαστη γωνιά της Γης για τον άνθρωπο.
Αλλωστε δεν είναι τυχαίο πως μέχρι σήμερα, περισσότεροι έχουν περπατήσει στη Σελήνη παρά στον πάτο του Δυτικού Ειρηνικού. Προφανώς ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που κάνει την εν λόγω άβυσσο να φαντάζει εξαιρετικά συναρπαστική στα μάτια επιφανών φίλων της περιπέτειας όπως ο χολιγουντιανός Τζέιμς Κάμερον (σκηνοθέτης ταινιών όπως ο «Τιτανικός» και το «Αβαταρ») και ο δισεκατομμυριούχος Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον οι οποίοι έχουν βαλθεί να καταδυθούν... αυτοπροσώπως στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών.
Επί του παρόντος, στην εν λόγω «κούρσα» με προορισμό όχι το απώτερο αλλά «το εσώτερο διάστημα» συμμετέχουν τέσσερις ομάδες: η ομάδα του 57χρονου Καναδού Τζέιμς Κάμερον, η ομάδα του 61χρονου Βρετανού Ρίτσαρντ Μπράνσον (Virgin Oceanic) και άλλες δύο: οι αμερικανικές Triton και DOER (η οποία υποστηρίζεται από την Google).
Βαθυσκάφη
Συγκεκριμένα, τόσο ο Κάμερον όσο και ο Μπράνσον, οι δυο προπορευόμενοι της κούρσας, σχεδιάζουν να καταδυθούν στα έγκατα του ωκεανού με υπερσύγχρονα μονοθέσια βαθυσκάφη: ο πρώτος με το «Deep Challenger» (αξίας 8 εκατ. δολ.) και ο δεύτερος με το «Deepflight Challenger» (το οποίο κόστισε περίπου 17 εκατ. δολ. και υπολογίζεται πως μπορεί να... πιάσει πάτο σε περίπου 2,5 ώρες). Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί πως ο Κάμερον σκοπεύει να οδηγήσει το σκάφος ο ίδιος, σε αντίθεση με τον Μπράνσον ο οποίος πρόκειται να στείλει... αντιπρόσωπο.
Οσο για τον νικητή, αυτός, σύμφωνα με την Daily Telegraph, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο σκηνοθέτης του «Τιτανικού», ο οποίος ενδέχεται να πραγματοποιήσει τη μεγάλη βουτιά μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Εάν τα καταφέρει, θα είναι ο πρώτος άνθρωπος που «πατάει» στην Τάφρο των Μαριανών μετά το 1960, οπότε πραγματοποιήθηκε εκεί η πρώτη και τελευταία επανδρωμένη αποστολή.
ΛΑΤΡΗΣ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ
Ο Κάμερον ετοιμάζεται για το... φιλμ της ζωής του
Οι ταινίες του προδίδουν την αγάπη που αυτός τρέφει τόσο για την περιπέτεια όσο και για τον θαλάσσιο βυθό. Αν και άνθρωπος της «στεριανής» βιομηχανίας του θεάματος, ο 57χρονος Καναδός Τζέιμς Κάμερον έχει περάσει κυριολεκτικά ατελείωτες ώρες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στο πλαίσιο υποβρύχιων γυρισμάτων και όχι μόνο.
Ενδεικτικά, ο βραβευμένος με Οσκαρ σκηνοθέτης (γνωστός για ταινίες που άφησαν εποχή όπως, μεταξύ άλλων, οι: «Εξολοθρευτής», «Τιτανικός» και «Αβαταρ») στις αρχές του 21ου αιώνα καταδύθηκε με ρωσικά υποβρύχια στο ναυάγιο του Τιτανικού (στον Βόρειο Ατλαντικό), προκειμένου να γυρίσει το ντοκιμαντέρ «Φαντάσματα της Αβύσσου», ενώ το 2005 επανήλθε με άλλο ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον υποβρύχιο κόσμο (συγκεκριμένα στις υποβρύχιες κορυφογραμμές του Ατλαντικού και του Ειρηνικού Ωκεανού) με την ονομασία «Τα Αλιεν του βυθού».
Τις τελευταίες εβδομάδες, ο 57χρονος λάτρης της περιπέτειας φέρεται, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph», να τις έχει περάσει στην Αυστραλία, όπου ολοκλήρωσε και τις τελικές προετοιμασίες για την επερχόμενη κατάδυσή του στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών, μια κατάδυση η οποία αναμένεται από εβδομάδα σε εβδομάδα. Ας ελπίσουμε ότι η εν λόγω αποστολή δεν θα εξελιχθεί σε... Τιτανικό.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
ΑΠΟ http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: