ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Η ΔΕΗ μόνο εισπράττει το τέλος ακινήτων, δεν μπορεί να κάνει διορθώσεις στοιχείων

Η ΔΕΗ απλώς εισπράττει το έκτακτο τέλος ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων που ενσωματώνεται στους λογαριασμούς ρεύματος, δεν έχει καμία αρμοδιότητα να προβαίνει σε αλλαγές των στοιχείων -είτε ως προς το εμβαδόν, είτε ως προς την τιμή ζώνης.
Αυτό αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή της ΔΕΗ, στην οποία παραπέμπουν στελέχη της και η οποία αποδίδει ευθύνες σε ορισμένους ΟΤΑ για «ελλιπή και σε ορισμένες περιπτώσεις παραπλανητική ενημέρωση» των καταναλωτών.
Στην ίδια ανακοίνωση προειδοποιεί μάλιστα ότι «σε περίπτωση κατά την οποία η ΔΕΗ θεωρήσει ότι βλάπτεται η εταιρική φήμη της, σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της, από εσκεμμένη παραπληροφόρηση, θα πάρει όλα τα αναγκαία νόμιμα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία της».
Επιπλέον σημειώνουν ότι στη ΔΕΗ ήδη λειτουργεί πανελλαδικά η τηλεφωνική γραμμή 214 214 1000 -με αστική χρέωση- την οποία μπορούν να καλούν όσοι διαπιστώνουν προβλήματα ως προς τον υπολογισμό του τέλους που καλούνται να πληρώσουν.
Οσον αφορά στην ανακοίνωσή της, ειδικότερα, η ΔΕΗ επικρίνει «την ελλιπή και σε ορισμένες περιπτώσεις παραπλανητική ενημέρωση των καταναλωτών από εκπροσώπους τοπικών αυτοδιοικήσεων για δήθεν εσφαλμένο τρόπο υπολογισμού από τη ΔΕΗ του ύψους του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ)».
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ
Διευκρινίζει δε τα εξής:
«Οι υπολογισμοί για τον καταλογισμό του ειδικού τέλους, όπως αναφέρει ο νόμος 4021/11 και η υπουργική απόφαση 1211/2011, έγιναν με βάση τα στοιχεία της βάσης πληροφοριών της ΔΕΗ -την 17.9.2011- με στοιχεία που χορηγούν οι δήμοι.
Ετσι:
Η ΔΕΗ και οι λοιποί προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν εκ του νόμου την υποχρέωση του καταλογισμού και της συνείσπραξης του ειδικού τέλους με τους λογαριασμούς ρεύματος, δεν έχουν κανένα δικαίωμα μεταβολής στοιχείων, διορθώσεων και επιστροφής χρημάτων, πλην των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών της  Πολιτείας.
Τα στοιχεία των δήμων που μεταβάλλονται μετά τις 17/9/2011 δεν μπορούν να επηρεάσουν τον υπολογισμό του ειδικού τέλους, αλλά μόνο τον υπολογισμό του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).
Σε περίπτωση κατά την οποία καταναλωτές εκτιμούν ότι υπάρχουν λάθη στους τρόπους υπολογισμού του ειδικού τέλους τα οποία αναφέρονται στο λογαριασμό ρεύματος που λαμβάνουν, τότε σύμφωνα με τον νόμο και την υπουργική απόφαση:
Σε περιπτώσεις ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνήσει με τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων μέσω γραπτού μηνύματος (sms 54160) ή μέσω της ιστοσελίδας http://www.gsis.gr/faq/faq_eta.html. Αφού η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων επεξεργαστεί τα στοιχεία -και αν κριθεί αναγκαίο-, τότε θα επικοινωνήσει με τη ΔΕΗ προκειμένου στον επόμενο λογαριασμό να συμψηφιστεί τυχόν υπερχρέωση ή δοθεί εντολή στη ΔΕΗ για μη έκδοση της δεύτερης δόσης.
Σε περίπτωση διαφωνίας υπολογισμού του τέλους σε ακίνητα, τότε ο ενδιαφερόμενος και αφού πληρώσει το τέλος, πρέπει να επικοινωνήσει με τις κατά τόπους ΔΟΥ παρέχοντας όλα τα δικαιολογητικά που απαιτεί η σχετική υπουργική απόφαση.
Είναι σαφές, πως η ΔΕΗ αλλά και οι άλλες εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν μόνο την υποχρέωση να εισπράξουν το συγκεκριμένο τέλος και σε καμιά περίπτωση δεν έχουν δικαίωμα να επέμβουν με οποιονδήποτε τρόπο στα στοιχεία υπολογισμού του.
Σε περίπτωση κατά την οποία η ΔΕΗ θεωρήσει ότι βλάπτεται η εταιρική φήμη της, σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της, από εσκεμμένη παραπληροφόρηση, θα πάρει όλα τα αναγκαία νόμιμα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία της».
ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: