ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Πιτσιλής: Τον Μάρτιο το λανσάρισμα της εφαρμογής της ΑΑΔΕ - Τι θα μπορούν να κάνουν οι πολίτες με ένα κλικ


28.02.2024, 16:22

Τον Μάρτιο θα γίνει το λανσάρισμα της εφαρμογής (application) της ΑΑΔΕ μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν και παρακολουθούν τις οφειλές τους, να τις

εξοφλήσουν, να βλέπουν τα αιτήματα και ραντεβού που τυχόν έχουν υποβληθεί προς την Αρχή, επισήμανε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής από την Βαρκελώνη, με την ευκαιρία της επίσκεψης του στο ελληνικό περίπτερο στο πλαίσιο της συμμετοχής της χώρας στην μεγαλύτερη έκθεση ψηφιακών τεχνολογιών στον κόσμο.

Σε πρώτη φάση, θα ενσωματωθούν υπηρεσίες πληρωμών και ασφαλούς ενημέρωσης για τις φορολογικές υποχρεώσεις του κάθε φορολογούμενου. Οι διαθέσιμες υπηρεσίες θα εμπλουτίζονται συνεχώς με νέες, είπε ο κ. Πιτσιλής.

Ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε επιγραμματικά στη μεγάλη πρόοδο που έχει γίνει στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης της ΑΑΔΕ με μια σειρά υπηρεσιών. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι από φέτος για τα φυσικά προσώπου που έχουν εισοδήματα μόνον από μισθούς και συντάξεις θα πάμε ένα βήμα παραπάνω από την προσυμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης. Θα ειδοποιούνται οι φορολογούμενοι να μπουν με τους κωδικούς τους στο σύστημα και να δουν έτοιμη την φορολογική τους δήλωση με τη συνολική οφειλή και, σε περίπτωση που συμφωνούν, απλά να προχωρήσουν σε οριστικοποίηση. Σε περίπτωση που υπάρχουν δεδομένα που δεν υπάρχουν στη δήλωση τους, οι πολίτες πρέπει να τα δηλώνουν.

Ο κ. Πιτσιλής έκανε αναφορά και στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στην ΑΑΔΕ, επισημαίνοντας ότι ήδη γίνεται χρήση της σε κάποιους τομείς, όπως για τον εντοπισμό δεξαμενών κολύμβησης.

Υπάρχουν δυνατότητες αλλά και προκλήσεις στον τομέα αυτό, πρέπει να υπάρξει σωστή προεργασία, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ο ανθρώπινος παράγοντας θα είναι πάντα καθοριστικός.

Η παρουσία της ΑΑΔΕ στη Βαρκελώνη

Τις ψηφιακές της πλατφόρμες, myDATA και timologio και την εφαρμογή appodixi παρουσιάζει στους επισκέπτες της μεγαλύτερης Διεθνούς Έκθεσης Τεχνολογίας, MWC, στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η ΑΑΔΕ συμμετέχει στο ελληνικό περίπτερο.

Όπως αναφέρει ο κ Πιτσιλής, «συμμετέχουμε με πολύ μεγάλη χαρά σε αυτή την έκθεση. Εκθέτουμε το myDATA, το μεγαλύτερο ψηφιακό έργο στην Ελλάδα για τη σχέση των επιχειρήσεων με το Δημόσιο, ένα εγχείρημα που έγινε μαζί με το επιχειρείν και τις εταιρίες πληροφορικής, και μαζί συνεχίζουμε, το χτίζουμε και το ωριμάζουμε. Σχεδόν 1,4 εκατομμύρια επιχειρήσεις εγγεγραμμένες, 3,2 δισεκατομμύρια παραστατικά, 2,3 τρισεκατομμύρια ευρώ καταγεγραμμένες συναλλαγές από τον Οκτώβριο του 2020. Έχουμε, πλέον, 20 παρόχους ηλεκτρονικής τιμολόγησης και επενδύουμε στη σχέση μας μαζί τους».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΠΟ www.protothema.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: