ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Αγρια συμπλοκή Βουλγάρων και Αλβανών στον Αριστομένη

Αγρια συμπλοκή για τα μεροκάματα έγινε χθες το απόγευμα στον Αριστομένη μεταξύ Αλβανών και Βούλγαρων. Ενας Βούλγαρος διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας μαχαιρωμένος στην κοιλιά, όπως περιέγραψαν κάτοικοι του χωριού. Ακόμα 2 τουλάχιστον αλλοδαποί, μάλλον ομοεθνείς του, τραυματίστηκαν πιο ελαφρά. Ολοι όπως πληροφορηθήκαμε είναι εκτός κινδύνου, ενώ αρκετοί άλλοι αλλοδαποί έχουν προσαχθεί στο Αστυνομικό Τμήμα Μεσσήνης.
Οι κάτοικοι του χωριού είναι τρομοκρατημένοι καθώς ζουν καθημερινούς καβγάδες μεταξύ των αλλοδαπών για τα μεροκάματα και τις δουλειές, ενώ κάθε τόσο βλέπουν νέες φάτσες αλλοδαπών να κυκλοφορούν στο χωριό και όπως λένε κάποιοι ντόπιοι, ορισμένοι μένουν ακόμα και σε στάβλους.

Χθες το απόγευμα όλα ξεκίνησαν γύρω στις 5.30, από τον καβγά μεταξύ Αλβανού και Βούλγαρου σε ένα από τα καφενεία του χωριού. Αφού έγινε ο χώρος... γης Μαδιάμ βγήκαν στο δρόμο και αμέσως μαζεύτηκαν πολλοί και από τις δυο πλευρές, με συνέπεια να ακολουθήσει άγρια συμπλοκή. Πλακώθηκαν με δέμπλες, ραβδιά και μαχαίρια, όπως λένε άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί γύρω. Κάποιοι μάλιστα είπαν πως ο Βούλγαρος… σουβλίστηκε με δέμπλα στην κοιλιά, ενώ άλλος είχε τραύμα από μαχαίρι στο πόδι.
Οι τραυματίες διακομίστηκαν με ασθενοφόρα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, ενώ ακολούθησαν προσαγωγές Αλβανών και Βούλγαρων στο Αστυνομικό Τμήμα Μεσσήνης, σε μια προσπάθεια να βρεθούν οι δράστες και να επιβεβαιωθούν τα αίτια της συμπλοκής.

 ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...