ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Εντός Νοεμβρίου η ανάρτηση των δασικών χαρτών Μεσσηνίας

Μέσα στο Νοέμβριο, πιθανότατα στις 21 με 22 του μήνα, ξεκινάει η ανάρτηση δασικών χαρτών στη Μεσσηνία. Αυτό επιβεβαίωσε στην "Ε" ο δασολόγος Παναγιώτης Αγγελόπουλος, προϊστάμενος του Τμήματος Χαρτογραφήσεων της Διεύθυνσης Δασών Μεσσηνίας. Οι πρώτοι χάρτες αφορούν τη Μεσσήνη, τη Θουρία, τον Αντικάλαμο, τη Σπερχογεία και το Ασπρόχωμα, ενώ την άνοιξη αναμένεται να αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες για Καλαμάτα και Λέικα.
Πρόκειται, όπως παρατήρησε ο κ. Αγγελόπουλος, για τις περιοχές που έχουν ενταχθεί στο κτηματολόγιο. Εξήγησε πως «ήταν προαπαιτούμενο του κτηματολογίου οι δασικοί χάρτες, για να δηλωθεί η ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου». Διευκρίνισε ότι μετά την εξέταση των αντιρρήσεων και των ενστάσεων, ο κυρωμένος δασικός χάρτης θα αποτελέσει το δασολόγιο γι’ αυτές τις περιοχές.

Πληροφόρησε ότι μέχρι τώρα έχουν αναρτηθεί οι χάρτες στα Λεχαινά της Ηλείας (τον Ιούνιο) και πως η Μεσσηνία είναι η δεύτερη περιοχή που αναρτάται στην ενιαία Πελοπόννησο (είναι υπεύθυνη η Αποκεντρωμένη Διοίκηση). Επεσήμανε ότι μόνο στην Αθήνα έχουν αναρτηθεί για 5 ΟΤΑ (όπως θα γίνει στη Μεσσηνία), ενώ σε Δράμα, Εβρο και Καβάλα αναρτήθηκαν χάρτες για μία μόνο περιοχή.
Ο δασολόγος ενημέρωσε ότι η ανάρτηση θα γίνει ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της "Κτηματολόγιο Α.Ε." (www.ktimatologio.gr),
στο Δημαρχείο της Μεσσήνης (για τη Μεσσήνη), σε χώρο που θα υποδείξει ο Δήμος Καλαμάτας (για Αντικάλαμο, Σπερχογεία, Ασπρόχωμα) και πιθανότατα στη Θουρία (για τη Θουρία), καθώς και στο Δασαρχείο, όπου θα δίνονται πληροφοριακά έντυπα, για κωδικούς ανάρτησης, αντιρρήσεις κ.λπ. Οι αντιρρήσεις θα διατυπώνονται είτε ηλεκτρονικά στο ktimatologio.gr, είτε εγγράφως στη Διεύθυνση Δασών.
Η προθεσμία για την υποβολή τους ήταν 45 ημέρες για μόνιμους κατοίκους στην Ελλάδα και 65 γι’ αυτούς που κατοικούν στο εξωτερικό, αλλά σε τροπολογία που πέρασε τις προηγούμενες ημέρες από τη Βουλή, οι 45 έγιναν 60 ημέρες.
Για την υποβολή αντίρρησης προβλέπεται και η καταβολή τέλους, ανάλογα με το εμβαδό της έκτασης. Το τιμολόγιο είναι: έως 1.000 τ.μ. 50 ευρώ, πάνω από 1.000 και έως 5.000 τ.μ. 150 ευρώ, πάνω από 5.000 έως και 20.000 τ.μ. 500 ευρώ, πάνω από 20.000 έως και 100.000 τ.μ. 1.000 ευρώ, πάνω από 100.000 έως και 300.000 τ.μ. 2.000 ευρώ και πάνω από 300.000 τ.μ. 4.000 ευρώ.
Το τέλος άσκησης αντιρρήσεων μειώνεται κατά 10% από τις παραπάνω τιμές, εφόσον οι αντιρρήσεις και τα συναφή αποδεικτικά στοιχεία υποβάλλονται στο σύνολό τους ηλεκτρονικά.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: