ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

21 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός της ΔΕΥΑΤ


Τετάρτη, 06 Απριλίου 2022 18:10 

Στα 21.221.387 ευρώ ανέρχεται ο οικονομικός προϋπολογισμός της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Τριφυλίας για το 2022 ο οποίος ομόφωνα εγκρίθηκε από το

Διοικητικό της Συμβούλιο.

Από αυτά, τα 15 εκ. ευρώ περίπου αφορούν το έργο του βιολογικού καθαρισμού Γαργαλιάνων μαζί με το δίκτυά του.

Στην εισήγηση του προϋπολογισμού η αναπληρώτρια του γενικού διευθυντή της ΔΕΥΑΤ Παναγιώτα Ψιλογαλάνη επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Είναι κατανοητός, σαφής και απλός έτσι ώστε να δίνει πλήρεις απαντήσεις στα ερωτήματα που γεννιούνται.

Υποδιαιρείται σε επιμέρους προϋπολογισμούς, πράγμα που είναι απαραίτητο για την εφαρμογή της αρχής της αποκέντρωσης σαν συστήματος ευθύνης της επιχείρησης και των υπευθύνων εφαρμογής του.

Είναι εναρμονισμένος στους επί μέρους αντικειμενικούς στόχους της επιχείρησης. Οι στόχοι που θέτει είναι ρεαλιστικοί και πραγματοποιήσιμοι κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες λειτουργίας της επιχείρησης σήμερα και ενισχύει τη διάθεση των υπευθύνων για την επιτυχία των στόχων του.

Είναι εύκαμπτος και ελαστικός, δηλαδή μπορεί να προσαρμόζεται στις μεταβολές των συνθηκών λειτουργίας της επιχείρησης.

Καταρτίσθηκε με βάση: 1. Την υπάρχουσα οργανωτική διάρθρωση και λογιστική οργάνωση της επιχείρησης. 2. Τη στενή συνεργασία των στελεχών της επιχείρησης. 3. Τη ρεαλιστική εκτίμηση των παραγωγικών δυνατοτήτων που αναφέρονται τόσο στο ανθρώπινο δυναμικό όσο και στον εξοπλισμό και την οργάνωση της επιχείρησης σε μηχανολογικό υλικό.

Στόχοι του προϋπολογισμού του έτους 2022 είναι οι εξής:

1. Η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πελάτες με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και ελάχιστο χρόνο εξυπηρέτησής τους.

2. Η εξοικονόμηση των μεγάλων λειτουργικών δαπανών.

3. Η συνέχιση του επενδυτικού έργου των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Τριφυλίας και της ΔΕΥΑΤ, με στόχο την ικανοποίηση των έργων της ύδρευσης και αποχέτευσης στο σύνολο του Δήμου Τριφυλίας.

4. Η σωστή συντήρηση των υφιστάμενων έργων ύδρευσης – αποχέτευσης.

5. Η κάλυψη της ιδίας συμμετοχής της επιχείρησης για τις επενδύσεις που πρόκειται να πραγματοποιήσει στο οικονομικό έτος που αναφέρεται ο προϋπολογισμός.

6. Η βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου ύδατος, η εξασφάλιση της ομαλής και αδιάλειπτης υδροδότησης της Τριφυλίας και η προστασία του περιβάλλοντος.

7. Η δημιουργία αποθεματικού κεφαλαίου.

Βασικές προϋποθέσεις επίτευξης των ανωτέρω στόχων, οι οποίοι έχουν συνυπολογισθεί στην κατάρτιση του προϋπολογισμού του έτους 2022, είναι η αύξηση εσόδων της ΔΕΥΑΤ και η συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών».

ΑΠΟ https://eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: