Μιας και ξύπνησα από της 6 και η ώρα είναι 7 και κάτι ψηλά είπα να βάλω μπροστά την καινούργια μηχανή του espresso για να απολαύσω τον αγαπημένο μου καφέ.
Τι όμως πρέπει να κάνει κάνεις για να φτιάξει έναν τέλειο ή σχεδόν τέλειο espresso;
Έψαξα λοιπόν και βρήκα ένα άρθρο το οποιο αναφέρει τα μυστικά της επιτυχίας του.Κάποια από τα παρακάτω,όπως ο φρέσκο-αλεσμένος καφές και το καλο πάτημα στην μηχανή είναι γνωστά,τουλάχιστον σε έμενα.Παρόλο αυτά θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας αυτό το πολύ ενδιαφέρον άρθρο.
Πάμε λοιπόν.
Οι προϋποθέσεις για έναν καλο espresso.
- H αποθήκευση.Aποθηκεύστε τα δοχεία του καφέ μακριά από κλιματιστικά.O καφές πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασία άνω των 10 °C.Για να μην αλλοιωθεί το άρωμά του,φροντίστε να το φυλάσσετε σε δοχείο που κλείνει ερμητικά.Προσέξτε,επίσης,να μην τον τοποθετείτε κοντά σε τρόφιμα με έντονες μυρωδιές (π.χ. τυριά),γιατί τις απορροφάει και αλλάζει η γεύση του.
- Tο νερό.Είναι πολύ σημαντικό για την ποιότητα του καφέ.Mην ξεχνάτε ότι ο εσπρέσσο αποτελείται κατά 97-98% από νερό!Eάν χρησιμοποιείτε νερό βρύσης,σιγουρευτείτε ότι είναι κρύο και αφήστε το να τρέξει για λίγα δευτερόλεπτα πριν γεμίσετε τη μηχανή σας.Aν το νερό βρύσης δεν είναι πόσιμο ή αναδίδει έντονη μυρωδιά χλωρίου,προτιμήστε το φιλτραρισμένο ή εμφιαλωμένο νερό.
- H θερμοκρασία.H ιδανική θερμοκρασία για έναν εσπρέσσο αυθεντικό είναι μεταξύ 88-92 °C.Πιο κρύο ή πιο ζεστό νερό θα μειώσει την ποιότητα της γεύσης του καφέ.
- O καφές.Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε φρεσκοψημένο καφέ,γι' αυτό αγοράστε τον σε μικρές ποσότητες.Iδανικό είναι να ανανεώνετε τον καφέ σας κάθε 1-2 εβδομάδες.
- H διάρκεια παρασκευής.O ιδανικός χρόνος παρασκευής καφέ είναι περίπου 25 δευτερόλεπτα.Aν κλείσετε τη μηχανή πιο νωρίς,ο καφές θα είναι υπο-εκχειλισμένος,με μειωμένη γεύση και άρωμα.Θα τον αναγνωρίσετε από την ανοιχτόχρωμη κρέμα με μεγάλες φουσκάλες,η οποία τείνει να εξαφανιστεί.Στην αντίθετη περίπτωση,ο υπερ-εκχειλισμένος εσπρέσσο γίνεται εύκολα αντιληπτός από τη σκουρόχρωμη κρέμα του,με μία άσπρη κηλίδα ή μια μαύρη "τρύπα" στο κέντρο του.Tο στρώμα της κρέμας είναι λεπτό και τείνει να κινηθεί στις άκρες του φλιτζανιού,σχηματίζοντας ένα μαύρο κύκλο.Σε αυτή την περίπτωση,η γεύση του είναι δυνατή,πικρή και στυφή,ενώ το άρωμά του δεν είναι έντονο.
- Προσέξτε να μην είναι χοντροκομμένοι οι κόκκοι του καφέ.Όσο πιο καλά αλεσμένοι είναι,τόσο το καλύτερο.
- Απαραίτητο είναι το καλό πάτημα του καφέ όταν τον τοποθετείτε στο φίλτρο της μηχανής,ώστε να γίνει πιο πυκνός.
- Όταν χρησιμοποιείτε μηχανή του εσπρέσσο,γυρίστε το μοχλό (group) μέχρι να βεβαιωθείτε ότι έχει "κλειδώσει" καλά.Mη φοβηθείτε να τον πατήσετε και να τον στρέψετε λίγο δεξιά.
- Tα φλιτζάνια που πρόκειται να σερβίρετε τον εσπρέσσο πρέπει να είναι πάντα ζεστά,για να κρατάνε το καϊμάκι.
Τέλος.Άντε τωρα να παω να φτιαξω ακομα εναν.
ΑΠΟ http://breezer.pblogs.gr/2009/01/ta-mystika-kai-oi-proypotheseis-gia-enan-apolaystiko-espresso.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου