ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 1 Μαΐου 2022

Μετρό: Τι ξεχνούν οι Αθηναίοι επιβάτες -Από κιθάρες έως… πεθερές!


 

Μετρό: Το γραφείο απολεσθέντων στο Μετρό είναι γεμάτο με κλειδιά, γυαλιά, κασκόλ, ομπρέλες. Ωστόσο υπάρχουν και άλλα πιο περίεργα αντικείμενα που κάποιοι ξέχασαν σε

κάποιο βαγόνι του μετρό. Ενώ εκτός από αντικείμενα, υπάρχουν και περιπτώσεις που επιβάτες ξέχασαν… ανθρώπους.

Συνολικά κάθε χρόνο 4.000-5.000 αντικείμενα ξεχνούν οι επιβάτες στο μετρό στην Ελλάδα, είτε μέσα στο τρένο είτε στις αποβάθρες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, τα αντικείμενα που βρίσκονται πιο ψηλά στη λίστα με αυτά που ξεχνούν οι Αθηναίοι είναι τα κλειδιά τους και τα γυαλιά τους. 

Μέχρι και αγάλματα στα απολεσθέντα

Το χειμώνα αυτά που ξεχνούν περισσότερο είναι γάντια, φουλάρια και ομπρέλες, ενώ την περίοδο του Πάσχα κομποσκοίνια, εικονίτσες και… Αγία Γραφή.

Το καλοκαίρι, δε, οι Αθηναίοι ξεχνούν μάσκες θαλάσσης και σκηνές κάμπινγκ. Άλλα αντικείμενα που έχουν καταλήξει στην αποθήκη απολεσθέντων στο μετρό είναι κιθάρες και ποδήλατα, ενώ έχουν βρεθεί μέχρι και περούκες, καπάκι τουαλέτας και αγάλματα.

Τα πιο περίεργα περιστατικά

Αξιοσημείωτο ήταν ένα περιστατικό με άνδρα που συνόδευε την πεθερά του με άνοια στον γιατρό και την… ξέχασε μέσα στο τραμ! Στη συνέχεια πήρε τηλέφωνο στο γραφείο απολεσθέντων για να τη «δηλώσει».

Κάποιοι άλλοι ξέχασαν το ίδιο τους το παιδί που ήταν μέσα σε καρότσι στο ασανσέρ του σταθμού Συντάγματος. Η μητέρα πήρε τηλέφωνο από την Ομόνοια, όπου και συνειδητοποίησε ότι είχε ξεχάσει το παιδί!

Ένα άλλο περιστατικό ήταν μια μασέλα στην πλάτη ενός καθίσματος στον σταθμό. Ο ηλικιωμένος που την αναζήτησε είπε ότι είχε κόψει το τσιγάρο και αντί για κομπολόι έπαιζε με τη μασέλα και όταν ήρθε το τρένο την ξέχασε εκεί στη βιασύνη του.

Μια άλλη κυρία έχασε το γυάλινο μάτι της.

Όπως είπε ο υπεύθυνος του γραφείου απολεσθέντων, το 80% των αντικειμένων επιστρέφεται στους κατόχους. Το 30-40 αναζητείται από τους κατόχους. Τα υπόλοιπα παραμένουν στις αποθήκες για έναν χρόνο και στη συνέχεια είτε εκποιούνται είτε δίνονται ως δωρεά σε κάποιο ίδρυμα που μπορεί να τα απορροφήσει.

Δείτε το βίντεο στο https://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: