ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Τριφυλία: Οι νέοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την αγροτική παραγωγή

Καθημερινό είναι το ενδιαφέρον νέων ανθρώπων για την αγροτική παραγωγή που περνούν από τα γραφεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας προκειμένου να ρωτήσουν και να πάρουν πληροφορίες. 

Νέοι που μένουν στην περιοχή αλλά και από αστικά κέντρα που έλκουν την καταγωγή τους από την Τριφυλία, εκφράζουν έντονο ενδιαφέρον προκειμένου να ενημερωθούν για νέες καλλιέργειες, για επενδυτικά προγράμματα και για σχέδια βελτίωσης, δείχνοντας ότι υπάρχει μια σαφής μεταστροφή του κόσμου προς την πρωτογενή παραγωγή.
 

Όπως επισήμανε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, έχει υπάρξει μια σημαντική αύξηση των ατόμων που απευθύνονται στην υπηρεσία για να πάρουν πληροφορίες -κάτι που δεν συνέβαινε παλιότερα, καθώς 10-15 άτομα περνούν σε καθημερινή βάση. Αυτό -διευκρινίζει- δεν σημαίνει ότι όλοι αυτοί θα ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα, ενώ τονίζει πως από την υπηρεσία δίνεται αντικειμενική πληροφόρηση ώστε οι νέοι άνθρωποι να βοηθηθούν να πάρουν σωστές αποφάσεις.
 

Χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος είπε: «Αυτό που παρατηρούμε τελευταία είναι ότι νέοι άνθρωποι κυρίως από μεγάλα αστικά κέντρα περνούν από την υπηρεσία μας για ενημέρωση γύρω από τα προγράμματα νέων αγροτών, τα επενδυτικά σχέδια, αλλά κυρίως για τις δυνατότητες που δίνονται μέσα από νέες καλλιέργειες. Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον, είναι νέοι άνθρωποι, πολλές φορές επιστήμονες, που αναζητούν επαγγελματικές προοπτικές. Αυτό έχει αυξηθεί πολύ τους τελευταίους μήνες και σε καθημερινή βάση περνούν μέχρι και 15 άτομα προκειμένου να ενημερωθούν.
 

Φαίνεται ότι εμπιστεύονται τις προτάσεις και τις υποδείξεις μας. Εμείς αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι τις νέες καλλιέργειες τις βλέπουμε σαν συμπληρωματικές δράσεις και όχι σαν κύριες καλλιέργειες. Οπότε μέσα από την ανταλλαγή απόψεων και την κουβέντα που γίνεται, καταλαβαίνουν και οι ίδιοι προς τα πού θα πρέπει να προσανατολιστούν. Γιατί στόχος δικός μας είναι να παραθέσουμε στοιχεία, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε καλλιέργειας, προβλήματα που υπάρχουν στην υλοποίηση, στην χρηματοδότηση, ώστε παραθέτοντας όλα αυτά να μπορούν οι ίδιοι να πάρουν την σωστή απόφαση. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή και πολλές φορές θα πρέπει να ξεκινήσουμε ανάποδα, από την αγορά και όχι από την καλλιέργεια. Αρα τους βάζουμε στην λογική πρώτα της αγοράς, της προώθησης και της διάθεσης και στην συνέχεια τους μιλάμε για τα τεχνικά στοιχεία.
 

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στην περιοχή μας οι κύριες καλλιέργειες είναι η ελιά, το αμπέλι και η σταφίδα που έχει τεράστιο ενδιαφέρον, το καρπούζι, οι θερμοκηπιακές, τα φυλλώδη λαχανικά και οι υπαίθριες καλλιέργειες.
Υπάρχει ένα έντονο ενδιαφέρον αναζήτησης προοπτικών από νέους ανθρώπους και στην αναζήτηση αυτή υπάρχει ενδιαφέρον για ενημέρωση η οποία θα πρέπει να είναι προσεκτική και μετά από πολλή σκέψη να παίρνονται οι αποφάσεις».

ΠΗΓΗ ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.