ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

3 δολοφονίες από πληρωμένο Αλβανό εκτελεστή


ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ
ΜΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
ΠΟΥ ΛΥΜΑΙΝΟΤΑΝ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Ο 29χρονος πληρωμένος εκτελεστής αλβανικής καταγωγής Χ.Τ. κατηγορείται ότι σκότωσε στις 29 Νοεμβρίου τον 3χρονο Κέρι και τον 35χρονο πατέρα του Φιλίπ Μεσάι, και στις 11 Νοεμβρίου 2008 τον Σωτήρη Ι. Ψυχόπαιδα, ενώ είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει επίσης τον πρώην σύζυγο της γυναίκας του 49χρονου αρχηγού της συμμορίας Β.Β. ο οποίος φέρεται ότι έδινε εντολές για τις εκτελέσεις. Ο πληρωμένος εκτελεστής δεν είχε πάντως σχέση με τη δολοφονία του επιχειρηματία Παν. Γυφτέα. Στο έγκλημα του παιδιού και του πατέρα του ήταν παρών και ο Β.Δ., ο οποίος ισχυρίζεται ότι δεν σκότωσε κανέναν. Ο πληρωμένος εκτελεστής Χ.Τ. ήρθε με το ΚΤΕΛ από την Αθήνα. Πήγε στο σπίτι του αρχηγού κοντά στην Πιπερίτσα με ιδιωτικό αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Δ.Σ. Μετά ο Β.Δ. και ο εκτελεστής πήγαν στη συνάντηση με τον Φιλίπ Μεσάι και τον δολοφόνησαν
μαζί με το μικρό. Ο Δ.Σ. πήγε στον τόπο του εγκλήματος με αυτοκίνητο, πήρε τον εκτελεστή και τον Β.Δ. και τους έφερε στην Καλαμάτα. Στη συνέχεια ο Ν.Κ. μετέφερε τον Αλβανό Χ.Τ. με το αυτοκίνητό του στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών της Αστυνομίας αυτό είναι το χρονικό κι αυτοί οι πρωταγωνιστές του εγκλήματος που συγκλόνισε ολόκληρη την Ελλάδα.
Μέχρι τώρα τα γνωστά στις αστυνομικές αρχές μέλη της συμμορίας είναι 14 και έχουν συλληφθεί οι 8 από αυτούς. Ως αρχηγός της συμμορίας φέρεται ο 49χρονος Καλαματιανός Β.Β. που έχει εκτίσει μεγάλες ποινές για ναρκωτικά και ο οποίος είχε δώσει τις εντολές για τις δολοφονίες. Συνελήφθη επίσης η σύζυγός του η οποία μετέφερε τις οδηγίες του στα υπόλοιπα μέλη της συμμορίας.
Ο Β.Β. ήταν υπεύθυνος για τη διακίνηση των ναρκωτικών. Υπεύθυνος για τους εκβιασμούς ήταν ο Καλαματιανός ιδιοκτήτης γυμναστηρίου Γ.Π. Τον βοηθούσαν δυο αδέρφια, ο Β.Δ. -που ήταν παρών στο τόπο του εγκλήματος- και ο Χ.Δ. καθώς κι ο εξάδερφός τους Δ.Σ. Συνελήφθη ακόμα o Ν.Κ. ο οποίος μετά το έγκλημα στην Πιπερίτσα είχε μεταφέρει με το αυτοκίνητό του τον πληρωμένο Αλβανό δολοφόνο στην Αθήνα.
Καταζητούνται δυο Αλβανοί, ο ένας εκ των οποίων προμήθευε τον Β.Β. με ναρκωτικά και ο άλλος με όπλα. Καταζητείται επίσης ένα ζευγάρι από την Καλαμάτα το οποίο εμπλέκεται σε εκβιασμούς.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε η Αστυνομία ο Β.Β. έδωσε εντολή στον Αλβανό εκτελεστή να σκοτώσει τον 29χρονο Σωτήρη Ψυχόπαιδα που εργαζόταν ως πορτιέρης σε κέντρο διασκέδασης της Καλαμάτας, επειδή πίστευε ότι είχε ανέβει ψηλά στην ιεραρχία της συμμορίας. Δεν έβλεπε με καλό μάτι την εξέλιξή του και φοβούμενος μήπως διεκδικήσει την αρχηγία έδωσε εντολή στον Χ.Τ. να τον σκοτώσει. Ο Ψυχόπαιδας δολοφονήθηκε στις 11 Νοεμβρίου του 2008. Είχε χτυπηθεί με 3 σφαίρες στην κοιλιά και στα πλευρά, και βρέθηκε πεσμένος μπρούμυτα σε χωματόδρομο προς τη Μικρομάνη, σε απόσταση 500 περίπου μέτρων από τον καταυλισμό των τσιγγάνων στην Καρυδιά.
Τον Φιλίπ Μεσάι ο Β.Β. έδωσε εντολή στον Αλβανό εκτελεστή να τον σκοτώσει γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, το θύμα είχε αυτονομηθεί από την ομάδα και προσπαθούσε να κάνει δουλειές μόνος του.

ΨΥΧΡΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ

Αστυνομικοί της Αθήνας χαρακτηρίζουν τον 29χρονο Αλβανό Χ.Τ.  πιο σκληρό και από τον Ριτζάι. Μετά τη δολοφονία του Ψυχόπαιδα, οι αστυνομικοί ήξεραν τη ταυτότητα του πληρωμένου εκτελεστή και τον καταζητούσαν. Δεν μπορούσαν όμως να τον εντοπίσουν καθώς άλλαζε συνεχώς σπίτια και τηλέφωνα. Σε βάρος του είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, αλλά οι αστυνομικοί δεν μπορούσαν να τον βρουν.
Επίσης σε βάρος του εκκρεμούσε ένα ακόμα ένταλμα σύλληψης για απόπειρα ανθρωποκτονίας τον Μάρτιο του 2009 στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής, εναντίον του πρώην συζύγου της συντρόφου του Β.Β.
Μετά το διπλό άγριο έγκλημα στην Πιπερίτσα, οι αστυνομικοί άρχισαν να παρακολουθούν τα τηλέφωνα όσων μίλησαν με τον Φιλίπ Μεσάι. Εκπληκτοι διαπίστωσαν ότι το θύμα είχε συναντηθεί με τον εκτελεστή του Σωτήρη Ψυχόπαιδα. Αμέσως άρχισαν να παρακολουθούν επίμονα τα τηλέφωνα του εκτελεστή και όσων μιλούσαν μαζί του.
Γρήγορα διαπίστωσαν ότι ο πληρωμένος δολοφόνος παίρνει εντολές από τη συμμορία της Καλαμάτας η οποία εμπλέκεται σε εκβιασμούς καταστηματαρχών και διακίνηση ναρκωτικών.
Ο εκτελεστής συνελήφθη τα ξημερώματα της Πέμπτης στο σπίτι του στο Πόρτο Ράφτη, μετά από οργανωμένη επιχείρηση της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας ΕΚΑΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί ανατίναξαν την πόρτα του σπιτιού, μπήκαν μέσα και συνέλαβαν τον κακοποιό πριν προλάβει να αντιδράσει.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ CD...
ΚΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΙΟ

Ο δολοφόνος και τα μέλη του κυκλώματος προδόθηκαν από τα τηλεφωνήματα που έκαναν μεταξύ τους. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η υπόθεση είναι πολύ καλά δεμένη, καθώς υπάρχει... στοίβα με dvd τα οποία περιέχουν συνομιλίες των κακοποιών.
Σε κάποια τηλεφωνήματα, σύμφωνα με μια εκδοχή, ο Αλβανός εκτελεστής ζητούσε τα λεφτά από τον εγκέφαλο της εγκληματικής οργάνωσης, επειδή δεν τον είχε πληρώσει.

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΚΑΙ
Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ

Οπως προέκυψε από τις αστυνομικές έρευνες, τα εγκλήματα έγιναν κατόπιν παραγγελίας του 49χρονου Β.Β. - ενός από τους δίδυμους αδελφούς που στο παρελθόν είχαν απασχολήσει την Αστυνομία με σωρεία αδικημάτων και είχαν εκτίσει μεγάλες ποινές φυλάκισης για ναρκωτικά. Ο 49χρονος φέρεται ως αρχηγός της συμμορίας η οποία εκβίαζε καταστηματάρχες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 6 καταστηματάρχες έχουν κάνει καταγγελία στην Αστυνομία για τους εκβιασμούς, ενώ ο διαβόητος κακοποιός διακινούσε και ναρκωτικά.
Η σύλληψή του σχεδιάστηκε με μεγάλη προσοχή καθώς ο Β.Β. θεωρείται ιδιαίτερα σκληρός. Αποφασίστηκε ότι θα γίνει έφοδος στο σπίτι του Β.Β., σε ένα αγρόκτημα στον κάμπο της Μεσσήνης, κοντά στην Πιπερίτσα. Στην επιχείρηση συμμετείχαν και δυνάμεις των ΕΚΑΜ από την Αθήνα. Τα σκυλιά όμως πρόδωσαν την παρουσία των αστυνομικών και τότε αυτοί αναγκάστηκαν να εισβάλουν στο σπίτι σπάζοντας τις πόρτες.
Παράλληλα, παρόμοιες επιχειρήσεις έγιναν και στα σπίτια των υπόλοιπων συλληφθέντων. Μεταξύ αυτών είναι η σύζυγος του Β.Β. -της οποίας υπάρχουν καταγεγραμμένες συνομιλίες με μέλη του κυκλώματος-, ο ιδιοκτήτης γυμναστηρίου Γ.Π. -ο οποίος παραδέχτηκε ότι πούλαγε προστασία σε μαγαζιά αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι σχετίζεται με το διπλό φονικό-, δύο αδέλφια -οι οποίοι δούλευαν για τον Γ.Π. και το κύκλωμα- και ένας ακόμα άνδρας. Ο δίδυμος αδερφός του Β.Β. δεν έχει συλληφθεί και καταζητείται.
Συνολικά, τα ευρήματα των αστυνομικών από τις εφόδους στα σπίτια των συλληφθέντων, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου, είναι: ένα πιστόλι, ένα περίστροφο, 3 κυνηγετικά όπλα, 7 μαχαίρια, 68 φυσίγγια περιστρόφου και πιστολιού, ποσότητες ναρκωτικών (περίπου 20 γραμμάρια ηρωίνη, 21 γραμμάρια κοκαΐνη, 10 γραμμάρια χασίς) και ναρκωτικών χαπιών, 2 ζυγαριές ακριβείας, πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim, το χρηματικό ποσό των 4.490 ευρώ, φάκελοι με χρηματικά ποσά από 300 έως 600 ευρώ ο καθένας, καθώς επίσης ιδιόχειρες σημειώσεις με ονομασίες νυχτερινών μαγαζιών.

ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΜΕ
ΤΖΙΠ ΚΑΙ ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ

Χθες κατά την προσαγωγή του στον εισαγγελέα ο Β.Β. ήταν δεμένος χειροπόδαρα, ενώ μπήκε στο γραφείο του εισαγγελέα σπρωχνόμενος από τους αστυνομικούς επειδή αντιστεκόταν.
Η επιχείρηση που στήθηκε για τη μεταφορά των κακοποιών από την Αστυνομική Διεύθυνση στα Δικαστήρια θύμιζε μέρες σύλληψης των μελών της "17 Νοέμβρη". Εξω από το γραφείο του εισαγγελέα υπήρχαν αστυνομικοί των Ειδικών Δυνάμεων με αλεξίσφαιρα γιλέκα και αυτόματα, καθώς και αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας.
Τελευταίοι μεταφέρθηκαν ο Β.Β. και ο Αλβανός εκτελεστής Χ.Τ. τον οποίο συνόδευαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Μπήκε στο γραφείο του εισαγγελέα σκυφτός και -σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες- δεν προσπάθησε να ελαφρύνει τη θέση του. Αντίθετα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, ο Β.Β. αρνήθηκε τα πάντα. Τελευταίος μπήκε στον εισαγγελέα ο Γ.Π. ο οποίος ήταν ήρεμος και συνοδευόταν μόνο από δύο αστυνομικούς. Στο διάδρομο περίμεναν συγγενείς και φίλοι των συλληφθέντων.

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

Στις αστυνομικές επιχειρήσεις συμμετείχαν, εκτός των Υπηρεσιών Ασφαλείας, αστυνομικοί των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ) Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, καθώς και η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ).
Οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
Σημαντικό ρόλο στη διάρκεια τόσο των ερευνών όσο και των επιχειρήσεων είχαν ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Πελοποννήσου, ταξίαρχος Ηλίας Γεωργόπουλος, ο αστυνομικός διευθυντή Μεσσηνίας, ταξίαρχος Βασίλης Γεωργακόπουλος, και ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, αστυνόμος Α' Παναγιώτης Πούπουζας.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.