ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Φιλιατρά: Έλλειψη στην Αγορά - Συνεχίζει την ανηφόρα το πετρέλαιο θέρμανσης

Σχεδόν όλα τα πρατήρια της πόλης μας, αν έχετε παρατηρήσει, με δυσκολία φέρνουν πετρέλαιο θέρμανσης για να προμηθεύσουν τους καταναλωτές. Μία έφερνε ο ένας, μία έφερνε ο άλλος και υπήρξαν ημέρες που δεν είχε κανένας.

Ακόμη και απλή αμόλυβδη βενζίνη, υπήρξαν μέρες που κάποιος δύσκολα έβρισκε για να τροφοδοτήσει το όχημά του. Για την αμόλυβδη 100 οκτανίων δεν συζητάμε.

Γιατί; Όλα αυτά οφείλονται στην έλλειψη ρευστού. Όπως μας είπε πρατηριούχος, είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώσουμε αν όχι αμέσως, μέσα σε ελάχιστες ημέρες το εμπόρευμα. Αφού η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστό, πως θα μαζέψουμε τα χρήματα να το πληρώσουμε. Και με την κρίση που επικρατεί, όπου οι περισσότεροι θα σου πουν "γράψε και γράψε", προκειμένου να τους κυνηγάμε να μαζέψουμε τα χρήματα, δεν φέρνουμε καθόλου, ή φέρνουμε μικρές ποσότητες ανά διαστήματα, ώστε να εξυπηρετήσουμε κάποιους πελάτες και όσους πληρώνουν μετρητά.

Μέχρι και προχθές, υπήρξε μόνο ένα πρατήριο που διέθετε πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ από εχθές διαθέτουν πετρέλαιο 2 πρατήρια στην πόλη μας.

Όσο για τις τιμές συνεχίζουν την ανηφόρα και βρίσκονται σήμερα στο 1,050 € και στο 1,060 € το λίτρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...