ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 12 Μαρτίου 2024

ΑΑΔΕ: H εφορία στο κινητό - Εως τα τέλη Μαρτίου ενεργοποιείται το νέο mobile app


11/3/2024

Ενεργοποιείται έως και τα τέλη Μαρτίου η νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ για κινητά τηλέφωνα μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι θα μπορούν να κάνουν σχεδόν όλες τις

συναλλαγές τους με αυτό τον τρόπο.

Με το νέο mobile app οι πολίτες θα βλέπουν στην οθόνη του κινητού τους το φορολογικό προφίλ τους, τις οφειλές τους προς την Εφορία, ενώ θα μπορούν να πληρώνουν μέσω κάρτας από το τηλέφωνο τους, να λαμβάνουν γενικές και προσωποποιημένες ενημερώσεις για τις υποχρεώσεις τους και να αποθηκεύουν βασικά φορολογικά τους έγγραφα.

Παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευση εγγράφων και πιστοποιητικών που χρειάζεται συχνά ο φορολογούμενους χωρίς να χρειάζεται να τα αναζητά με τους κωδικούς του taxis.

Εκτιμάται ότι με τη νέα εφαρμογή και τα μηνύματα που θα λαμβάνουν οι φορολογούμενοι θα αυξηθούν σημαντικά οι εμπρόθεσμες πληρωμές.

Το app που θα δημιουργήσει η ΑΑΔΕ θα προσφέρεται δωρεάν σε όλους όσους εγγραφούν στην εφαρμογή και με τον τρόπο αυτό θα μπορούν ανά πάσα στιγμή, από όπου και αν βρίσκονται να εκδίδουν τιμολόγιο το οποία αυτόματα θα ανεβαίνουν και στα ηλεκτρονικά βιβλία.

Ειδικότερα το νέο application της ΑΑΔΕ θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες:

-Να βλέπουν το φορολογικό προφίλ τους, τις οφειλές τους προς την εφορία, να πληρώνουν μέσω κάρτας από το κινητό τους και να παίρνουν γενικές και προσωποποιημένες ενημερώσεις για τις υποχρεώσεις τους στα κινητά τους.

-Να ειδοποιούνται έγκαιρα για το υπόλοιπο των δόσεων της ρύθμισης και για περιπτώσεις απώλειας κάποιας από τις τρέχουσες ρυθμίσεις. Oι φορολογούμενοι θα ειδοποιούνται έγκαιρα για το υπόλοιπο των δόσεων της ρύθμισης και για περιπτώσεις απώλειας κάποιας από τις τρέχουσες ρυθμίσεις. Όταν ο οφειλέτης δεν πληρώσει μία δόση το σύστημα, θα ενημερώνεται αυτόματα και στη συνέχεια θα στέλνει μήνυμα στον υπόχρεο για τη δόση που δεν κατέβαλε, αλλά και για τις κυρώσεις που θα υποστεί εφόσον χάσει τη ρύθμιση.

-Να εκδίδουν τιμολόγια ανά πάσα στιγμή,τα οποία θα ανεβαίνουν και στα ηλεκτρονικά βιβλία

-Να αποστέλλουν ψηφιακό δελτίο μέσω του κινητού. Με το ψηφιακό δελτίο αποστολής ελέγχεται η διακίνηση των προϊόντων (οικοδομής και αγροτικά). Όσοι εγγραφούν στο νέο Αpplication θα μπορούν ανά πάσα στιγμή, από όπου και αν βρίσκονται, να συνδέονται με τα MyData και να εκδίδουν τιμολόγια.

 

ΑΠΟ  https://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: