ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Γονιδιακή βάση έχει το χουζούρι, υποστηρίζουν οι επιστήμονες

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Οι άνθρωποι που αρέσκονται να χουζουρεύουν το πρωί, είναι φορείς ενός γονιδίου που τους κάνει να χρειάζονται περισσότερο ύπνο, σε σχέση με εκείνους που ξυπνούν εύκολα ή χρειάζονται λιγότερες ώρες νυχτερινής ξεκούρασης.

Μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Molecular Psychiatry και εστίασε σε περισσότερους από 100.000 Ευρωπαίους, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι άνθρωποι είναι φορείς του γονιδίου ABCC9 χρειάζονται περίπου 30 λεπτά περισσότερο ύπνο το βράδυ, συγκριτικά με όσους δεν είναι φορείς.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ένας στους πέντε Ευρωπαίους είναι φορέας του γονιδίου, το οποίο εξηγεί τη συμπεριφορά ύπνου. Το γονίδιο ABCC9 βοηθά στην αντίληψη των επιπέδων ενέργειας των κυττάρων, από τον οργανισμό.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και του Πανεπιστημίου «Ludwig Maximilians» του Μονάχου συγκρότησαν δείγμα 100.000 ατόμων από την Κροατία, την Ολλανδία, την Ιταλία, την Εσθονία, τη Γερμανία και τα Νησιά Όρκνεϊ στη Μ.Βρετανία τους οποίους ρώτησαν για τις συνήθειες τους ως προς τον ύπνο σε μέρες που δεν χρειαζόταν να πάνε στη δουλειά τους ή να πάρουν υπνωτικά χάπια ή να εργαστούν σε βάρδιες.

Αναλύοντας τις απαντήσεις των συμμετεχόντων συνδυαστικά με το γονιδίωμα τους, διαπίστωσαν ότι όσοι ήταν φορείς μετάλλαξης του γονιδίου ABCC9 χρειάζονταν περισσότερο ύπνο, από το σύνηθες οκτάωρο.

Επεκτείνοντας την ερευνητική διαδικασία, οι ερευνητές μελέτησαν τη συμπεριφορά του γονιδίου σε δροσόφυλλες (μύγες), οι οποίες επίσης είναι φορείς, διαπίστωσαν ότι τα έντομα χωρίς το ABCC9 κοιμόντουσαν τρεις ώρες λιγότερο από το φυσιολογικό.

Όπως εξηγεί ο Δρ Τζιμ Γουίλσον από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου «η μελέτη αναμένεται να βοηθήσει μελλοντικά στη διευκρίνιση του ρόλου του γονιδίου ως προς τη ρύθμιση του χρόνου ύπνωσης κάθε ανθρώπου ξεχωριστά. Η τάση του ανθρώπου να κοιμάται περισσότερο ή λιγότερο, είναι συχνά κληρονομική υπόθεση, παρά το γεγονός ότι η αναγκαία ποσότητα ύπνου επηρεάζεται επίσης από την ηλικία, την εποχή, το κιρκαδικό ρυθμό και το γεωγραφικό πλάτος».
ΑΠΟ health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΒΑΖΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ, (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΗΧΗΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ)

Ένας φόνος που δεν έγινε, προστέθηκε σε μια σκευωρία που είχε αρχίσει πριν λίγα χρόνια.