ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Τα μυστικά και οι προϋποθέσεις για έναν απολαυστικό Espresso



Μιας και ξύπνησα από της 6 και η ώρα είναι 7 και κάτι ψηλά είπα να βάλω μπροστά την καινούργια μηχανή του espresso για να απολαύσω τον αγαπημένο μου καφέ.
Τι όμως πρέπει να κάνει κάνεις για να φτιάξει έναν τέλειο ή σχεδόν τέλειο espresso;
Έψαξα λοιπόν και βρήκα ένα άρθρο το οποιο αναφέρει τα μυστικά της επιτυχίας του.Κάποια από τα παρακάτω,όπως ο φρέσκο-αλεσμένος καφές και το καλο πάτημα στην μηχανή είναι γνωστά,τουλάχιστον σε έμενα.Παρόλο αυτά θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας αυτό το πολύ ενδιαφέρον άρθρο.
Πάμε λοιπόν.
Οι προϋποθέσεις για έναν καλο espresso.
  • H αποθήκευση.Aποθηκεύστε τα δοχεία του καφέ μακριά από κλιματιστικά.O καφές πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασία άνω των 10 °C.Για να μην αλλοιωθεί το άρωμά του,φροντίστε να το φυλάσσετε σε δοχείο που κλείνει ερμητικά.Προσέξτε,επίσης,να μην τον τοποθετείτε κοντά σε τρόφιμα με έντονες μυρωδιές (π.χ. τυριά),γιατί τις απορροφάει και αλλάζει η γεύση του.
  • Tο νερό.Είναι πολύ σημαντικό για την ποιότητα του καφέ.Mην ξεχνάτε ότι ο εσπρέσσο αποτελείται κατά 97-98% από νερό!Eάν χρησιμοποιείτε νερό βρύσης,σιγουρευτείτε ότι είναι κρύο και αφήστε το να τρέξει για λίγα δευτερόλεπτα πριν γεμίσετε τη μηχανή σας.Aν το νερό βρύσης δεν είναι πόσιμο ή αναδίδει έντονη μυρωδιά χλωρίου,προτιμήστε το φιλτραρισμένο ή εμφιαλωμένο νερό.
  • H θερμοκρασία.H ιδανική θερμοκρασία για έναν εσπρέσσο αυθεντικό είναι μεταξύ 88-92 °C.Πιο κρύο ή πιο ζεστό νερό θα μειώσει την ποιότητα της γεύσης του καφέ.
  • O καφές.Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε φρεσκοψημένο καφέ,γι' αυτό αγοράστε τον σε μικρές ποσότητες.Iδανικό είναι να ανανεώνετε τον καφέ σας κάθε 1-2 εβδομάδες.
  • H διάρκεια παρασκευής.O ιδανικός χρόνος παρασκευής καφέ είναι περίπου 25 δευτερόλεπτα.Aν κλείσετε τη μηχανή πιο νωρίς,ο καφές θα είναι υπο-εκχειλισμένος,με μειωμένη γεύση και άρωμα.Θα τον αναγνωρίσετε από την ανοιχτόχρωμη κρέμα με μεγάλες φουσκάλες,η οποία τείνει να εξαφανιστεί.Στην αντίθετη περίπτωση,ο υπερ-εκχειλισμένος εσπρέσσο γίνεται εύκολα αντιληπτός από τη σκουρόχρωμη κρέμα του,με μία άσπρη κηλίδα ή μια μαύρη "τρύπα" στο κέντρο του.Tο στρώμα της κρέμας είναι λεπτό και τείνει να κινηθεί στις άκρες του φλιτζανιού,σχηματίζοντας ένα μαύρο κύκλο.Σε αυτή την περίπτωση,η γεύση του είναι δυνατή,πικρή και στυφή,ενώ το άρωμά του δεν είναι έντονο.
4 σημεία που ξεχωρίζουν τον espresso από τον αυθεντικό espresso.
  • Προσέξτε να μην είναι χοντροκομμένοι οι κόκκοι του καφέ.Όσο πιο καλά αλεσμένοι είναι,τόσο το καλύτερο.
  • Απαραίτητο είναι το καλό πάτημα του καφέ όταν τον τοποθετείτε στο φίλτρο της μηχανής,ώστε να γίνει πιο πυκνός.
  • Όταν χρησιμοποιείτε μηχανή του εσπρέσσο,γυρίστε το μοχλό (group) μέχρι να βεβαιωθείτε ότι έχει "κλειδώσει" καλά.Mη φοβηθείτε να τον πατήσετε και να τον στρέψετε λίγο δεξιά.
  • Tα φλιτζάνια που πρόκειται να σερβίρετε τον εσπρέσσο πρέπει να είναι πάντα ζεστά,για να κρατάνε το καϊμάκι.
Αν χρησιμοποιείτε την κλασική μηχανή τότε υπάρχουν δυο μειονεκτήματα.Το πρώτο είναι η πίεση του νερού και το δεύτερο η θερμοκρασία του φλιτζανιού.Η πίεση δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να φτάσει τα 9 bar που βγάζει μια επαγγελματική μηχανή.Επίσης δεν έχουμε την δυνατότητα να κρατάμε τα φλυτζάνια μας ζεστά αφου δεν υπάρχει κατάλληλος αποθηκευτικός χώρος.Για την πίεση δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλα για την κατάλληλη θερμοκρασία υπάρχει λύση.Μπορείτε να ρίξετε το φλιτζανάκι σε ζεστό νερό πριν του ρίξετε τον καφέ.
Τέλος.Άντε τωρα να παω να φτιαξω ακομα εναν.

ΑΠΟ http://breezer.pblogs.gr/2009/01/ta-mystika-kai-oi-proypotheseis-gia-enan-apolaystiko-espresso.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: