ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Ο παγωμένος άθλος ενός Ελληνοαυστραλού


Διαβάστε ποιο ρεκόρ προσπαθεί να σπάσει ο ριψοκίνδυνος Τζέιμς Καστρίσιον
'Ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ αναμένεται να έχει στο ενεργητικό του στο επόμενο 48ωρο ο Ελληνοαυστραλός Τζέιμς Καστρίσιον (Καστριτσιώτης). Μαζί με τον επίσης, Αυστραλό, φίλο του
Τζάστιν Τζονς θα είναι οι πρώτοι άνθρωποι στον κόσμο που κατόρθωσαν πεζοί να διασχίσουν τον παγωμένο Νότιο Πόλο και απομένουν μόνο μερικές δεκάδες χιλιόμετρα για να πετύχουν τον άθλο τους.
Η προσπάθειά τους πρέπει να ολοκληρωθεί έως την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, ανήμερα της Ημέρας της Αυστραλίας, μια και τότε θα αναχωρήσει και η τελευταία καλοκαιρινή πτώση από την Ανταρκτική.
Όπως λένε οι ίδιοι, είναι καταπονημένοι, πεινασμένοι, τα χείλη τους ματώνουν, συχνά έχουν παραισθήσεις και η ομιλία τους έχει αλλοιωθεί. Επιμένουν όμως και τώρα αισιοδοξούν πως θα τα καταφέρουν να κάνουν το μοναδικό ρεκόρ.
Οι δυο νέοι, κάλυψαν με τα πόδια μια απόσταση 2100 χιλιομέτρων, μέσα σε πάνω τρεις μήνες και τώρα φτάνουν προς το τέρμα τους.
Οι δυσκολίες
Όπως σημειώνουν στην ιστοσελίδα τους, το εγχείρημά τους ήταν ιδιαίτερα δύσκολο. Μαζί τους έσερναν και έλκηθρα -400 κιλά τρόφιμα, ρουχισμό και διάφορα άλλα αντικείμενα- για να πετύχουν τον άθλο τους. Η θερμοκρασία συχνά ήταν 50 βαθμούς υπό το μηδέν και ο άνεμος σήκωνε το χιόνι ένα μέτρο μπροστά τους.
Στην Ανταρκτική συνάντησαν και τον Πάτ Φάρμερ, πρώην βουλευτή της Αυστραλίας, που παραιτήθηκε όταν πείστηκε πως το ιδιαίτερο χάρισμά του είναι να τρέχει υπερμαραθώνιους για ευγενείς σκοπούς.
Και τον περασμένο Απρίλιο, αυτός ο 48χρονος μηχανικός αυτοκινήτων και πρώην βουλευτής ξεκίνησε μια κούρσα 21.000 χιλιομέτρων, από την Αρκτική ώς την Ανταρκτική. Πατέρας δυο παιδιών ο Φάρμερ έτρεξε για τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Οι Καστρίσιον και Τζονς, επίσης, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους, συγκεντρώνουν χρήματα για παιδιά που πάσχουν από καρκίνο.
Ξέρουν από ρεκόρ...
Ο Τζέιμς Καστρίσιον και ο Τζάστιν Τζονς, πέρασαν στην ιστορία ως οι μόνοι άνθρωποι που κατόρθωσαν να διασχίσουν την πιο άγρια και παγωμένη θάλασσα του κόσμου, από τις ακτές της Αυστραλίας έως τη Νέα Ζηλανδία, με ένα καγιάκ. Με το κατόρθωμά τους αυτό, που συμπεριελήφθη και στο βιβλίο του Γκίνες, ασχολήθηκαν ακόμα και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Τότε, μετά από 62 μέρες, και καλύπτοντας με τέσσερα κουπιά απόσταση 3.318 χιλιομέτρων, βρέθηκαν από το Φόρστερ της Νέα Νότιας Ουαλίας και σε κατάσταση παντελούς εξάντλησης, αλλά ζωντανοί, στο New Plymouth της Νέας Ζηλανδίας. Οι δυο τους ζουν για την περιπέτεια και, ανάμεσα στα άλλα, έχουν ανέβει και σε μερικές από τις ψηλότερες βουνοκορφές του κόσμου.
Στην Ανταρκτική πήγαν αεροπορικώς, μέσω Αργεντινής. Και η πεζοπορία τους ξεκίνησε από τον Όρμο του Ηρακλή από όπου πήγαν στον Νότιο Πόλο και τώρα επιστρέφουν πάλι στον Όρμο του Ηρακλή από όπου θα φύγουν αεροπορικώς.

ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.