ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Στην επιφάνεια και πάλι ο λιγνίτης του Χωματερού - Πάει για περιβαλλοντική αδειοδότηση

Θέμα εξόρυξης λιγνίτη στα χωριά της Ανατολικής Πυλίας, που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην περιοχή και σ’ όλη τη Μεσσηνία το 2005 και παλιότερα, επανέρχεται και πάλι. Το σοβαρό αυτό ζήτημα προέκυψε με μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει πάρει τη νόμιμη οδό για αδειοδοτήσεις κι εγκρίσεις και αναμένεται να κατατεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Για την ύπαρξη της συγκεκριμένης μελέτης που δημοσιοποιήθηκε στον τοπικό Τύπο στις 28 Δεκεμβρίου με τίτλο που δεν κέντριζε το ενδιαφέρον, δεν κινούσε υποψίες και πέρασε στα "μουλωχτά", ενημερώθηκαν σύμβουλοι της μείζονος (παράταξη Τσορώνη) και της πρώτης
ελάσσονος μειοψηφίας (παράταξη Χρονόπουλου) του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου - Νέστορος. Και ζητούν εγγράφως το θέμα να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο μεθαύριο Δευτέρα, ώστε να υπάρξει ομόφωνη απόφαση αντίδρασης, καθώς κι ενημέρωσης και κινητοποίησης των φορέων και του κόσμου της περιοχής, του δήμου και όλης της Μεσσηνίας.
Οπως αποκάλυψε στην "Ε" ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γιαλλελής, σύμφωνα με τη μελέτη που έχει υποβάλει η εταιρεία "Couvra Holdings Limited", προβλέπονται δύο υπαίθρια ορυχεία  λιγνίτη σε έκταση 477 στρεμμάτων, ετήσιας παραγωγής 250.000 τόνων, με εκμετάλλευση για 20 συνεχή χρόνια, καθώς ο λιγνίτης υπολογίζεται στα 5 εκατομμύρια τόνους! Η διαφορά σε σχέση με την απόπειρα της εταιρείας "Ελληνική Ενέργεια Ηρακλής" που ακυρώθηκε από τις έντονες και δυναμικές κινητοποιήσεις του κόσμου, των αρχών και των φορέων το 2005, είναι ότι τώρα δεν προβλέπεται εργοστάσιο στο Ακριτοχώρι, αλλά ο λιγνίτης θα μεταφέρεται στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.
«Το ένα ορυχείο θα είναι 270 μέτρα από το Χωματερό και το άλλο 300 μέτρα από τη Φαλάνθη», σημειώνει ο κ. Γιαλλελής κι επισημαίνει με οργή ότι με την κατάσταση που προβλέπεται για την εκμετάλλευση των 20 χρόνων, θα είναι τέτοια η υποβάθμιση και η ρύπανση που δε θα μπορούν να σταθούν πουθενά οι κάτοικοι των δύο χωριών, που θα ακυρώσει κάθε προσπάθεια και προοπτική ανάπτυξης του τέως Δήμου Κορώνης, της Ανατολικής Πυλίας με τα φορτηγά που θα περνούν από τον Αγιο Ανδρέα και το Πεταλίδι και ευρύτερα όλου του δήμου και του νομού. Σημειώνει, ακόμα, τον κίνδυνο επίπτωσης στα νερά της περιοχής, από την οποία υδροδοτείται ένα μεγάλο κομμάτι των τέως Δήμων Κορώνης και Αίπειας.
Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, αμφισβητώντας τη σκοπιμότητα του έργου, καλεί κατοίκους και φορείς της περιοχής να παραστούν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα στις 6.30 το απόγευμα κι εκφράζει τη λύπη του για τη δημοτική αρχή, που δεν το έφερε η ίδια για συζήτηση.
ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: