ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζεται μια καμινάδα; Γιατί;

Η συχνότητα καθαρισμού της καμινάδας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Μέσα από την εμπειρία μας πιστεύουμε ότι ένας ασφαλής κανόνας είναι ο καθαρισμός της καμινάδας να γίνεται κάθε χρόνο, εφόσον η κατανάλωση των ξύλων είναι μεγαλύτερη από έναν τόνο (2 κυβικά μέτρα ξύλα) ετησίως.
Εάν ωστόσο η κατανάλωση ξύλων είναι μικρότερη από έναν τόνο (2 κυβικά μέτρα), ο καθαρισμός μπορεί να γίνεται κάθε δεύτερο χρόνο.
Υπάρχουν όμως παράγοντες που επιταχύνουν τη συγκέντρωση της καπνιάς και επιβάλλουν τον ετήσιο καθαρισμό ακόμα και με μικρότερη κατανάλωση ξύλων:
  • Η καύση ακατάλληλων ξύλων (όπως τα χλωρά ξύλα, τα ξύλα από κωνοφόρα, από λεύκες καθώς και τα τελάρα,  οι παλέτες κλπ.) παράγει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα καπνού και γεμίζει γρηγορότερα με κρεόζοτο στη καμινάδα.
  • Η  σιγανή και χαμηλή καύση του τζακιού παράγει περισσότερο καπνό και πιο κρύα καυσαέρια. Έτσι μειώνεται ο ελκυσμός (ανοδικό ρεύμα) στην καμινάδα, και ο καπνός κολλάει στα τοιχώματα αντί να βγει από την έξοδο της καμινάδας.
  • Το συχνό ψήσιμο επιβαρύνει δραματικά την καμινάδα γιατί το λίπος που στάζει πάνω στα κάρβουνα καίγεται, δημιουργεί λιπαρές και εύφλεκτες αποθέσεις στα τοιχώματά της, πάνω στις οποίες πολύ πιο γρήγορα γίνεται συσσώρευση καπνιάς.
  • Τα κατασκευαστικά λάθη είναι κι αυτά μια σοβαρή αιτία συσσώρευσης κρεόζοτου στην καμινάδα:
Η απουσία μόνωσης κάνει τα καυσαέρια να κρυώνουν γρηγορότερα, να ανεβαίνουν πιο αργά  και να κολλάν στα τοιχώματα.
Η ύπαρξη γωνιών και ανωμαλιών στην διαδρομή της καμινάδας εμποδίζει την ελεύθερη ροή των καυσαερίων με συνέπεια την πιο γρήγορη συσσώρευση κρεόζοτου στα σημεία αυτά.
  • Η καύση άλλων υλικών εκτός από τα ξύλα, (συσκευασίες, έντυπα, πλαστικά και συνθετικά προϊόντα), παράγει μεγαλύτερη ποσότητα καπνού που περιέχει ενώσεις επικίνδυνες όχι μόνο για την καμινάδα σας αλλά και για το περιβάλλον.
Σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρέπει να παραλείπεται η τακτική χρήση των Ορυκτών Καταλυτών.
Ο σωστός καθαρισμός (βούρτσισμα και χρήση Ορυκτών Καταλυτών) απομακρύνει το κρεόζοτο καθώς και τα ξένα σώματα από την καμινάδα (φύλλα, κλαδιά, φωλιές πουλιών κλπ.)  μει  αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία του τζακιού.
Συνοψίζοντας όλα τα ανωτέρω σε μια φράση θα λέγαμε ότι:
O καθαρισμός των καμινάδων δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη !!!

 ΑΠΟ http://www.camino-service.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...