ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Ο "χρυσός" Δημήτρης του ύψους

                                                 Ο φοιτητής που μας έκανε υπερήφανους
Φοιτητής του τμήματος Πληροφορικής στο πανεπιστήμιο Πειραιά είναι ο 24χρονος Δημήτρης Χονδροκούκης,  ο οποίος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Ιουνίου 1988 και προπονείται με τον πατέρα
του και πρώην πρωταθλητή του ύψους, Κυριάκο.

Ο αθλητής του Ολυμπιακού δουλεύει σκληρά τα τελευταία χρόνια και είδε τους κόπους του να ανταμείβονται. Πήγε ως αουτσάιντερ στην Κωνσταντινούπολη, αλλά κατάφερε να... τρελάνει κόσμο.


Τίποτα, όμως, δεν είναι τυχαίο και αυτό φαίνεται από τη διαρκή άνοδο του Χονδροκούκη τα τελευταία χρόνια.
Η πρώτη του επιτυχία ήταν το 2006, όταν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων στο Πεκίνο, τερμάτισε έκτος με άλμα στα 2.19μ.

Από τότε είχε διαρκή βελτίωση, αν και τραυματίστηκε σοβαρά στον αχίλλειο τένοντα. Τότε, αναγκάστηκε να υποβληθεί σε επέμβαση και τελικά επέστρεψε στους αγώνες το 2010.

 Η επιστροφή ήταν ιδανική μιας και την επόμενη σεζόν άρχισε σταδιακά τις μεγάλες επιδόσεις. Το ατομικό ρεκόρ στα 2,29μ. και 5η θέση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κλειστού στίβου στο Παρίσι ήταν μόνο η αρχή.

Στη συνέχεια έκανε 2.32μ, στον ανοιχτό στίβο, στους Βαλκανικούς της Σμύρνης, ενώ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Νταεγού, τερμάτισε 5ος με άλμα στο ίδιο ύψος.


Χθες πάντως, ο Έλληνας αθλητής ξεπέρασε τον εαυτό του και κατάφερε να ανεβάσει κατά ένα εκατοστό την επίδοσή του. Ένα εκατοστό που αποδείχθηκε καθοριστικό και αρκετό για να τον ανεβάσει στην κορυφή του κόσμου.

ΑΠΟ http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...