ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Διαδίκτυο ασφαλές για τα παιδιά


Πολύ ψηλά στις θέσεις που αφορούν στον εθισμό των ανηλίκων στο Διαδίκτυο, παγκοσμίως, βρίσκονται τα ελληνόπουλα. Η ιστοσελίδα Cyberkid.gr δημιουργήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία και παρέχει χρήσιμες συμβουλές για την προστασία των παιδιών από διαδικτυακές απειλές, όπως τον εκφοβισμό των εφήβων, τον τζόγο και την απάτη.
Σε κλεφτοπόλεμο επιδίδονται καθημερινά γονείς και παιδιά για τη χρήση του Διαδικτύου. Ο κ. Φωτεινάκης, πατέρας πέντε παιδιών και εκπαιδευτικός, περιγράφει το καθημερινό κυνηγητό, προκειμένου να προστατεύσει τα παιδιά του από τους κινδύνους του Διαδικτύου: «Κατέβασαν λοιπόν μια ταινία, η οποία είχε απαγορευτεί, μια βίαιη ταινία (…) κάτι έπιασε το αυτί μου εμένα, μπήκα μέσα και το διαπίστωσα, βέβαια. Έκτοτε, έχω βάλλει έναν περιορισμό στο τι να κατεβάζουν».
Οι έλληνες έφηβοι κατέχουν μια από τις πρώτες θέσεις εθισμού ανηλίκων στο Διαδίκτυο, παγκοσμίως. Μάλιστα,

το 8% κάνει χρήση πάνω από 20 ώρες την εβδομάδα, το 26% «σερφάρει» σε καθημερινή βάση και το 18% παρουσιάζει ψυχολογικά ή άλλα προβλήματα, εξαιτίας της κατάχρησης του Διαδικτύου, σύμφωνα με έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».

Ο διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης, τονίζει: «Πριν το χάσεις το παιδί σου κάνεις ένα συμφωνητικό, κάθεσαι κάτω, μιλάς με το παιδί, υπογράφεις το συμβόλαιο, για να μπορέσεις να έχεις το παιδί πάντα κοντά σου. Οι λύσεις “πετάω τον υπολογιστή από το παράθυρο” είναι λανθασμένες και μας βρίσκουν απέναντι».
«Χείρα βοηθείας» προσφέρει στους γονείς η ελληνική αστυνομία, μέσα από την ιστοσελίδα Cyberkid.gr, στα πρότυπα του FBI Kids. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, επισημαίνει: «Η ελληνική αστυνομία είναι η πρώτη σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, που υλοποιεί αυτό το πρόγραμμα. Δίδονται συμβουλές και οδηγίες όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και στους γονείς, παρουσιάζοντας όλα τα θετικά του Διαδικτύου, τις δυνατότητες, αλλά, παράλληλα, επισημαίνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν».
Μέσα από τρεις διαφορετικές θεματικές ενότητες, μία για παιδιά έως οκτώ ετών, άλλη για οκτώ έως δώδεκα ετών και μια τρίτη για τους γονείς, προσφέρονται οδηγίες για ασφαλή πλοήγηση σε όλες τις ηλικίες.
Πηγή: ΝΕΤ
Ρεπορτάζ: Νάσια Μπουλούκου
Φωτ.: Eurokinissi/Icon Press /Κώστας Μπαλτάς
Επιμέλεια: Σ. Δαματόπουλος
ΑΠΟ http://www.ert.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: