ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Ο εορτασμός των Θεοφανείων στην Πάτρα



Μέ λαμπρότητα γιορτάστηκε στήν Πάτρα η γιορτή των Θεοφανείων. Κέντρο του εορτασμού, ο ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Ευαγγελιστρίας όπου τέλεσε την Θεία Λειτουργία και τον Μεγάλο Αγιασμό, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος.

Πλήθη πιστών κατέκλυσαν τον Ναό και τους πέριξ δρόμους, παρά την βροχή, προκειμένου να συμμετάσχουν στις λαμπρές λατρευτικές εκδηλώσεις.

Παρέστησαν, εκτός των άλλων, ο Δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αντιδήμαρχοι κ.λ.π., εκπρόσωποι των άλλων πολιτικών αρχών και σύσσωμη η στρατιωτική, αστυνομική ηγεσία, η ηγεσία της πυροσβεστικής, εκπρόσωποι της εκπαίδευσης κ.α.

Μετά την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού σχηματίστηκε πομπή, με προορισμό τον λιμένα των Πατρών, όπου ο Σεβασμιώτατος, παρουσία εκατοντάδων πατρινών και επισκεπτών της πόλης, τέλεσε την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, από σκάφος το οποίο είχε παραχωρηθή για τον αγιασμό των υδάτων.

Στά νερά του Πατραϊκού βούτηξαν τουλάχιστον 14 νέοι για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό.

Ο ευλογημένος νέος που έπιασε τον σταυρό τον προσέφερε και στους συγκολυμβητές του, για να τον ασπαστούν και στη συνέχεια τον παρέδωσε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο, προς τον οποίο εξέφρασε την χαρά του, την συγκίνησή και την ευγνωμοσύνη του πρός τόν Θεό για την μεγάλη ευλογία.

ΑΠΟ http://www.pelop.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...