ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Ρομπότ – αναρριχητής με «πόδια σαύρας»

Καναδοί ερευνητές δημιούργησαν ένα ρομπότ, που έχει την ικανότητα να σκαρφαλώνει σαν σαύρα σε λείους τοίχους ακόμα και από γυαλί, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη μελλοντική αξιοποίησή του σε πλήθος πρακτικών εφαρμογών.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Τζεφ Κραν της Σχολής Μηχανολόγων του πανεπιστημίου Σίμον Φρέιζερ Μπάρναμπι, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό περιοδικό για «Smart Materials and Structures», χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά ένα νέου τύπου υλικό εμπνευσμένο από τις σαύρες, το οποίο λειτουργεί σαν «μαγνήτης», που επιτρέπει στο ρομπότ να προσκολλάται ακόμα και στις πιο λείες ή στις κάθετες επιφάνειες.
Το ρομπότ, που έχει βάρος 240 γραμμαρίων και φέρει την περιγραφική ονομασία «Timeless Belt Climbing Platform» (TBCP-II), δε διαθέτει πόδια, αλλά ένα είδος ερπύστριας και κινείται με ταχύτητα έως 3,4 εκατοστά ανά δευτερόλεπτο. Είναι εφοδιασμένο με αισθητήρες, ώστε να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του και να μεταβάλλει την πορεία του ανάλογα.
Η θαυμαστή ικανότητα των σαυρών να σκαρφαλώνουν σε τοίχους και ταβάνια, παρά το βάρος τους, αποδίδεται στις λεγόμενες «δυνάμεις βαν ντερ Βάαλ», ασθενείς ελκτικές δυνάμεις, που αναπτύσσονται μεταξύ των γειτονικών μορίων. Οι ερευνητές δημιούργησαν μια συγκολλητική ουσία που μιμείται τα άκρα της σαύρας και οποία βασίζεται στο υλικό πολυδιμεθυλοσιλοξάνιο (PDMS).
Οι «ερπύστριες» του ρομπότ είναι καλυμμένες από μικροΐνες αυτού του υλικού και μιμούνται τα εκατομμύρια τριχίδια στα πόδια της σαύρας, που αντιδρούν με τα μόρια της επιφάνειας, δημιουργώντας ελκτικούς δεσμούς μεταξύ τους, με αποτέλεσμα τόσο η σαύρα, όσο και το ρομπότ που την μιμείται, να σκαρφαλώνει σε τοίχους και περβάζια. Κάθε μικροσκοπική ίνα του ρομπότ έχει σχήμα μανιταριού και διαστάσεις μόλις 0,017 (πλάτος) επί 0,01 (ύψος) χιλιοστών, έναντι πάχους 0,1 χιλιοστών μιας μέσης ανθρώπινης τρίχας.
Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
Επιμέλεια: Σ. Δαματόπουλος

ΑΠΟ http://www.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: