Χυλοπίτες
οι πεντανόστιμες
Χυλοπίτες
οι πεντανόστιμες
Σπάνια
να συναντήσει κανείς κάποιον που δεν
του αρέσουν τα ζυμαρικά. Εύκολο φαγητό,
που όπως και αν το μαγειρέψουμε,
περιέργως πώς, είναι πάντα νόστιμο. Αν
δε, τα έχουμε φτιάξει εμείς, τότε είναι
ακόμη πιο ωραία.
Από τη Μάνη λοιπόν θα μάθουμε πώς να φτιάνουμε μόνοι μας τις χυλοπίτες. Και να τις μαγειρεύουμε, με αποκλειστικά μανιάτικο τρόπο.
Από τη Μάνη λοιπόν θα μάθουμε πώς να φτιάνουμε μόνοι μας τις χυλοπίτες. Και να τις μαγειρεύουμε, με αποκλειστικά μανιάτικο τρόπο.
Σπιτικές χυλοπίτες
Υλικά
2 κιλά φρέσκο γάλα
8 αυγά
2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό
2 κοφτές κουταλιές της σούπας αλάτι
4 κουταλιές της σούπας λάδι
Αλεύρι, όσο πάρει
2 κιλά φρέσκο γάλα
8 αυγά
2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό
2 κοφτές κουταλιές της σούπας αλάτι
4 κουταλιές της σούπας λάδι
Αλεύρι, όσο πάρει
Εκτέλεση
Σε μία λεκάνη, ανακατεύουμε με το χέρι όλα τα υλικά και ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μέτρια. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για μισή ώρα. Στη συνέχεια, ανοίγουμε λεπτά φύλλα είτε με τον πλάστη είτε με το ειδικό μηχάνημα. Τα αφήνουμε να μισοστεγνώσουν και με κοφτερό μαχαίρι τα χαράζουμε σε λεπτές λουρίδες, τις οποίες κόβουμε σε μικρά τετραγωνάκια. Βάζουμε τις φρέσκες χυλοπίτες σε λευκό πανί και τις αφήνουμε να στεγνώσουν σε μέρος καλά αεριζόμενο. Ανακατεύουμε συχνά. Τέλος, τις βάζουμε σε ταψί και ολοκληρώνουμε το στέγνωμά τους, βάζοντάς τες για λίγο στο φούρνο (100 βαθμούς) για να ξεραθούν τελείως. Τις φυλάμε σε πάνινη σακούλα ή γιάλινο βάζο.
Σε μία λεκάνη, ανακατεύουμε με το χέρι όλα τα υλικά και ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μέτρια. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για μισή ώρα. Στη συνέχεια, ανοίγουμε λεπτά φύλλα είτε με τον πλάστη είτε με το ειδικό μηχάνημα. Τα αφήνουμε να μισοστεγνώσουν και με κοφτερό μαχαίρι τα χαράζουμε σε λεπτές λουρίδες, τις οποίες κόβουμε σε μικρά τετραγωνάκια. Βάζουμε τις φρέσκες χυλοπίτες σε λευκό πανί και τις αφήνουμε να στεγνώσουν σε μέρος καλά αεριζόμενο. Ανακατεύουμε συχνά. Τέλος, τις βάζουμε σε ταψί και ολοκληρώνουμε το στέγνωμά τους, βάζοντάς τες για λίγο στο φούρνο (100 βαθμούς) για να ξεραθούν τελείως. Τις φυλάμε σε πάνινη σακούλα ή γιάλινο βάζο.
Καιρός
λοιπόν να δοκιμάσουμε τις χυλοπίτες,
που με τόσο μεράκι φτιάξαμε.
Γαλοχυλοπίτες
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε τις χυλοπίτες. Μετά από λίγες βράσεις, ρίχνουμε και το γάλα με το λάδι και το αλάτι. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει και να πήξει. Σερβίρεται ζεστό με τριμμένο τυρί.
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε τις χυλοπίτες. Μετά από λίγες βράσεις, ρίχνουμε και το γάλα με το λάδι και το αλάτι. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει και να πήξει. Σερβίρεται ζεστό με τριμμένο τυρί.
Χυλοπίτες
βραστές
Υλικά
2 κούπες χυλοπίτες
7 κούπες νερό
4 κουταλιές της σούπας τριμμένη μυζήθρα
4 κουταλιές της σούπας λάδι
4 αβγά
Λίγο αλάτι
2 κούπες χυλοπίτες
7 κούπες νερό
4 κουταλιές της σούπας τριμμένη μυζήθρα
4 κουταλιές της σούπας λάδι
4 αβγά
Λίγο αλάτι
Εκτέλεση
Βάζουμε το νερό να βράσει. Όταν αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε τις χυλοπίτες με λίγο αλάτι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει. Όταν μείνει με λίγο νερό, σβήνουμε τη φωτιά, σπάζουμε τα αυγά και τα ρίχνουμε ολόκληρα στη χύτρα, όπου θα βράσουν με τη θερμοκρασία του φαγητού. Σε ένα τηγάνι μικρό "καίμε" το λάδι (χωρίς να καπνίζει), σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τη μυζήθρα. Την ανακατεύουμε μέχρι να σκουρύνει (προσέχουμε γιατί καίγεται εύκολα) και τη ρίχνουμε μαζί με το λάδι στο φαγητό, ανακινώντας την κατσαρόλα για να πάει παντού. Σερβίρουμε τις χυλοπίτες ζεστές, με ένα αβγό σε κάθε πιάτο.
Βάζουμε το νερό να βράσει. Όταν αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε τις χυλοπίτες με λίγο αλάτι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει. Όταν μείνει με λίγο νερό, σβήνουμε τη φωτιά, σπάζουμε τα αυγά και τα ρίχνουμε ολόκληρα στη χύτρα, όπου θα βράσουν με τη θερμοκρασία του φαγητού. Σε ένα τηγάνι μικρό "καίμε" το λάδι (χωρίς να καπνίζει), σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τη μυζήθρα. Την ανακατεύουμε μέχρι να σκουρύνει (προσέχουμε γιατί καίγεται εύκολα) και τη ρίχνουμε μαζί με το λάδι στο φαγητό, ανακινώντας την κατσαρόλα για να πάει παντού. Σερβίρουμε τις χυλοπίτες ζεστές, με ένα αβγό σε κάθε πιάτο.
Σημείωση
δική μας
: αν φοβόσαστε μήπως σπάσουν οι κρόκοι
μέσα στην κατσαρόλα, μπορείτε να
μαγειρέψετε τα αβγά χωριστά, είτε "ποσέ"
είτε τηγανητά "μάτια".
Χυλοπίτες
με πατάτες
Υλικά
4 μέτριες πατάτες (κομμένες σε μέγεθος μπουκιάς)
2 κούπες χυλοπίτες
1 μέτριο κρεμμύδι
1 κουταλιά σούπας τοματοπελτέ
½ κούπα λάδι
7 κούπες νερό
Αλάτι και πιπέρι
4 μέτριες πατάτες (κομμένες σε μέγεθος μπουκιάς)
2 κούπες χυλοπίτες
1 μέτριο κρεμμύδι
1 κουταλιά σούπας τοματοπελτέ
½ κούπα λάδι
7 κούπες νερό
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Τσιγαρίζουμε ελαφρά στο λάδι το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τις πατάτες. Προσθέτουμε το νερό με διαλυμένο τον τοματοπελτέ, το αλατοπίπερο και αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι οι πατάτες να αρχίσουν να μαλακώνουν. Τότε ρίχνουμε τις χυλοπίτες και τις ανακατεύουμε απαλά μέχρι να βράσουν και να πιουν το ζουμί. Σερβίρεται ζεστό.
Τσιγαρίζουμε ελαφρά στο λάδι το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τις πατάτες. Προσθέτουμε το νερό με διαλυμένο τον τοματοπελτέ, το αλατοπίπερο και αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι οι πατάτες να αρχίσουν να μαλακώνουν. Τότε ρίχνουμε τις χυλοπίτες και τις ανακατεύουμε απαλά μέχρι να βράσουν και να πιουν το ζουμί. Σερβίρεται ζεστό.
Ένα
πιάτο...
...ζεστές χυλοπίτες, ένα ποτήρι κρασί και ένα φρούτο στο τέλος, μας χορταίνει, μας ευφραίνει και μας διατηρεί υγιείς. Και στα απλά, υπάρχει απόλαυση!
...ζεστές χυλοπίτες, ένα ποτήρι κρασί και ένα φρούτο στο τέλος, μας χορταίνει, μας ευφραίνει και μας διατηρεί υγιείς. Και στα απλά, υπάρχει απόλαυση!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου