ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ - Εκδήλωση για τον Μητρικό Θηλασμό !

Πραγματοποιήθηκε στις 5-11-2011 με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση του Γενικού Νοσοκομείου – Κ.Υ. Κυπαρισσίας με θέμα ‘’ Η αξία του Μητρικού Θηλασμού ‘’.
Στην εκδήλωση που έγινε στο Ξενοδοχείο ‘’Κανελλάκης’’ οι ιατροί κύριοι Σαρδέλης Σωτήριος (Διευθυντής της Παιδιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας), Πετράκος Γεώργιος (Διευθυντής της Γυναικολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας) και οι μαίες Κουμουνδούρου Σοφία και Σαράντου Δήμητρα, εξήγησαν με απλό και κατανοητό τρόπο τα μεγάλα οφέλη του μητρικού θηλασμού, τόσο για τη μητέρα όσο και για το βρέφος.
Ο Διοικητής του Γ.Ν. – Κ.Υ. Κυπαρισσίας κος Πάνος Μπόζος χαιρέτησε την εκδήλωση με τα εξής : ‘’ Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας συνεχίζει το πρόγραμμα εκδηλώσεων που έχει ξεκινήσει ένα χρόνο τώρα, με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών της περιοχής μας πάνω σε θέματα της Υγείας.

Ξεκινήσαμε με εκδηλώσεις στα σχολεία της περιοχής για τους κινδύνους του καπνίσματος, συνεχίσαμε για τα νοσήματα που μεταδίδονται μέσω των σεξουαλικών πράξεων. Ακολούθησε ομιλία για τις μαθήτριες του Λυκείου με θέμα ανάλογο του σημερινού, δηλαδή την αξία του θηλασμού.
Η Χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου μας πραγματοποίησε 3 εκδηλώσεις σε Κυπαρισσία, Φιλιατρά, Γαργαλιάνους με θέμα ‘’ Παθήσεις του Θυρεοειδούς Αδένα ‘’
Όλες οι εκδηλώσεις είχαν πολύ μεγάλη επιτυχία, τόσο από την προσέλευση του κόσμου, όσο και από τον μεγάλο και έντονο προβληματισμό που αναπτύχθηκε. Αυτή η επιτυχία μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε.
Όπως γνωρίζετε τα Νοσοκομεία της Χώρας, πέρα από την κύρια αποστολή τους να θεραπεύουν τους ασθενείς συνανθρώπους μας, έχουν και βασικό και κύριο καθήκον να ενεργούν και για την πρόληψη των ασθενειών. Η πρόληψη επιτυγχάνεται με ένα και μόνο τρόπο. Την ενημέρωση !
Ο σωστά και από ειδικούς ενημερωμένος πολίτης έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει αμυντικές λειτουργίες, αποκτά τη γνώση που είναι απαραίτητη για να αντιληφθεί τι συμβαίνει στο σώμα του.
Όλο το παιχνίδι εκεί παίζεται. Πώς αντιμετωπίζουμε τα πρώτα συμπτώματα !
Σήμερα έχουμε την ευκαιρία να μας ενημερώσουν οι εκλεκτοί επιστήμονες για την αξία του θηλασμού. Πολλοί θα πουν ε και ; Όλοι την αναγνωρίζουμε. Δέστε όμως τι γίνεται γύρω μας. Οι εταιρείες – γίγαντες μας έχουν πείσει ότι μπορούν να υποκαταστήσουν τη φύση, είναι ικανές να αντικαταστήσουν τις θρεπτικές αξίες του μητρικού γάλατος με τα δικά τους προϊόντα.
Όπως όλοι γνωρίζετε μιλάμε για χορό δισεκατομμυρίων.
Εγώ τελειώνω εδώ. Εκείνο που θέλω να τονίσω για μια ακόμη φορά είναι να υπερασπιζόμαστε κάθε στιγμή και όπου και αν βρεθούμε την ύπαρξη και τη λειτουργία του Νοσοκομείου μας ‘’
Η εκδήλωση έκλεισε με διάλογο και πολλές ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από τους πολίτες και ιδίως από νεαρές μητέρες.
Η επιτυχία της εκδήλωσης μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα Υγείας.


ΑΠΟ http://news.freelist.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: