ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Γέμισαν ποδήλατα οι δρόμοι της Τριφυλίας

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η 1η Ποδηλατοδρομία στην Τριφυλία και οι δρόμοι από την Κυπαρισσία μέχρι τη Μαραθόπολη γέμισαν ποδήλατα και ποδηλάτες κάθε ηλικίας.
Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση ανέλαβε η δραστήρια Ένωση Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας και η ποδηλατοδρομία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Γιώργου Αμυρά και της Ομάδας «Ταξιδιάρικα Ποδήλατα».

Λίγο πριν από την εκκίνηση, από την κεντρική πλατεία Κυπαρισσίας χθες το μεσημέρι, η πρόεδρος της Ένωσης Γεωργία Χριστοδούλου αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της και ευχαρίστησε τον Γιώργο Αμυρά και την Ομάδα «Ταξιδιάρικα Ποδήλατα» για την υποστήριξη, όπως επίσης τους χορηγούς (καταστήματα, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα) και το Δήμο Τριφυλίας.
Την ποδηλατροδρομία χαιρέτισαν ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας και ο Κυπαρίσσιος αντιδήμαρχος Αθηναίων Άγγελος Αντωνόπουλος ο οποίος «έδωσε» και την εκκίνηση. Ο Γιώργος Αμυράς αναφέρθηκε στα τεχνικά χαρακτηριστικά της διαδρομής, στα οφέλη για την υγεία μας και το περιβάλλον από την ποδηλασία, καθώς επίσης στις δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης που υπάρχουν από την ποδηλασία, υλοποιώντας έργα ποδηλατόδρομων.


Μετά την εκκίνηση, τα ποδήλατα ξεχύθηκαν στους δρόμους, με στάσεις στα Φιλιατρά, την Αγία Κυριακή και κατάληξη στη Μαραθόπολη, από όπου με βαρκάκια πέρασαν απέναντι στη νήσο Πρώτη, θαυμάζοντας και απολαμβάνοντας το υπέροχο και παρθένο φυσικό και θαλάσσιο περιβάλλον!
Του Ηλία Γιαννόπουλου

http://www.tharrosnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: