ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Παραγωγοί: Νέα ψηφιακή υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ για τα τρόφιμα

Νέα ψηφιακή υπηρεσία για την προβολή προώθηση των ελληνικών τροφίμων εγκαινίασε από τις 7 Νοεμβρίου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε ειδική ιστοσελίδα ο κάθε ενδιαφερόμενος (παραγωγός, Ομάδες Παραγωγών και συνεταιρισμοί) μπορεί να εισάγει πληροφορίες για τα προϊόντα που παράγει καθώς και στοιχεία επικοινωνίας του.

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται ότι η νέα ψηφιακή υπηρεσία με τίτλο «Ελληνικά Τρόφιμα» σχεδιάστηκε και τέθηκε σε λειτουργία από τη Διεύθυνση Πληροφορικής του ΥΠΑΑΤ στα πλαίσια του διαρκούς εκσυγχρονισμού και της επέκτασης της πληροφορικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με στόχο την παροχή ποιοτικών ψηφιακών υπηρεσιών και με σκοπό την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα. 

Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω της νέας ψηφιακής υπηρεσίας είναι:

• Η βελτίωση ποιότητας παραγωγής, προβολής και διάθεσης των «Ελληνικών Τροφίμων».

• Η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων με τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους και η προώθηση τους στις μεγάλες καταναλωτικές αγορές.

• Η σύνδεση του παραγωγού με τον έμπορο και τον καταναλωτή σε μία αλυσίδα εμπιστοσύνης γύρω από την παραγωγή, εμπορία και κατανάλωση των «Ελληνικών Τροφίμων».

• Στο πλαίσιο αυτό, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, σας προσφέρουμε τη δυνατότητα ανάδειξης των προϊόντων και υπηρεσιών σας.

 «Σας καλωσορίζουμε και σας καλούμε να εγγραφείτε με τη μέθοδο που σας προτείνει το σύστημα, ώστε να μπορέσουν τα προϊόντα σας να προωθηθούν και να διαφημιστούν μέσα από την ιστοσελίδα του ΥπΑΑΤ http://www.minagric.gr»

Η υπηρεσία  αυτή είναι χρήσιμη στις παρακάτω κατηγορίες:

• Στον Αγρότη, στον Κτηνοτρόφο, στον Παραγωγό, στην Ομάδα Παραγωγών και στον Συνεταιρισμό που μπορεί να εισάγει εδώ πληροφορίες για τα προϊόντα που παράγει καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του.

• Στον έμπορο που μπορεί να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για αγορά προϊόντων.

• Στον διοργανωτή εκθέσεων γεωργικών προϊόντων που μπορεί να έρθει σε επικοινωνία με τους παραγωγούς.

• Στις επιχειρήσεις συσκευασίας και τυποποίησης που μπορούν να κοινοποιήσουν το ενδιαφέρον τους για συνεργασίες.

• Στις αλυσίδες λιανικής πώλησης (super market) που μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία μαζί τους για την προμήθεια προϊόντων.

• Στον καταναλωτή που μπορεί να ενημερώνεται ανά πάσα στιγμή για τα «Ελληνικά Τρόφιμα», τους παραγωγούς και τις περιοχές παραγωγής.

Το Υπουργείο σχεδιάζει να συνεχίσει την προσπάθεια προσφέροντας ολοένα και περισσότερες δυνατότητες και ευκολίες σε όσους ανταποκριθούν στην πρόσκληση αυτή εξελίσσοντας τον ψηφιακό χώρο  «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ».

Παρακαλούμε όπως ενημερώσετε για την νέα υπηρεσία «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ» τους συνεταιρισμούς σας και τα μέλη τους παραγωγούς τροφίμων, τις ομάδες παραγωγών και μεταποιητές ώστε να χρησιμοποιήσουν αυτή την δυνατότητα προβολής χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση και με μεγάλα οφέλη και πλεονεκτήματα για αυτούς.

Έναρξη Λειτουργίας Ψηφιακής Υπηρεσίας από 7-11-2011

Βρείτε εδώ τη σχετική σελίδα του Υπουργείου για τα Ελληνικά Τρόφιμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: