ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Καίγεται η χωματερή στους Γαργαλιάνους


Ακόμη και χθες συνέχιζαν να βγαίνουν πυκνοί καπνοί από τη χωματερή των Γαργαλιάνων η οποία καίγεται από τη Δευτέρα το απόγευμα, παρά τις προσπάθειες κατάσβεσης με ρίψη νερού αλλά και σκέπασμα των σκουπιδιών με χώματα.
Η φωτιά καίει μέσα από τα σκουπίδια χωρίς να υπάρχουν φλόγες. Τα χωματουργικά μηχανήματα που βρίσκονται εκεί, πέρα από τα χώματα που ρίχνουν, προσπαθούν να απομονώσουν και τις εστίες ώστε η φωτιά να μην επεκταθεί σε όλη τη χωματερή.
Χθες το σημείο βρέθηκε ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας με τον αντιδήμαρχο Ευστάθιο Ανδρινόπουλο που συντονίζει την όλη προσπάθεια και ο οποίος μας είπε:
«Από τη Δευτέρα το απόγευμα έχουμε 2-3 μικροεστίες, οι οποίες από τότε παρ' όλες τις ενέργειες που έχουμε κάνει ρίχνοντας νερό με την Πυροσβεστική, αλλά και χώματα, ακόμη συνεχίζουν - χωρίς όμως να υπάρχει φλόγα, παρά μόνο καπνός. Ελπίζουμε μέσα στις επόμενες 1-2 μέρες με τις ενέργειες που κάνουμε να αντιμετωπίσουμε πλήρως την κατάσταση. Πλέον έχουμε και φύλακα στην περιοχή, ο οποίος δεν επιτρέπει σε κανένα πλην των υπαλλήλων του δήμου να μπαίνει μέσα, καθώς οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι οι φωτιές αυτές έχουν μπει από μετανάστες προκειμένου να βρουν σίδερα για να τα εμπορευτούν.
Είναι γεγονός ότι ο καπνός, ανάλογα με τη διεύθυνση του ανέμου, προκαλεί όχληση στους κατοίκους της περιοχής. Ομως το πρόβλημα έχει περιοριστεί σημαντικά και πιστεύω ότι σύντομα θα ξεπεραστεί».
http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: