ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Μαραθούπολη: Αυτοψία Αντιπεριφερειάρχη στο Αλιευτικό καταφύγιο

Χθες Τρίτη 17-01-2012 ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς προέβη σε αυτοψία στο αλιευτικό καταφύγιο Μαραθουπόλεως, το οποίο υπέστη καταστροφές από την κακοκαιρία. 

Παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Τριφυλίας  Κων/νος Κόλλιας, ο Αντιδήμαρχος Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, σύμβουλοι της Τ.Κ. Μαραθουπόλεως, υπηρεσιακοί παράγοντες τόσο της Π.Ε. Μεσσηνίας όσο και του Δήμου Τριφυλίας, καθώς και εκπρόσωποι αλιέων.
 
Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκαν ζημιές στον προσήνεμο μώλο, η είσοδος του αλιευτικού καταφυγίου έχει σχεδόν αποκλεισθεί από τη μετατόπιση βράχων, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η πρόσδεση και προστασία των αλιευτικών σκαφών. Ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι για την αποκατάσταση των ζημιών θα κινηθούν οι διαδικασίες του κατεπείγοντος, σύμφωνα με το Ν. 3013/2002.

Στη συνέχεια, ελέγχθηκε το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της περιοχής Τριφυλίας και συγκεκριμένα, η 15η εθνική οδός Φιλιατρών – Μαραθούπολης και ο επαρχιακός δρόμος Χώρας – Γαργαλιάνων. Τέλος, μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες τέθηκε θέμα  ένταξης της βελτίωσης του δρόμου Γαργαλιάνοι – Βάλτα στο πρόγραμμα επενδύσεων 2012.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς το απόγευμα της Τρίτης 17-01-2012 παρακολούθησε την τέλεση του Εσπερινού, στον Ιερό Ναό Αγ. Αθανασίου Φιλιατρών, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Τριφυλίας & Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου.

Σήμερα Τετάρτη, 18-1-2012  τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας  Παναγιώτη Αλευρά, επισκέφθηκε στο γραφείο του η μελετήτρια  Μαριλένα Φράγκου, Πολιτικός Μηχανικός, και τον ενημέρωσε σχετικά  με την μελέτη αντιδιαβρωτικής προστασίας της παραλίας της Μεθώνης.
Η μελέτη προβλέπει την τοποθέτηση κυματοθραυστών σε απόσταση 100 μέτρων από την ακτή. Οι κυματοθραύστες θα είναι οι μισοί ύφαλοι (κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας) και οι άλλοι μισοί έξαλοι (πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας) και  θα εκτείνονται  από το λιμάνι της Μεθώνης μέχρι το ακρωτήρι Μαραθιάς.  Αυτή τη στιγμή η περιβαλλοντική μελέτη βρίσκεται υπό έλεγχο στην ΕΥΠΕ (Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος) του ΥΠΕΚΑ και αναμένεται η  οριστική έγκρισή της.
 

Ο κ. Αλευράς τόνισε ότι τα προβλήματα που προέκυψαν στην παραλία της Μεθώνης, εκτός των φυσικών έντονων  φαινομένων,  οφείλονται και στην ανθρώπινη παρέμβαση.
Τέλος ανέφερε ότι σήμερα θα επισκεφθεί  με τη μελετήτρια του έργου, την παραλία της Μεθώνης.

Από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη

Δεν υπάρχουν σχόλια: