ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Τα δίκτυα wi-fi επιδρούν αρνητικά στην ανδρική γονιμότητα

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Διεθνής ερευνητική ομάδα αναρωτιέται αν η χρήση ασύρματης δικτύωσης μέσω wi-fi για πρόσβαση στο internet έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανδρική γονιμότητα, καθώς εργαστηριακά πειράματα απέδειξαν ότι το σπέρμα καταστράφηκε μετά από μόνο τέσσερις ώρες έκθεσης σ’ ένα τέτοιο δίκτυο.

Τα πειράματα έδειξαν ότι το σπέρμα είχε μικρότερη κινητικότητα, ενώ είχε υποστεί αλλαγές και στον γενετικό του κώδικα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Fertility and Sterility, επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Αργεντική μελέτησαν δείγματα σπέρματος από 29 υγιείς άνδρες.

Κάθε δείγμα χωρίστηκε σε δύο δοκιμαστικούς σωλήνες. Ένας σωλήνας τοποθετήθηκε για τέσσερις ώρες δίπλα σε ένα laptop που είχε συνδεθεί ασύρματα με το internet. Ο άλλος δοκιμαστικός σωλήνας τοποθετήθηκε στον χώρο υπό ίδιες συνθήκες, αλλά χωρίς το laptop.

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι οι επιδράσεις που παρατηρήθηκαν δεν αποδίδονται στη θερμότητα που εκπέμπει το laptop, αν και έχει στο παρελθόν διαπιστωθεί ότι το σπέρμα μπορεί να αλλοιωθεί από την θερμότητα.

Το Βρετανικό Γραφείο Προστασίας της Υγείας, που παρακολουθεί στενά τα θέματα προστασίας του ανθρώπου από τα δίκτυα wi-fi, σχολιάζει ότι «οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν wi-fi- ή βρίσκονται κοντά σε τέτοιον εξοπλισμό, εκτίθενται σε ραδιοκύματα και κάποια από την εκπεμπόμενη ενέργεια των ραδιοκυμάτων απορροφάται από τον οργανισμό τους. Ωστόσο, τα σήματα αυτά είναι πολύ χαμηλού ενεργειακού φορτίου.»

Η βρετανική υπηρεσία σπεύδει να υπογραμμίζει ότι τα στοιχεία είναι προκαταρκτικά και προς το παρόν δεν υπάρχουν δεδομένα που να τεκμηριώνουν ότι τα ραδιοσήματα από τα wi-fi έχουν αρνητικές επιδράσεις στην υγεία του γενικού πληθυσμού. Επισημάνει μάλιστα ότι ενδεχομένως σε εξω-εργαστηριακές συνθήκες τα πράγματα να είναι διαφορετικά και μέχρι να τεκμηριωθεί ο συσχετισμός, οι άνδρες δεν θα πρέπει να ανησυχούν.

Ο Δρ Άλλαν Πάσεϊ λέκτορας Ανδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ εξηγεί ότι «η μελέτη είχε άριστο σχεδιασμό, αλλά πάντα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ως προς τους παράγοντες που ίσως παρεμβαίνουν στη γονιμότητα των ανδρών που είναι συχνοί χρήστες των laptops με wi-fi. Το εκσπερματισμένο σπέρμα που χρησιμοποιήθηκε στη έρευνα είναι πολύ ευαίσθητο σε αρκετούς παράγοντες επειδή οι συνθήκες εκτός του σώματος δεν παρέχουν την προστασία που προκύπτει από τα άλλα κύτταρα, ιστούς και υγρά του οργανισμού, όταν δηλαδή βρίσκεται αποθηκευμένο πριν την εκσπερμάτωση. Επομένως, δεν μπορούμε να εξάγουμε το συμπέρασμα ότι η χρήση laptop με wi-fi για περισσότερες από τέσσερις ώρες, αυτομάτως συνεπάγεται αλλαγές στην ποιότητα του σπέρματος, άρα και στη γονιμότητα. Απαιτούνται μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες για να καθοριστεί αυτό και προς το παρόν οι συνθήκες δεν είναι ώριμες για κάτι τέτοιο».

Πάντως σε κάθε περίπτωση οι άνδρες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούν το laptop για πολλές ώρες και σε καμιά περίπτωση να μην το τοποθετούν απευθείας στα πόδια τους. Η εκπεμπόμενη θερμότητα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του σπέρματος. Μάλιστα, έχει καταγραφεί περίπτωση ανδρός που προκάλεσε εγκαύματος στο πέος του μετά από πολύωρη χρήση του laptop, που είχε τοποθετήσει όχι σε κάποια ειδική βάση αλλά απευθείας στα πόδια του.
ΑΠΟ health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έρχεται μείωση των προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

11/04/2024 16:04  Πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών IRIS, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ηλικίας...