ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Συνεδριάζει το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου.

Συνεδριάζει την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 3 το μεσημέρι το περιφερειακό συμβούλιο Πελόποννήσου.
Στην πρόσκληση που υπογράφει ο Πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Γιώργος Πουλοκέφαλος, τα θέματα που θα απασχολήσον την συνεδρίαση είναι: ..........

1. Ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου από τον κ. Τσέλεπο Ιωάννη, περί της επενδυτικής του πρωτοβουλίας σε συνεργασία με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

2. Επερώτηση του Περιφερειακού Σύμβουλου κ. Θανάση Πετράκου με θέμα «Οφείλετε σαφείς και συγκεκριμένες εξηγήσεις για τη θέση σας να μετατραπεί η Πελοπόννησος σε Ειδική Οικονομική Ζώνη».

3. Επερώτηση του Περιφερειακού Σύμβουλου κ. Θανάση Πετράκου με θέμα: «Ενέργειες της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την περικοπή του τμήματος Πύργος – Τσακώνα της Ολυμπίας Οδού».


4. Ενέργειες του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για να ανατραπεί η απόφαση του ΥΠΕΚΑ έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για το έργο «Κατασκευή και λειτουργία Χώρου Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων ΧΔΒΑ στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης Ν. Αρκαδίας της ΔΕΗ Α.Ε.»
ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Οι κ.κ. Δράκος Δημήτριος, Γόντικας Νικόλαος και Πετράκος Θανάσης.


5. Ενημέρωση για το έργο «Δρόμος από διασταύρωση προς Βούτση – Βελημάχι – Καρδαρίτσι – Παραλογγοί – Τριπόταμα, τμήμα Παραλογγοί – Τριπόταμα».
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης.

6. Ενημέρωση περί της συγκρότηση της Επιτροπής Διαβούλευσης.
ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου.

7. Υποβολή πρότασης στο Πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου Ψηφιακή Σύγκλιση – Πρόσκληση 30.
ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου.

8. Εκπόνηση μελέτης με θέμα: “Καθορισμός διαδικασιών και μεθοδολογίας σύστασης και ανάπτυξης του Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων με κύριο άξονα αναφοράς το καλάθι προϊόντων της περιφέρειας Πελοποννήσου”.
ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου.

9. Λήψη απόφασης για την υποβολή πρότασης που αφορά τη συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων 2007 – 2013» στον Άξονα Προτεραιότητας 08: “Αειφόρος ανάπτυξη ποιότητας ζωής Πελοποννήσου”, όσον αφορά τη θεματική προτεραιότητα / κατηγορία πράξης 2 για τουριστική προβολή.
ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου.

10. Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για το έργο «Μονάδα εναλλακτικής διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ιδιοκτησίας της εταιρείας “Δ. Μεγρέμης & ΣΙΑ ΕΕ” στη ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης, του Δ. Τρίπολης της ΠΕ Αρκαδίας».
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Παπαφωτίου

11. Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για το έργο «Φωτοβολταϊκός Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρείας “Ακτίνα Χανίων Α.Ε.” ισχύος 70MW στην περιοχή “Ξηροκάμπι” του Δ. Ευρώτα της ΠΕ Λακωνίας».
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Παπαφωτίου

12. Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για το έργο «Φωτοβολταϊκός Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 4,44MWp ιδιοκτησίας της εταιρείας “Ελληνική Φωτοβολταϊκή Α.Ε.” στη θέση Άμμος’ της ΔΕ Γαργαλιάνων του Δ. Τριφυλίας Ν. Μεσσηνίας».
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Παπαφωτίου

13. Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου: «Εξωτερικό υδραγωγείο Δήμου Πύλου – Νέστορος» του Δ. Πύλου – Νέστορος της ΠΕ Μεσσηνίας.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Παπαφωτίου.

14. Γνωμοδότηση για τον χαρακτηρισμό της συνδετήριας οδού μεταξύ της Α.Κ. Μεγαλόπολης με την περιμετρική οδό της πόλης, στο Δ. Μεγαλόπολης ΠΕ Αρκαδίας.
ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Ο Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Παπαφωτίου.

15. Έγκριση μίσθωσης κτιρίου για τη στέγαση των Υπηρεσιών Κρανιδίου Αργολίδας.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αναστάσιος Χειβιδόπουλος.

16. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης με το Δήμο Σπάρτης για την υλοποίηση του έργου «Μουσικό Σχολείο Σπάρτης».
ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Αδαμαντία Τζανετέα.

17. Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Λατομείο σχιστολιθικών πλακών έκτασης 5.511,60 τ.μ. στη θέση “Βρωμονέρι – Λαζιά” ΤΚ Βιδιακίου, ΔΕ Κοντοβάζαινας, Δ Γορτυνίας, ΠΕ Αρκαδίας»
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Παπαφωτίου

ΑΠΟ http://filiatranews.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: