ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Η Εκδήλωση για το Θωρηκτό – Καταδρομικό «Γεώργιος Αβέρωφ»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2012, στις 19:00, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας η εκδήλωση για τα 100 χρόνια Ιστορίας του Θωρηκτού Αβέρωφ, που διοργανώθηκε από το Δήμο Καλαμάτας και τη «Χορωδία Κηφισιάς 1937» -πολλά μέλη της οποίας είναι Καλαματιανοί.
Η εκδήλωση έγινε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων ζωής ενός θρυλικού πλοίου, του θωρακισμένου καταδρομικού «Γεώργιος Αβέρωφ», που έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των Ελλήνων ως εθνικό σύμβολο. Στενά συνδεδεμένο με την ιστορία του ΄Εθνους κατά τον 20ό αιώνα, είναι το πλοίο που άλλαξε την πορεία της ιστορίας των βαλκανικών λαών, αλλά και της ευρύτερης
περιοχής. 

Το πρόγραμμα, που παρουσίασε ο Γιάννης Κληρόπουλος,  ξεκίνησε με χαιρετισμό του Δημάρχου Καλαμάτας και του Προέδρου της Χορωδίας Κηφισιάς 1937, μετά ακολούθησε ομιλία του αντιναυάρχου (ε.α.) Π.Ν. Ξενοφώντος Μαυρογιάννη, με θέμα: «Θωρηκτό – Καταδρομικό Γεώργιος Αβέρωφ, ένα καράβι γεμάτο Ιστορία», κατά τη διάρκεια της οποίας προβλήθηκε πλούσιο και σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό, που ταξίδεψε το κατάμεστο Αμφιθέατρο του Πνευματικού στην πολύχρονη ιστορία του πλοίου – συμβόλου της νεότερης Ελλάδας.
Ακολούθησε μουσικό μέρος με την Χορωδία της Κηφισιάς 1937, την οποία διηύθυνε ο μαέστρος κ. Χαράλαμπος Μιχαηλίδης και συνόδευσε στο πιάνο η κα Πένυ Μαραβελή, με έργα Ελλήνων και Ξένων συνθετών, αλλά και αποσπάσματα από όπερες.
Η βραδιά έκλεισε με ανταλλαγή δώρων και επίδοση αναμνηστικών, από τον πρόεδρο της χορωδίας Κώστα Καρρά, ο οποίος έδωσε μια τιμητική πλακέτα εκ μέρους της Χορωδίας και ένα βιβλίο εκ μέρους του Δήμαρχου Κηφισιάς κ. Νίκου Χιωτάκη στο Δήμαρχο Καλαμάτας. Στη συνέχεια ο Αντιναύαρχος Ξ. Μαυρογιάννης, προσέφερε μια σπάνια έκδοση του Μουσείου του Ναυτικού για τον Αβέρωφ στο Δήμαρχο Καλαμάτας και ένα δώρο από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού κ. Κοσμά Χρηστίδη.
Τμήμα Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων  Κ. Ε. "Φάρις" Δήμου Καλαμάτας

ΑΠΟ  http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: