ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Το πρόβλημα που δημιουργούν τα πάρκινγκ στις πιλοτές


28 Νοεμβρίου 2022 - 09:45 

Άλυτο παραμένει το πρόβλημα της κτηματογράφησης των άκυρων θέσεων στάθμευσης στις πιλοτές των παλιών πολυκατοικιών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργείται

πρόβλημα στις μεταβιβάσεις ακινήτων. 

Πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα που εξακολουθεί να δημιουργεί προστριβές μεταξύ των συνιδιοκτητών. Ειδικότερα, με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου κρίθηκαν ως άκυρες πολλές χιλιάδες θέσεις στάθμευσης που είχαν συσταθεί ως ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες στον ανοιχτό χώρο πιλοτής πολυκατοικίας, με αποτέλεσμα να παραμένουν «στον αέρα» και τα χιλιοστά εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου των θέσεων αυτών και να μην «κλείνουν» τα χιλιοστά του οικοπέδου στο Κτηματολόγιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ», χρόνιο αυτό πρόβλημα έχει επιπτώσεις και στην αξία πώλησης χιλιάδων διαμερισμάτων που υπάρχουν στις παλιές πολυκατοικίες. «Αυτά τα ακίνητα καθίστανται λιγότερο θελκτικά προς πώληση σε σχέση με όσα οι ιδιοκτήτες τους έχουν εξασφαλισμένη θέση στάθμευσης», τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως χιλιάδες τέτοια διαμερίσματα ουσιαστικά απαξιώνονται εξαιτίας της αδυναμίας μεταβίβασης προς τον νέο αγοραστή και της θέσης στάθμευσης που αντιστοιχεί στο διαμέρισμα αυτό.

Κατά τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτο Παραδιά, πρέπει να επιτραπεί στον ιδιοκτήτη χώρου κύριας χρήσης στην πολυκατοικία να προβεί σε μονομερή τροποποίηση της οριζόντιας ιδιοκτησίας του, ενσωματώνοντας τα χιλιοστά της θέσης στάθμευσης στην ιδιοκτησία του και καθιστώντας τη θέση ως παράρτημα αποκλειστικής χρήσης του εκάστοτε ιδιοκτήτη της. Κι αν δεν έχει, να μπορεί να μεταβιβάσει τη θέση αυτή ως παράρτημα αποκλειστικής χρήσης σε οποιονδήποτε ιδιοκτήτη χώρου κύριας χρήσης στο ίδιο και μόνο κτίριο, ώστε να συνυπολογιστεί το συνήθως ένα χιλιοστό της και να «κλείσει» η οικοδομή στο Κτηματολόγιο.

Ειδικότερα, από την ΠΟΜΙΔΑ υποστηρίζουν ότι για να λυθεί το πρόβλημα με τις παλιές θέσεις στάθμευσης πρέπει να οριστεί νομοθετικά πως στις περιπτώσεις σύστασης άκυρων θέσεων στάθμευσης ως ανεξάρτητων οριζόντιων ιδιοκτησιών στις πιλοτές των πολυκατοικιών, αυτές θεωρούνται ως δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και το ποσοστό της εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίας τους προσαυξάνει αυτοδίκαια το ποσοστό της οριζόντιας ιδιοκτησίας κύριας χρήσης (διαμερίσματος, γραφείου, καταστήματος) του ιδιοκτήτη στην οποία de facto ανήκουν.

Παράλληλα πρέπει η σχετική διόρθωση στα κτηματογραφικά φύλλα να μπορεί να γίνεται με την απλή διαδικασία «διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος», χωρίς ανάγκη προσφυγής στον Κτηματολογικό Δικαστή.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κόκκινα αυγά οικολογικά

Κόκκινα αυγά οικολογικά Κατηγορία Γιορτινές Συνταγές Προέλευση Ελληνική Κουζίνα