ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Μυστηριώδης μεταλλική μπάλα «έπεσε από τον ουρανό» στη Ναμίμπια

                                                                                     Βίντχουκ
Οι αρχές της Ναμίμπια ζητούν τη συνδρομή της NASA και της ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος) για να λύσουν το μυστήριο μιας μεταλλικής σφαίρας που έπεσε σε ένα λιβάδι «από τον ουρανό».

Η σφαίρα, διαμέτρου 35 εκατοστών και βάρους 6,5 κιλών, φέρεται να βρέθηκε κοντά σε έναν κρατήρα διαμέτρου 4 μέτρων και βάθους 35 εκατοστών, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εντοπίστηκε το Νοέμβριο σε ένα λιβάδι περίπου 770 χλμ από Βιντχούκ, ωστόσο η αστυνομία περίμενε την ολοκλήρωση κάποιων τεστ πριν προχωρήσει σε ανακοινώσεις. Μερικές μέρες νωρίτερα, ντόπιοι μάρτυρες είχαν αναφέρει ότι άκουσαν αρκετές ισχυρές εκρήξεις.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας Βίλο Χιφιντάκα, η σφαίρα είναι κατασκευασμένη από «μεταλλικό κράμα γνωστό στον άνθρωπο».

«Δεν πρόκειται για εκρηκτικό μηχανισμό, είναι κούφια» είπε ο Χιφιντάκα και πρόσθεσε ότι η σφαίρα φαίνεται να αποτελείται από δύο ημισφαίρια κολλημένα μεταξύ τους.

Αναζητώντας πληροφορίες στο Διαδίκτυο, η αστυνομία εντόπισε αναφορές για παρόμοιες σφαίρες που είχαν εντοπιστεί στην Αυστραλία και την Κεντρική Αμερική τις τελευταίες δεκαετίες.

Αν το περιστατικό στη Ναμίμπια είναι όντως πραγματικό, η σφαίρα θα μπορούσε να είναι τμήμα κάποιου παλιού δορυφόρου ή άλλου είδους διαστημικό σκουπίδι.
Newsroom ΔΟΛ
 ΑΠΟ http://news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: