ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Βάζουν λουκέτο και οι… Κινέζοι εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης

Φεύγουν και οι Κινέζοι λόγω της οικονομικής ύφεσης. Ηδη στην Καλαμάτα έκλεισε το 1/3 των κινέζικων καταστημάτων, οι ιδιοκτήτες των οποίων επιστρέφουν στη χώρα τους μαζί με τις οικογένειές τους.
Οσο και αν στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας είναι εγγεγραμμένες 4 κινέζικες επιχειρήσεις σε όλη τη Μεσσηνία, υπολογίζεται πως έχουν ανοίξει συνολικά πάνω από 20, οι περισσότερες από τις οποίες λειτουργούν ως παραρτήματα επιχειρήσεων με έδρα την Πάτρα και την Αθήνα. Μόνο στην Καλαμάτα οι ίδιοι οι Κινέζοι επαγγελματίες μιλούν για 12
καταστήματα, από τα οποία όμως ήδη τα 4 έκλεισαν μέσα στο 2011 και το 2012.
Ο Γου Ντασέν, ένας από τους Κινέζους καταστηματάρχες στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, είναι απογοητευμένος από το πώς πάνε τα οικονομικά πράγματα στην Ελλάδα. Φοβάται πως μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα αναγκαστεί και ο ίδιος να πάρει τη γυναίκα του και την κορούλα του για να επιστρέψουν στην Κίνα. Μέχρι τότε εκτιμά πως θα έχει φύγει το 80% του πληθυσμού των Κινέζων που ζουν στην Ελλάδα.
Οπως παρατηρεί, μέλλον για τους Κινέζους δεν υπάρχει ούτε στην Ιταλία, ούτε στην Ισπανία καθώς μαθαίνει πως κι εκεί η κατάσταση δεν είναι καλή. Ετσι, μόνη επιλογή είναι η επιστροφή Κίνα, κάτι που θα ήθελε να αποφύγει, αλλά φοβάται πως δε μπορεί. Θα το παλέψει όμως 1 - 2 χρόνια ακόμα, αφού θέλει να διατηρήσει το μικρό του μαγαζί, το οποίο ήδη λειτουργεί εδώ και 2 χρόνια. Τα έξοδα όμως είναι πολλά, η ζωή στην Ελλάδα, όπως λέει, είναι πολύ ακριβή, τα ενοίκια στα μαγαζιά πάρα πολύ υψηλά και οι ιδιοκτήτες δεν τα μειώνουν. Πέρα απ' όλα αυτά, ούτε ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να κάνει ψώνια κι έτσι, δε βγαίνουν λεφτά.
Στην Καλαμάτα υπολογίζει πως παραμένουν γύρω στους 40 Κινέζους, μοναδική απασχόληση των οποίων είναι τα καταστήματα. Μεταξύ τους βρίσκονται συχνά και συζητούν την οικονομική κατάσταση. Μέσα στ' άλλα που τους απασχολούν,  είναι και το γεγονός πως τα κινέζικα προϊόντα έχουν μπει στα ελληνικά μαγαζιά, με συνέπεια η θέση τους να γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Οπως λένε, οι Ελληνες επαγγελματίες έχουν το πλεονέκτημα πως μιλούν καλά ελληνικά κι έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν πιο εύκολα.
Στην Αθήνα μαθαίνει πως έχουν κλείσει πολλά μαγαζιά και είναι πάρα πολλοί οι ομοεθνείς του που επιστρέφουν καθημερινά στην Κίνα αεροπορικώς. Το μόνο ενθαρρυντικό εξηγεί πως είναι ότι ενώ εδώ μειώνονται οι συντάξεις και οι μισθοί, στην Κίνα τώρα αρχίζουν να ανεβαίνουν.
Ο Βαντσαουέ είναι 3 χρόνια στην Καλαμάτα και 5 συνολικά στην Ελλάδα. Βλέπει ότι τους τελευταίους μήνες τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, αφού ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Θεωρεί μάλιστα πως η μείωση του ενοικίου είναι το σημαντικότερο που τον κρατά στην αγορά, διαφορετικά θα το είχε κλείσει το μαγαζί.
Οσο για τους καταναλωτές… Ενα ζευγάρι καλτσάκια, ένα σουτιέν, ένα απαραίτητο παντελόνι ή μια μπλούζα ακόμα και στη μισή τιμή, ο κόσμος με δυσκολία αγοράζει.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: