ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Ξεχωριστή ελληνική βραδιά για 450 τουριστικούς πράκτορες στο Μάραθο

Μια ξεχωριστή ελληνική βραδιά στο Μάραθο είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν 450 ταξιδιωτικοί πράκτορες της "Lufthansa City Center" που συμμετέχουν σε διεθνές συνέδριο της εταιρείας τους το οποίο πραγματοποιείται τις μέρες αυτές στην Costa Navarino. Σε ένα ιδιαίτερα διαμορφωμένο σκηνικό στον κεντρικό πεζόδρομο του χωριού, έγινε η υποδοχή των ταξιδιωτικών πρακτόρων που ήταν από 80 χώρες, τους οποίους περίμεναν μπουφέδες με τοπικά προϊόντα όπως λάδι, κρασί, ελιές, ψωμί, τυριά, προσφορά αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών. Μια ορχήστρα με ελληνική μουσική έδωσε το ρυθμό, ενώ αυτό που εντυπωσίασε τους επισκέπτες ήταν το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών το οποίο χόρεψε ελληνικούς χορούς και το παγκοσμίως γνωστό συρτάκι, στον ρυθμό του οποίου χόρεψαν πολλοί από τους φιλοξενούμενους. Η βραδιά συνεχίστηκε με δείπνο στις ταβέρνες του Μαράθου "Αργύρης" και "Μαϊστράλι".
Προηγουμένως με ζεστά λόγια τους υποδέχθηκε στην περιοχή ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας ο οποίος στο καλωσόρισμά του τόνισε: «Σας υποδεχόμαστε ως πρεσβευτές του όμορφου τόπου μας, των γευστικών τοπικών μας προϊόντων και της φιλοξενίας των ανθρώπων μας. Ο Δήμος Τριφυλίας έχοντας ως επίκεντρο τουριστικού ενδιαφέροντος τις εγκαταστάσεις της Costa Navarino ξεδιπλώνει τις ομορφιές του στις πανέμορφες παραλίες του αλλά και στα δάση και στα βουνά του. Είναι ένας τόπος που προσφέρει στους επισκέπτες του ποικίλες εμπειρίες ανάλογα με τις επιθυμίες τους. Ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία, μαγευτικές παραλίες, υπέροχες ορεινές διαδρομές, χαμόγελα στους ανθρώπους, καλόγευστα τοπικά προϊόντα. Το λάδι μας που είναι το καλύτερο του κόσμου, τα βραβευμένα κρασιά μας, το τσίπουρό μας, τα βιολογικά μας κηπευτικά».
Ο κ. Κόλλιας ευχαρίστησε τους διοργανωτές της βραδιάς, τους τοπικούς συλλόγους της περιοχής που βοήθησαν στην οργάνωση και πρόσφεραν τα προϊόντα τους, τον αντιδήμαρχο Ευστάθιο Ανδρινόπουλο, υπεύθυνο για θέματα τουρισμού και το Τοπικό Συμβούλιο Μαράθου.
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος της εταιρείας "Vista Events" Παναγιώτης Φραγκάκης μιλώντας στην «Ε» επισήμανε: «Εχουμε την εκδήλωση της "Lufthansa City Center" που έχει φέρει εδώ τους 450 ταξιδιωτικούς πράκτορες για το ετήσιο συνέδριό τους. Εχουν επιλέξει την Costa Navarino για το συνέδριο και σήμερα τους παρουσιάζουμε μια ελληνική βραδιά, όπου τους δείχνουμε τα τοπικά προϊόντα της περιοχής, τους χορούς και φυσικά τα ελληνικά φαγητά».
Να σημειώσουμε ότι παρά τις χειμωνιάτικες διαθέσεις του καιρού η βραδιά ήταν πολύ ζεστή καθώς στον κεντρικό πεζόδρομο είχαν τοποθετηθεί ειδικές εστίες που έκαιγαν ξύλα και μεγάλες σόμπες. 
Η εκδήλωση αυτή ήταν ιδιαίτερη για τον Μάραθο που κατακλύστηκε από κόσμο, ενώ σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλες ενόψει ανάλογων συνεδρίων, γεγονός που τονώνει την τοπική οικονομία και αναδεικνύει την περιοχή.
 http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...