ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Ξέχνα το Wi-Fi kai ετοιμάσου για την εποχή του Li-Fi

Η επόμενη μέρα για τα δίκτυα μας δεν είναι ασύρματη, βασίζεται σε λάμπες και υπόσχεται τρελό downloading. Ψήθηκες;

Φαντάσου έναν κόσμο στο οποίο κατεβάζεις μια ολόκληρη σεζόν από τα φιλαράκια σε μόλις ενάμιση λεπτό, μια ταινία σε μόλις επτά δευτερόλεπτα και ένα ολόκληρο άλμπουμ από το itunes (η πειρατεία σκοτώνει τη μουσική να σου θυμίσω) μέχρι να πεις κιχ.

Αυτός είναι ο κόσμος του Li-Fi, μιας τεχνολογίας που επανέρχεται δυναμικά για να αντικαταστήσει (ίσως) τα ασύρματα δίκτυα με τα οποία διεξάγονται οι επικοινωνίες μας σήμερα.

Η τεχνολογία βασίζεται σε μια νέα γενιά διόδων φωτός, τα περίφημα LED. Αν σε ενδιαφέρει η geeky πλευρά του πράγματος, η τεχνολογιά του VLC (visible light communication) χρησιμοποιεί παλμούς φωτός για να μεταδώσει δεδομένα. Οταν το LED είναι αναμένο μεταδίδει το ελάχιστο ποσό πληροφορίας π.χ. 1. Όταν είναι κλειστό μεταδίδει το 0.


Οι συνθήκες για τη μετάδοση δεδομένων δημιουργούνται όταν το LED αναβοσβήνει με μεγάλη ταχύτητα ενώ η κωδικοποίηση της πληροφορίας μπορεί να γίνει αλλάζοντας τη συχνότητα λειτουργίας του LED. Τέλος, η ένταση μπορεί να ρυθμιστεί σε επίπεδα που δεν γίνονται αντιληπτά από το ανθρώπινο μάτι.

Η ιδέα πίσω από το Li-Fi είναι τόσο παλιά όσο μια εφεύρεση του Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, που αποκλείται να έχεις ξανακούσει. Λέγεται φωτόφονο και έμεινε στα αζήτητα γιατί οι λαμπτήρες της εποχής ήταν τεράστιοι σε μέγεθος, κατανάλωναν μεγάλα ποσά ρεύματος και υπήρχαν ένα σωρό ζητήματα σε σχέση με την παραγωγή και διάθεση τους.

Αντίθετα, σήμερα μπορείς να φτιάξεις μια ολόκληρη 72άρα τηλεόραση από λυχνίες LED με εντυπωσιακά μικρή κατανάλωση και να τις συνδέσεις με ηλεκτρονικά κυκλώματα που θα ρυθμίζουν τη λειτουργία τους αναλόγως. Ακόμα ακόμα, χρησιμοποιώντας λυχνίες διαφορετικού χρώματος μπορείς να έχεις διαφορετικά κανάλια μετάδοσης (κάτι σαν τις συχνότητες του ραδιοφώνου).

Όπως κάθε τεχνολογία, έτσι και το Li-Fi έχει τους δικούς του περιορισμούς. Ο πομπός και ο δέκτης πρέπει να βρίσκονται "στην ευθεία" και να μη μεσολαβούν αντικείμενα ανάμεσα τους. Δε γίνεται δηλαδή ρούτερ και λάπτοπ να είναι σε διαφορετικό δωμάτιο, ενώ η αντικατάσταση των υπαρχόντων ασύρματων δικτύων χρειάζεται χρόνο και χρήμα.

Οταν, όμως, η κατανάλωση ενέργειας και η περίφημη πατούσα άνθρακα (carbon footprint) μπορούν αν εκμηδενιστούν, οι ταχύτητες να πενταπλασιαστούν (έχει ήδη επιτευχθεί στο εργαστήριο), να λυθεί το πρόβλημα έλλειψης ραδιοσυχνοτήτων και να έχεις δίκτυα κόντά σε άλλα ευαίσθητα δίκτυα τα πράγματα αλλάζουν.

Τι σημαίνει αυτό για σένα εκτός από τρελό downloading; Σημαίνει ότι θα μπορείς να βλέπεις βιντεάκια στο dailymotion ενώ ο δίπλα σου και ο παραδίπλα σου βλέπουν επίσης βιντεάκια στο dailymotion και κανείς δε θα διαμαρτύρεται ότι ο άλλος του τρώει το bandwidth (γιατί υπάρχει απεριόριστο). Θα μπορείς να έχεις ίντερνετ στο αεροπλάνο χωρίς να κινδυνεύει να πέσει από παρεμβολές ή υπερφόρτωση των κυκλωμάτων. Δε θα χρειάζεται να κλειδώνεις το δίκτυο γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να σου κλέβει ο γείτονας!

Ψήθηκες;



ΑΠΟ http://tampouloukia.blogspot.com/2011/10/wi-fi-kai-li-fi.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια: