ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

"Κουτσουρεμένη" απόφαση για την Ολυμπία Οδό

         Ο ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΔΕΝ ΔΕΧΤΗΚΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΡΑΚΟΥ ΚΑΙ ΠΕΤΡΑΚΟΥ


Συμφώνησαν όλοι ότι η Ολυμπία Οδός πρέπει να ολοκληρωθεί και να φτάσει έως την Τσακώνα, αλλά δεν ομονόησαν σε κοινή απόφαση, προχθές το βράδυ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης σημείωσε μεν ότι η ολοκλήρωση του άξονα δε συζητείται, αλλά δε δέχτηκε την πρόταση των Δημήτρη Δράκου και Θανάση Πετράκου να συντονιστούν και να πάνε όλοι μαζί στα υπουργεία για να τη διεκδικήσουν. Παρ' όλα αυτά είπε πως «το ζητούμενο είναι να κερδίσουμε το στοίχημα όλοι μαζί», ενώ ενημέρωσε πως έχει ζητήσει συνάντηση με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υποδομών.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Δράκος σημείωσε ότι «πρέπει να βρούμε τρόπο να ολοκληρωθεί αυτό το μεγάλο έργο». Συνέστησε «να μη μείνουμε στη νομική διεκδίκηση» και σημείωσε μεταξύ άλλων: «Θέλουμε και πολιτική διεκδίκηση. Ζητάμε από την κυβέρνηση να δούμε τι πρέπει να γίνει για να ολοκληρωθεί. Η υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου κινδυνεύει. Θέλουμε να το πει, να δεσμευτεί η κυβέρνηση. Να προσχωρήσει στη δική μας άποψη». Και απευθυνόμενος στον κ. Τατούλη είπε: «Κάνατε την πρώτη κίνηση αλλά το παρατήσατε».

Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Νίκος Γόντικας τάχθηκε κατά των συμβάσεων παραχώρησης και ζήτησε ενιαίο κρατικό κατασκευαστικό φορέα. Προέτρεψε «να καλέσουμε το λαό να μην πληρώνει διόδια» κι εξέφρασε την αντίθεσή του και στην πρόταση Δράκου - Πετράκου.
Ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" Θανάσης Πετράκος ζήτησε να υπάρξει συντονισμός των Περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, καθώς και των δήμων, και τόνισε ότι «δε δεχόμαστε αλλαγή του φυσικού αντικειμένου».
Η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου παρατήρησε ότι «δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε την περιμετρική της Καλαμάτας και την ολοκλήρωση της Ολυμπίας» και ζήτησε να εφαρμοστεί η απόφαση της Βουλής για τη σύμβαση παραχώρησης. Μίλησε για συνευθύνη αυτών που συγχρηματοδοτούν τα έργα. Εκτίμησε πως «ο Ράιχενμπαχ, που ζήτησε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια στα συγχρηματοδοτούμενα έργα, μας δικαιώνει» και υποστήριξε ότι «τα έργα θα ολοκληρωθούν, καθώς αποτελεί εγγύηση η πολιτική βούληση της Περιφέρειας».
Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς είπε ότι «εκμεταλλεύονται κενό της σύμβασης οι κοινοπραξίες και οι τράπεζες» και σημείωσε πως η υπόθεση αυτή «θέλει αγώνα και διαρκή επαγρύπνηση».
Στη δευτερολογία του ο κ. Πετράκος κάλεσε τον κ. Τατούλη να αναλάβει πρωτοβουλία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και με τις ΠΕΔ και να πάνε όλοι μαζί στα υπουργεία. Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει κι άλλη λύση - «καταγγελία της σύμβασης και να προχωρήσει το έργο ως δημόσιο, με δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».
Ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης ενημέρωσε ότι στόχος του είναι «να εμπλέξουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση στο επίπεδο συνευθύνης. Οταν συγχρηματοδοτείς ένα έργο, έχεις την πολιτική ευθύνη». Ανέφερε ότι η τριμηνιαία έκθεση της Ομάδας Διάσωσης με επικεφαλής τον κ. Ράιχενμπαχ δικαιώνει την Περιφέρεια και πληροφόρησε πως μέσω της Ομάδας Διάσωσης αναζητούνται και συγκροτούνται διάφοροι μηχανισμοί για την ολοκλήρωση του έργου - υπονοώντας την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που την παρουσίασε ως εναλλακτική λύση ο Θαν. Πετράκος.
Ο κ. Τατούλης είπε ότι θα προσφύγει κατά της κυβέρνησης και των τραπεζών που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, και νομικά κατά της κοινοπραξίας για το επίπεδο ασφάλειας για τις ανθρώπινες ζωές και τη διακίνηση αγαθών. Ενημέρωσε ακόμη ότι έχει ζητήσει συνάντηση με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υποδομών για όλα τα θέματα και πως είναι σε επικοινωνία με την Ομάδα Διάσωσης.
Παρατήρησε ότι «δεν μπορεί να καταργήσει το έργο η κυβέρνηση. Οφείλει να υλοποιηθεί όπως είναι στο σχεδιασμό του. Θα υπάρξουν νομικές απαιτήσεις από την πλευρά μας». Για τα διόδια, είπε «να πληρώσουμε ό,τι είναι να πληρώσουμε, αλλά να μη χάσουμε το έργο». Στο σχόλιο ότι «αδρανεί ο Τατούλης», ο περιφερειάρχης συνέστησε «λίγη σοβαρότητα» και ανέφερε πως «το ζητούμενο είναι να κερδίσουμε το στοίχημα όλοι μαζί».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: