ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Προσωπικός γιατρός: Από 1η Οκτωβρίου τα ραντεβού χωρίς ποινές και αντικίνητρα


15:50 20/09/2022 

Τα αντικίνητρα για όσους πολίτες δεν έχουν εγγραφεί σε κάποιο προσωπικό γιατρό δεν θα εφαρμοστούν από την 1η Οκτωβρίου, ημερομηνία έναρξης των ραντεβού.

Τις διευκρινίσεις για τον προσωπικό γιατρό έδωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τονίζοντας πως οι ποινές κατά 10% ή 20% κατά περίπτωση σε φάρμακα και εξετάσεις, δεν θα εφαρμοστούν από την 1η Οκτωβρίου, ημερομηνία έναρξης της πιλοτικής εφαρμογής. Εξήγησε επίσης ότι θα εφαρμοστούν τα κίνητρα.

«Η περίοδος εγγραφής δεν σταματάει ποτέ, απλώς από 1η Οκτωβρίου θα υπήρχε η εφαρμογή των κινήτρων και των αντικινήτρων. Έχουμε πει ότι όσο δεν υπάρχει η δυνατότητα του πολίτη να εγγραφεί χωρίς ταλαιπωρία στον προσωπικό γιατρό δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα αντικίνητρα, αντιθέτως θα εφαρμοστούν τα κίνητρα. Δηλαδή όσοι εγγράφονται θα έχουν και προτεραιοποίηση στα ραντεβού τους, θα πάρουν και το δωρεάν πακέτο των προληπτικών εξετάσεων», τόνισε.

Το αντικίνητρο της αυξημένης συμμετοχής θα εφαρμοστεί μόνο όταν η επάρκεια των γιατρών θα είναι τέτοια που ο πολίτης θα μπορεί να εγγραφεί, πρόσθεσε συγκεκριμένα. Ο Θάνος Πλεύρης, παραδέχθηκε επίσης πως χρειαζόμαστε αρκετούς γιατρούς για να λειτουργήσει σωστά ο θεσμός και κυρίως στην Αττική, όπου ο αριθμός είναι ιδιαιτέρως περιορισμένος. Για τον λόγο αυτό άλλωστε προστέθηκαν σήμερα και 10 επιπλέον ειδικότητες, όπως είπε.

«Πράγματι χρειαζόμαστε περισσότερους γιατρούς γιατί χρειαζόμαστε ο πολίτης να έχει και περισσότερες εναλλακτικές αλλά και στην Αττική λόγου χάρη ή σε κάποιες άλλες περιοχές αυτή την στιγμή η κάλυψη του πληθυσμού δεν είναι η επιθυμητή. Σε όλες τις άλλες περιφέρειες έχουμε μια κάλυψη γύρω στο 75%, άρα μπορούμε να εγγράψουμε 1.5 εκατ. πολίτες, εκτός από κάποια νησιά. Στην Αττική πράγματι η κάλυψη είναι μικρότερη» επισήμανε ο υπουργός Υγείας προσθέτοντας ότι στη διαδικασία έχουν βοηθήσει και τα φαρμακεία μέσω των οποίων έχουν γίνει, μέχρι στιγμής, περίπου 700.000 εγγραφές πολιτών στον προσωπικό γιατρό.

Με απόφαση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, εντάσσονται στον θεσμό του προσωπικού γιατρού και 10 επιπλέον ιατρικές ειδικότητες, μετά από αίτημα των γιατρών, αλλά και για τη συμπλήρωση του απαιτούμενου αριθμού των επιστημόνων που απαιτούνται για την κάλυψη του πληθυσμού.

Προσωπικός γιατρός: Προστέθηκαν και 10 επιπλέον ιατρικές ειδικότητες

Εντωμεταξύ, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης υπέγραψε σήμερα την απόφαση για την ένταξη στο θεσμό του Προσωπικού Ιατρού όλων των παθολογικών ειδικοτήτων. Σύμφωνα με την απόφαση ως Προσωπικοί Ιατροί, ορίζονται και οι ιατροί ειδικότητας με βασική εκπαίδευση Παθολογία και συγκεκριμένα:

α) αιματολογίας, β) γαστρεντερολογίας, γ) ενδοκρινολογίας-διαβητολογίας, δ) καρδιολογίας, ε) νευρολογίας, στ) νεφρολογίας, ζ) ρευματολογίας, η) παθολογικής ογκολογίας, θ) πνευμονολογίας-φυματιολογίας και ι) φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, οι οποίοι ασκούν ελευθέριο επάγγελμα και διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο.

Διευκρινίζεται ότι στο σύστημα του Προσωπικού Ιατρού μπορούν να ενταχθούν όσοι γιατροί είναι ήδη συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, ή όσοι αποδέχονται να συνάψουν συμβάσεις.

Υπογραμμίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 3.800.000 πολίτες.

Γιάννα Σουλάκη \ iatropedia.gr

ΑΠΟ https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: