ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Πλαστικές σακούλες: 16 έξυπνοι τρόποι να τις χρησιμοποιήσετε ξανά


Στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο χρησιμοποιούνται 100 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες για τα ψώνια κάθε χρόνο.
Αν το ντουλάπι της κουζίνας σας έχει ξεχειλίσει από πλαστικές σακούλες του σούπερ μάρκετ μην απελπίζεστε. Δείτε ορισμένες έξυπνες ιδέες για να χρησιμοποιήσετε τις πλαστικές σακούλες ξανά και ξανά και να βάλετε το λιθαράκι σας στην προστασία του περιβάλλοντος.
1. Άπλυτα ρούχα και παπούτσια: βάλτε πλαστικές σακούλες στη βαλίτσα σας για τα άπλυτα ρούχα των διακοπών και τα παπούτσια σας.
2. Φτιάξτε πλαστικό κουβάρι για είδη χειροτεχνίας και μετατρέψτε τη σακούλα του σούπερ μάρκετ σε μοδάτη τσάντα.

3.Σιδερώστε την πλαστική τσάντα  του σούπερ μάρκετ και μετατρέψτε  σε μια νέα ανθεκτικότερη.
4.Μαζέψτε τις ακαθαρσίες του κατοικιδίου σας.
5. Αν κάποιο μέλος της οικογενείας σας ζαλίζεται στο αυτοκίνητο έχετε μαζί σας μια πλαστική τσάντα για παν ενδεχόμενο.
6. Στη συναυλία: αντί να πετάξετε το κουτάκι της μπύρας σας στον ξεχειλισμένο κάδο χρησιμοποιήστε μια πλαστική σακούλα και ανακυκλώστε το με την πρώτη ευκαιρία.
7. Χρησιμοποιήστε τις ξανά όταν πάτε για ψώνια στο σούπερ-μάρκετ ή στο μανάβη
8. Την επόμενη φορά που θα βάψετε το σπίτι σας στρώστε στο σκαφάκι μια πλαστική σακούλα αντί για πλαστική βάση μιας χρήσης. Χρησιμοποιήστε λιγότερο πλαστικό και ξαναχρησιμοποιήστε τη σακούλα.
9. Αν αποθηκεύετε εύθραυστα αντικείμενα στο πατάρι τυλίξτε τα σε πλαστική σακούλα για προστασία.
10 Προστατεύστε τις βούρτσες μπογιατίσματος: βάλτε τις βούρτσες σας σε μια πλαστική σακούλα και διατηρήστε τις μαλακές και υγρές στο ψυγείο μέχρι την επόμενη φορά που θα τις χρησιμοποιήσετε.
11. Καλύψτε με πλαστική σακούλα τον κάδο απορριμμάτων και διατηρήστε τον καθαρό.
12. Εξοικονομήστε ενέργεια δημιουργώντας ένα αεροστόπ από πλαστικές σακούλες για να εμποδίσετε τον κρύο αέρα να μπει και τον ζεστό να βγεί από το χώρο σας.
13. Χαρίστε τις σε μέρη όπως υπαίθρια βιβλιοπωλεία και τράπεζες τροφίμων που έχουν ανάγκη από πλαστικές τσάντες.
14. Προστατεύστε τα φυτά σας από το κρύο τυλίγοντάς τα με πλαστικές σακούλες
15. Στο ταχυδρομείο αν στέλνετε κάτι εύθραυστο τυλίξτε το με πλαστικές σακούλες αντί να αγοράζετε bubble wrap.
16. Αν κάνετε εργασίες στον κήπο δέσατε πλαστικές σακούλες στα γόνατά σας για να τα προστατεύσετε όσο δουλεύετε γονατιστοί.
ΑΠΟ econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΒΑΖΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ, (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΗΧΗΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ)

Ένας φόνος που δεν έγινε, προστέθηκε σε μια σκευωρία που είχε αρχίσει πριν λίγα χρόνια.