ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι



Μια βραδιά, που θα κάνει τους καλεσμένους σας να αισθανθούν όμορφα, που θα υποδεχτούν μαζί σας τον ερχομό του νέου χρόνου, μέσα σε ένα κλίμα γιορτινό. Οι προτάσεις μας είναι για κάθε γούστο και κάθε περίσταση, είτε επιθυμείτε μια επίσημη βραδιά, είτε μια λιγότερο "στημένη", αλλά εξίσου άψογη.

Από τις κλασικότερες επιλογές εξακολουθεί να παραμένει το λευκό, τόσο στα τραπεζομάντιλα, όσο και στα σερβίτσια. Το χρώμα στο στολισμένο σπίτι σας, θα είναι ήδη αρκετό, από το χριστουγεννιάτικο δέντρο ή το παραδοσιακό καραβάκι, τα λαμπάκια τους, τις γιρλάντες από έλατο, κάποιο Αγιο Βασίλη ή την κάλτσα που αναμένει τα δώρα κάτω από το τζάκι. Οπότε το λευκό είναι μια καλή επιλογή για μια
επίσημη βραδιά.
Πάνω στο τραπέζι μπορείτε να δημιουργήσετε ακτίνες με λευκά λαμπάκια "ψείρες" ξεκινώντας από το κέντρο του τραπεζιού. Αυτό θα το πετύχετε αν πλέξετε μεταξύ τους στο κέντρο τρεις σειρές λαμπάκια μήκους 2-3 μέτρων, όπως όταν περνάτε την κορδέλα σε ένα κουτί ή κάνετε το ίδιο γύρω από τη σύνθεση που θα έχετε στο κέντρο του τραπεζιού.
Αν θέλετε να σπάσετε το απόλυτο λευκό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κόκκινες ή πράσινες πετσέτες και να τις διακοσμήσετε αντίστοιχα με ένα κλαράκι από πεύκο ή έλατο ή με ένα κλαράκι γκι. Στο κέντρο δεν χρειάζεται τίποτε περισσότερο από ένα πλατύ μπολ με πολλά γκι, όμορφα τοποθετημένα.
Η επόμενη επιλογή μας παίζει περισσότερο με τα χρώματα των ημερών, δηλαδή το πράσινο, το κόκκινο και το λευκό σε υποστηρικτικό όμως ρόλο. Ένα πράσινο τραπεζομάντιλο με λεπτομέρειες ή ρίγες σε κόκκινο χρώμα και κόκκινες πετσέτες είναι ένας άριστος συνδυασμός. Το πράσινο ηρεμεί αλλά παράλληλα ανοίγει την όρεξη και μαζί δημιουργεί αίσθημα ευφορίας.
Στο κέντρο του τραπεζιού θα δώσει έμφαση στη ζεστασιά ένα ξύλινο μπολ με κουκουνάρια και κεριά σε διάφορα μεγέθη σε χρώματα απαλά, όπως είναι το ιβουάρ για να φωτίσει το τραπέζι. Για τα σερβίτσια σας επιλέξτε λευκά, στο μεγαλύτερο μέρος, πιάτα με λεπτομέρειες σε κόκκινο ή πράσινο, ώστε να δίνουν την ανάλογη λάμψη και αυτά.
Για να χαρίσετε στους καλεσμένους σας κάτι που φτιάξατε μόνοι σας, δημιουργήστε αρωματικά φρούτα, παίρνοντας ένα πορτοκάλι ή ένα μανταρίνι και γεμίζοντάς το εξωτερικά με καρφάκια από γαρύφαλλο. Αποτελούν ένα φυσικό αποσμητικό χώρου είναι χειροποίητα και σίγουρα ένα έξυπνο δώρο.
Λευκό, κόκκινο και ασημί η επόμενη πρότασή μας για ένα πραγματικά γιορτινό αποτέλεσμα. Κατακόκκινο τραπεζομάντιλο, στη μέση του τραπεζιού και κατά μήκος του μια ασημί λωρίδα από γιορτινό δίχτυ επιμελώς ατημέλητα σουρωμένο και πετσέτες κόκκινες και ασημί λεπτομέρειες ή το αντίστροφο.
Για το κέντρο, ασημένια κηροπήγια με κόκκινα κεριά και γύρω τους λευκές νιφάδες χιονιού ριγμένες στο τραπέζι. Τα πιάτα σας σε ανοιχτό γκρι θα δίνουν έμφαση στην αντίθεση με το κόκκινο του τραπεζομάντιλου, ενώ τα ποτήρια θα πρέπει να είναι διάφανα για να αντανακλάται πάνω τους το φως των κεριών χωρίς δυσκολία.
Κάθε καλεσμένο μπορεί να περιμένει ένα σακουλάκι με καραμέλες και ένα μικρό στολίδι για το χριστουγεννιάτικο δέντρο ή ένα γούρι, τυλιγμένα σε σχήμα δώρου με ασημένιο χαρτί ή μέσα σε ένα χάρτινο σακουλάκι σε κόκκινο χρώμα. Πάνω στο σακουλάκι μπορείτε να γράψετε τις ευχές σας με ασημί μαρκαδόρο.
Μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε μόνο λευκό και κόκκινο χρώμα. Ένα λευκό τραπεζομάντιλο και κόκκινες πετσέτες είναι εκρηκτικός συνδυασμός. Γύρω από το τραπέζι και κάτω από το τραπεζομάντιλο μπορείτε να στερεώσετε λαμπάκια ψείρες σε κόκκινο μόνο χρώμα που θα φωτίζουν το τραπέζι σας.
Τις κόκκινες πετσέτες δέστε τες με ένα κομμάτι λευκό κλαδί έλατου που παραπέμπει σε χιονισμένο τοπίο και θα το βρείτε στα καταστήματα εποχιακών. Τα πιάτα θα μπορούσαν να είναι τετράγωνα γιατί ταιριάζουν περισσότερο στο μοντέρνο στυλ που σας προτείνουμε και φυσικά κόκκινα και λευκά. Κόκκινα του κυρίως πιάτου και λευκά του πρώτου, τοποθετημένα διαγώνια το ένα πάνω στο άλλο. Στο κέντρο του τραπεζιού σκορπίστε μερικές κόκκινες χριστουγεννιάτικες μπάλες και ανάμεσά τους κόκκινα κεριά για να ζεστάνουν κι άλλο την ατμόσφαιρα. Για δωράκια προτιμήστε αληθινά ρόδια.
Αν οι καλεσμένοι σας είναι πολλοί προτιμήστε να στήσετε έναν μπουφέ σε κάποιο χώρο του σπιτιού σας ή στην κουζίνα σας, τον οποίο μπορείτε επίσης να διακοσμήσετε αναλόγως. Τα λαμπάκια, κατά προτίμηση λευκά, θα έχουν την τιμητική τους, ενώ και μερικές μπάλες σε έντονα χρώματα θα δώσουν λάμψη και χρώμα.
Αν έχετε τη δυνατότητα, κάτω από το λευκό τραπεζομάντιλο που θα καλύπτει το μπουφέ μπορείτε να κάνετε ότι κάνουν πολλά catering και ξενοδοχεία. Να στήσετε μερικά κουτιά, στέρεα όμως, σε διάφορα μεγέθη και ύψη που θα φιλοξενήσουν σε διαφορετικά επίπεδα τις πιατέλες με τα φαγητά. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να στολίσετε με τα λαμπάκια, ακολουθώντας τους σχηματισμούς του μπουφέ.
Οι ιδέες δεν τελειώνουν ποτέ, αφού η μία γεννά την άλλη και αυτή την επόμενη κι έτσι το πηγάδι είναι ανεξάντλητο. Ενεργοποιήστε τη φαντασία σας λοιπόν και ετοιμάστε το τέλειο πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν. Όσο για το τι θα μαγειρέψετε, πάρτε ιδέες από τις συνταγές του περιοδικού μας και φυσικά ετοιμάστε τη Βασιλόπιτα που δεν μπορεί να απουσιάζει από ένα Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.
Πηγή: www.teleiosgamos.gr 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.