ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

Πότε βγαίνει το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»


Δημήτρης Κασιμάτης,

Στο τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να προδημοσιευτεί ο οδηγός του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» και αυτό το διάστημα, το Yπουργείο Περιβάλλοντος και

Ενέργειας εργάζεται για να ολοκληρωθούν οι προδιαγραφές του προγράμματος (ποσοστά επιδότησης, συνδυασμός με μπαταρίες, κριτήρια κλπ), αλλά και η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων.
Αυτό γνωστοποίησε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, στο 5th Athens Investment Forum ενώ συμπλήρωσε ότι, το πρόγραμμα θα φέρει παράλληλα απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης των όρων σύνδεσης με το δίκτυο για να μειωθεί η ταλαιπωρία των δικαιούχων.
Η κυρία Σδούκου στην ομιλία της στην ενότητα «Ενέργεια – Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» ανακοίνωσε, επίσης, ότι το πρόγραμμα «Εξοικονομώ στους νέους» θα βγει στο τέλος του έτους, καθώς έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση.
Αναφερόμενη στις προσπάθειες ενεργειακής απεξάρτησης, τόνισε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει τον πρώτο διαγωνισμό για την εγκατάσταση μεμονωμένου σταθμού αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ, ενώ παράλληλα προωθούνται οι εγκαταστάσεις μονάδων αποθήκευσης που θα συνδέονται με μονάδες παραγωγής ΑΠΕ.
Όπως τόνισε η κυρία Σδούκου, τα πρώτα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής φαίνονται ήδη με τις ΑΠΕ να καταγράφουν διείσδυση 44% στην ακαθάριστη κατανάλωση, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι η συνολική ισχύς των ΑΠΕ να ξεπεράσει τα 25GW.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: