ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Οριακά τα οικονομικά του Δήμου Τριφυλίας

«Σε οριακό σημείο έχουν φτάσει τα οικονομικά του Δήμου Τριφυλίας με την επάρκειά τους να είναι οριακή ακόμη και για την πληρωμή του προσωπικού, μετά και τις τελευταίες δεσμεύσεις που έγιναν σε λογαριασμούς του δήμου». Αυτό τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Σαμπαζιώτης και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής που συνεδρίασε χθες το μεσημέρι. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά είπε, από την εταιρεία «ΕΔΟΣ» έγινε κατάσχεση 400 χιλ. ευρώ το τελευταίο διάστημα και αν εκείνες τις ημέρες θα έπρεπε να πληρωθούν οι υπάλληλοι θα έλειπαν 10 χιλ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες μισθοδοσίας. Βέβαια, τόνισε ότι έχουν έρθει κάποιοι πόροι στο δήμο, αλλά η κατάσταση εξακολουθεί να είναι οριακή.

Από τον δήμο συγκροτήθηκαν δύο ομάδες εσόδων προκειμένου να γίνει είσπραξη οφειλομένων από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στα οποία θα γίνει βεβαίωση οφειλών όπου αυτές δεν έχουν γίνει.
Σε παρέμβασή του από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Μπακούρος επισήμανε πως παρόλο που τα οικονομικά είναι σε απελπιστική κατάσταση δεν έχει γίνει καμία κίνηση για να βελτιωθούν. Σημείωσε ότι ο ίδιος παραιτήθηκε από την Επιτροπή Απογραφής η οποία ακόμη δεν έχει έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο είτε από σκοπιμότητα είτε από αμέλεια. Αμεσα, τόνισε, πρέπει να παρουσιαστεί η απογραφή, να αναληφθούν οι υποχρεώσεις από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, αλλά και να καταλογιστούν πολιτικές ευθύνες όπου υπάρχουν.
«Η απογραφή έχει ολοκληρωθεί» τόνισε ο κ. Σαμπαζιώτης, «και μένει να γίνει ενημέρωση της επιτροπής ώστε να έρθει και στο Δημοτικό Συμβούλιο».
Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γαλάνης πάντως παρατήρησε πως αν και η  κατάσταση είναι δύσκολη με πολλά χρέη, η τακτική που ακολουθείται είναι πελατειακή. «Κοιτώντας το πρόγραμμα Διαύγεια είδα πληρωμές του πρώην δημάρχου Αυλώνας και συγκεκριμένου εργολάβου. Είναι ανάγκη όταν έχουμε πέντε δραχμές να κοιτάμε πώς θα πληρώσουμε φίλους και κουμπάρους;».
Απαντώντας ο κ. Σαμπαζιώτης σημείωσε ότι δεν γίνεται ιδιαίτερη μεταχείριση. Πληρωμές γίνονται ανάλογα με τις δυνατότητες που υπάρχουν και προς όλους.
Ακολούθησε η συζήτηση των θεμάτων ημερήσιας διάταξης όπου τα περισσότερα αφορούσαν τον ορισμό δικηγόρων από την πλευρά του δήμου για διάφορες υποθέσεις που έχει. Ακόμη ψηφίστηκαν νέες πιστώσεις από την τροποποίηση του προϋπολογισμού που έγινε από το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ αποφασίστηκε και αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε όλες τις τοπικές κοινότητες του δήμου, σύμφωνα με αυτές που ορίζονται από το υπουργείο.
Επίσης εγκρίθηκε ο καθορισμός των όρων διεξαγωγής διαγωνισμών για την προμήθεια υλικών αποχέτευσης 40 χιλ. ευρώ, υλικών οδοσήμανσης 30 χιλ. ευρώ, θραυστών υλικών 30 χιλ. ευρώ και ασφαλτικών υλικών επίσης 30 χιλ. ευρώ.

http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: