ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Απίστευτες αλλά πραγματικές


Υπάρχουν ορισμένες φωτογραφίες που κοιτάζοντας τις ο θεατής, θα ορκίζονταν ότι είναι αποτέλεσμα επεξεργασίας με το γνωστό πρόγραμμα επεξεργασίας Photoshop.
Στην εποχή που η αλλοίωση και η παραποίηση μίας εικόνας είναι εφικτή μόνο με μερικά "κλικ" που ο καθένας μπορεί να κάνει στον προσωπικό του υπολογιστή, η φωτογραφία κάθε άλλο παρά μπορεί να αποτελέσει αδιάψευστο μάρτυρα ότι όντος αυτό που απεικονίζει, πράγματι συνέβη.
Ωστόσο, έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί εικόνες που αν και εύκολα μπορείς κανείς να υποθέσει ότι είναι παραποιημένες, στην πραγματικότητα είναι πέρα για πέρα αληθινές και ο φωτογράφος είχε απλά την τύχη να βρεθεί την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο σημείο.
Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα τέτοιων φωτογραφιών που αν και φαίνονται προϊόν μοντάζ ή δείχνουν "περίεργες", είναι αληθινές.
 Στη ρετρό αυτή φωτογραφία απεικονίζεται ένα κοριτσάκι να ιππεύει έναν αλιγάτορα και αν και η προέλευση της δεν είναι γνωστή, δεν έχει αμφισβητηθεί η γνησιότητα της.


 Ο υδροβιολόγος Trey Snow ερευνούσε μαζί με την ομάδα του μία περίεργη συμπεριφορά λευκών καρχαριών οι οποίοι κολυμπούσαν κοντά στις ακτές. Κάποια στιγμή, ενώ βρισκόταν με ένα πλεούμενο, ένας καρχαρίας τον πλησίασε. Ο φωτογράφος άγριας φύσης Thomas Peschak που βρισκόταν στο σημείο με ένα άλλο πλεούμενο κατάφερε και απαθανάτισε τη στιγμή.

Ένας από τους πιο διάσημους ισπανούς ταυρομάχους, ο Julio Aparicio, τραυματίστηκε σοβαρά το 2010 όταν το κέρατο ενός ταύρου διαπέρασε το λαιμό του και βγήκε από το στόμα του. Ο ταύρος γρήγορα σκοτώθηκε από άλλους ταυρομάχους, ενώ ο Aparicio αν και ήταν σε κρίσιμη κατάσταση, τελικά επέζησε έπειτα από χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκε

 Το νησί σε σχήμα καρδιάς που βρίσκεται στην Κροατία, έγινε ευρύτερα γνωστό χάρη στο Google Earth. Ονομάζεται Galesnjak αν και πλέον πολλοί το αποκαλούνε «Νησί της Αγάπης», καθώς, αν και είναι ιδιωτικό, έχει γίνει πόλος έλξης ερωτευμένων ζευγαριών που θέλουν να ταξιδέψουν μέχρι εκεί.
 Το ουγγρικό τσοπανόσκυλο πηδάει πάνω από εμπόδιο κατά τη διάρκεια επίδειξης σκύλων στο Dortmund.

Κορίτσια μικρής ηλικίας και μελλοντικές μπαλαρίνες, πηδούν σε πλήρη συγχρονισμό.

Η Cathie Jung λάτρευε τα ρούχα της Βικτωριανής περιόδου και βάλθηκε να αποκτήσει όσο το δυνατόν μικρότερη μέση γίνεται. Μόνο με τη χρήση κορσέ και χωρίς επεμβάσεις, κατάφερε η περιφέρεια της μέσης της να φτάσει τα 38 εκατοστά, και να κατακτήσει ρεκόρ Γκίνες!

Ο φωτογράφος απαθανάτισε το μοντέλο του, την στιγμή που πηδούσε πάνω στο κρεβάτι

Η μικρή αυτή βραχονησίδα βρίσκεται στη λίμνη Χάρον των ΗΠΑ.

Η σειρά του National Geographic «How Hard Can it Be?» ("Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι;") εμπνεόμενη από την ταινία "Up", κατασκεύασε ένα μικρό σπίτι 16 τ.μ. και χρησιμοποιώντας 300 μπαλόνια φουσκωμένα με ήλιο, μπόρεσε να το σηκώσει στον αέρα!
ΑΠΟ http://www.piperies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: