ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

JP Mοrgan: Στον Τζέιμι Ντάιμον το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής – Οι ελληνικές του ρίζες

Το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής έλαβε ο Tζέιμι Ντάιμον, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης συστημικής τράπεζας στον κόσμο, της JP Morgan Chase.

Ο Ελληνοαμερικανικός τραπεζίτης που τιμήθηκε με την ύψιστη γαλλική διάκριση, έκανε το Παρίσι τον πυρήνα του αποτυπώματος της JP Morgan Chase στην ηπειρωτική Ευρώπη. 

Μάλιστα, όταν πέρυσι εγκαινίασε τα κεντρικά γραφεία της JP Morgan στο Παρίσι, ο Ντάιμον είπε ότι η πόλη αποτελεί τον νέο ευρωπαϊκό εμπορικό κόμβο της τράπεζας.

Επίσης υποστήριξε την απόφαση αυτή, αυξάνοντας το τοπικό εργατικό δυναμικό σε 800 άτομα από 260.

Σημειώνεται πως κι άλλες αμερικανικές τράπεζες έχουν επίσης κατευθύνει τις επενδύσεις προς το Παρίσι, επιτρέποντας στη γαλλική πρωτεύουσα να αποκτήσει ένα μέρος των εμπορικών συναλλαγών του Λονδίνου μετά την ψήφιση του Ηνωμένου Βασιλείου για αποχώρηση από την ΕΕ.

Η Goldman Sachs μετέφερε τις δραστηριότητές της στο Παρίσι σε ένα νέο γραφείο κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου νωρίτερα φέτος, ενώ η Citigroup Inc. δημιούργησε έναν νέο χώρο συναλλαγών στο χώρο της κοντά στα Ηλύσια Πεδία.

Η Bank of America Corp. μετέφερε μέρος του προσωπικού στο Παρίσι το 2019.

Οι ελληνικές ρίζες

Ο Τζέιμι Ντάιμον γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1956, ενώ η οικογένειά του δραστηριοποιούνταν ενεργά στον τραπεζικό κλάδο. 

Ο παππούς του, Πάνος Παπαδημητρίου, έφτασε στη Νέα Υόρκη το 1921 και αποφάσισε να αλλάξει το όνομά του σε Ντάιμον.

Σε συνέντευξή του, ο Τζέιμι Ντάιμον έχει αναφέρει πως ο παππούς του αποτέλεσε βασική επιρροή προκειμένου να ασχοληθεί με τον συγκεκριμένο τομέα. 

Ο Ντάιμον φοίτησε στο διάσημο Browning School στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Tufts έξω από τη Βοστώνη, όπου σπούδασε οικονομικά και ψυχολογία.

Αφού εργάστηκε για λίγο στην Boston Consulting Group, ο επικεφαλής της JP Morgan Chase εγγράφηκε στη σχολή Διοίκησης και Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ.

Ο ίδιος μάλιστα αποφοίτησε από την τάξη του ως «Baker Scholar» και βρισκόταν ανάμεσα στο 5% των καλύτερων της τάξης του.

Μετά το Χάρβαρντ, άρχισε να δουλεύει στην Goldman Sachs και στη συνέχεια στην American Express. Αργότερα ίδρυσε τη Citigroup, από την οποία αποχώρησε το 1997. Το 2000 έγινε διευθύνων σύμβουλος της έκτης μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας, της Bank One. 

Όταν η JP Morgan Chase αγόρασε την τράπεζα, έγινε πρόεδρος της νέας εταιρείας και λίγο το 2006 ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος.

Θεωρείται ένας από τους 20 ισχυρότερους αποφοίτους του Χάρβαρντ στον κόσμο, ενώ το 2006 και το 2009 ήταν στη λίστα με τους δέκα ισχυρότερους ανθρώπους στον πλανήτη.

ΑΠΟ https://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...