ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Ερευνα για απάτη της μαφίας του ελαιολάδου από τις ιταλικές διωκτικές αρχές

Μια μεγάλη εμπορική απάτη από την "μαφία του ελαιολάδου" όπως την χαρακτηρίζει η εφημερίδα "Republica", ερευνούν οι ιταλικές αρχές. Πρόκειται για την πώληση ελαιολάδου τρίτων χωρών ως ιταλικού, που αποφέρει κέρδος μέχρι και 3 ευρώ παραπάνω το κιλό. Σύμφωνα με διαδοχικά δημοσιεύματα της μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας τον τελευταίο καιρό, εκτιμάται ότι από τη ραφιναρισμένη αυτή απάτη τα οργανωμένα κυκλώματα κερδίζουν περίπου 5 δισ. ευρώ το χρόνο. Η έρευνα βρίσκεται προς το τέλος της και σχετίζεται με την προώθηση στην αγορά ως ιταλικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου, τεραστίων ποσοτήτων του προϊόντος που προέρχονται από την Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης και της
Πελοποννήσου), την Ισπανία, την Τυνησία και άλλες μεσογειακές χώρες. Στην απάτη φέρονται εμπλεκόμενες γύρω στις 10 φίρμες, παραγωγοί και διανομείς του προϊόντος που δρουν κυρίως στην κεντρική Ιταλία και μεταφέρουν το ελαιόλαδο από τις άλλες χώρες με πλοία -δεξαμενές.
Οπως διευκρινίζεται στα δημοσιεύματα, δεν πρόκειται για τις παλιές γνωστές περιπτώσεις νοθείας, αλλά για ένα οργανωμένο σύστημα με πλάτες στο τραπεζικό και το φορολογικό σύστημα. Στην έρευνα ιδιαίτερο βάρος δίνεται στα τελωνεία προκειμένου να ερευνηθούν περιπτώσεις με ψεύτικα στοιχεία για εισαγωγές και εξαγωγές και περίπλοκες κομπίνες με αυτές (ποσότητες, τιμές, είδος ελαιολάδων κλπ.).
Τα ιταλικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για "μεταμόρφωση", έναν γνωστό τεχνικό όρο της πραγματικής επεξεργασίας ελαιολάδου, ο οποίος μεταφορικά σημαίνει πλέον ότι το εισαγόμενο προϊόν μεταμορφώνεται σε ιταλικό και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν γίνεται ούτε ανάμειξη αλλά εμφιαλώνεται απ’ ευθείας με ιταλικές ετικέτες. Η μεταμόρφωση πολλές φορές συνοδεύεται από επεμβάσεις τροποποίησης οσμής και γεύσης καθώς πρόκειται για υποβαθμισμένα ελαιόλαδα τα οποία αγοράζονται με λιγότερο από 25 λεπτά το κιλό και με προέλευση την Ισπανία και την Τυνησία. Η διαδικασία της απόσμησης γίνεται με ατμό προκειμένου να εξαφανιστούν τα ελαττώματα και σύμφωνα με τα ρεπορτάζ , μετέρχονται κόλπα που δεν αφήνουν κανένα ίχνος. Υπολογίζεται ότι στην ιταλική αγορά η απάτη αφορά πάνω από 200.000 τόνους ελαιολάδου, καθώς οι εισαγωγές είναι 470.000 τόνοι και οι εξαγωγές μόλις 250.000 τόνοι. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, πριν από μερικά χρόνια η ευρωπαϊκή νομοθεσία για το έξτρα παρθένο ήταν αυστηρή αλλά με τις αλλαγές που έχουν γίνει στην αγορά δημιουργήθηκε ζούγκλα. Τα αποσμημένα ελαιόλαδα προωθούνται σε καταστήματα discount (εκπτώσεων), σε εστιατόρια δρόμου αλλά και σε δίκτυα καταστημάτων. Πωλούνται από 1,82 μέχρι και 4 ευρώ το κιλό αποφέροντας τεράστια κέρδη καθώς έχουν αγοραστεί πάμφθηνα και οι ενδείξεις "μείγματα κοινοτικών ελαιολάδων", "μείγματα μη κοινοτικών ελαιολάδων", "μείγματα ελαιολάδων εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης" χρειάζονται… μεγεθυντικό φακό για να διαβαστούν.

 ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.