ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας στην Καρδιολογική του παλιού νοσοκομείου Καλαμάτας

Σημαντικό έργο για την Καλαμάτα αποτελεί η δημιουργία Πολυδύναμου Κέντρου Κοινωνικής Φροντίδας στο κτήριο της Καρδιολογικής Κλινικής του παλιού νοσοκομείου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, το οποίο θα υποστεί την απαιτούμενη ανακαίνιση και ανακατασκευή.
Το πρώτο βήμα έγινε με την έγκριση σκοπιμότητας -από τον υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάρκο Μπόλαρη- της σχετικής πρότασης που υπέβαλε η διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας σε στενή συνεργασία με τοπικούς κοινωνικούς, εκκλησιαστικούς, αυτοδιοικητικούς, επιστημονικούς και εθελοντικούς φορείς και συλλόγους.

Μετά την ανακατασκευή του κτηρίου προβλέπεται να λειτουργήσουν σε αυτό -συλλογικά, συνεργατικά και συμπληρωματικά- μια σειρά προνοιακών δομών με αναφορά σε μερίδα του τοπικού πληθυσμού που λόγω της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στην κατάσταση.
Ειδικότερα, στο κτήριο θα λειτουργήσουν: α) κοινωνικός ξενώνας κρίσης, β) χώρος σίτισης και στέγασης αστέγων και μοναχικών ατόμων, γ) κοινωνικό παντοπωλείο, φαρμακείο και ιατρείο, δ) κέντρο στήριξης παιδιού και οικογένειας παιδικών χωριών SOS Ελλάδας και ε) γραφεία που θα καλύψουν ανάγκες στέγασης εθελοντικών οργανώσεων με κοινωνική ανθρωπιστική δράση.
Το έργο προτείνεται να ενταχθεί στον άξονα προτεραιότητας «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα ζωής Πελοποννήσου», στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων 2007-2013. Ο προϋπολογισμός του έργου εγκρίνεται κατά μελέτη, ενώ φορέας υλοποίησης θα είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Αναφερόμενος στη σημαντική αυτή εξέλιξη, ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας Γιώργος Μπέζος δήλωσε:
«Η υφιστάμενη κοινωνική - οικονομική πραγματικότητα και οι καταγεγραμμένες ανάγκες σε υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας  στην τοπική μας κοινωνία δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αδράνεια και αδιαφορία και επιβάλλουν σε όλους μας, δρώντας συλλογικά, δημιουργικά και αποτελεσματικά, να πράξουμε άμεσα το χρέος μας και  να δείξουμε την ανθρωπιά μας απέναντι σε συμπολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη. Οχι όμως μόνο μέσα από μια ευκαιριακή και συγκυριακή λογική, αλλά μέσα από μια αποτελεσματική και διαχρονικά οργανωμένη λειτουργία».
Παράλληλα, ο διοικητής του Νοσοκομείου εξέφρασε ευχαριστίες προς όλους όσοι -όπως είπε- συνέβαλαν στην πραγμάτωση του πιο πάνω στόχου, μεταξύ των οποίων, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας, ο Δήμος Καλαμάτας όπως επίσης κοινωνικοί και εθελοντικοί φορείς.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Ανακοίνωση με την οποία εκφράζεται ικανοποίηση για την εξέλιξη της πρωτοβουλίας -συγχαίροντας τους εμπνευστές της- εξέδωσε η Μητρόπολη Μεσσηνίας, με αφορμή την υπογραφή της έγκρισης σκοπιμότητας για την ανακατασκευή του κτηρίου της Καρδιολογικής Κλινικής στο παλιό νοσοκομείο Καλαμάτας, ως Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας.
Η Μητρόπολη παράλληλα γνωστοποιεί ότι ο προβλεπόμενος χώρος σίτισης και στέγασης αστέγων και μοναχικών ατόμων στο εν λόγω Κέντρο θα λειτουργήσει υπό την αιγίδα της.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ

«Σημαντική απόφαση», εξ άλλου, χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του ο βουλευτής Δημήτρης Κουσελάς την έγκριση σκοπιμότητας για τη δημιουργία του Πολυδύναμου Κέντρου Κοινωνικής Φροντίδας, προσθέτοντας ότι «αποτελεί τομή στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας και πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...